28 Март 2024четвъртък23:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Публицистика

Националните ценности - скандално използвани и потъпквани

Опасното им деформиране днес засяга най-силно подрастващото поколение

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 426

Александър Ченгер - Младши

Институциите, които възпитават младежта, са най-важните в една държава. Днешната българска младеж е изоставена от българските институции. Свидетели сме на примери на поведение с различен социално деструктивен и криминален характер. Причината за това не е само икономическа, колкото е и морална. Днес практически ежедневно се сблъскваме с елементарни, универсално достъпни негативни модели на поведение, засягащи най-вече младите. Потисната безмълвна фрустрация, социална апатия и отбягване, отблъскваща дезангажирана грубост, модерни форми на себеутвърждаване. Тези психологически и социално-икономически модел се оформят още от семейната среда и в съвестта на родителите. Нека тази съвест не се мултиплицира повече по толкова безотговорен и незрял начин.
Още от древността е осъзната изключителната важност на младежта за бъдещето на държавите. Отношението към най-чувствителните в обществото -  младежта и възрастните, са единствената цивилизационна степен и мяра, която ни дава право да се определим като хуманни. След повече от 26 години сегашната млада генерация е под постоянното агресивно въздействие на нетипични за нашата страна вредни пропаганди, на нормативна неискреност и технологична социална измама.
Ценностите на българскoто общество днес са утилитарно и скандално използвани и потъпквани. Но ценностите не трябва да бъдат смятани за социален катализатор на промяна. Те са даденост, а не средство за изграждане на стабилност в образа на модерния българин. Образ не на "космополит и българин по подразбиране", а на социално здравомислещ индивид и носител на хармоничен национален характер.
Опасното деформиране на социалните връзки и ценности днес засяга най-силно подрастващото поколение. Нашата младеж трябва да бъде организирана и насочвана институционално чрез социална енергия, която да я върне в центъра на вниманието на обществото. За да бъде възпряна социалната инерция от последните две десетилетия, пораждаща крещяща социална безрезултатност и безпредметност.
Обществената енергия, необходима на нашата младеж, трябва да бъде основна държавна политика. Чрез действия за връщането й като пълноправна и правилно идентифицирана част от обществото. Необходими са програми за възпитание на младежта: спорт, морал, религия, култура, етническа интеграция, толерантност, обществено-политически отношения и други, с които младежта ще бъде възпитавана и оформяна в духа на Европа на ХХІ век. По този начин националните ни ценности ще се съхранят и легитимират в социален и народопсихологически аспект.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ