29 Март 2024петък14:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак отлагат строежа на "Струма" през Кресна

Строителството можело да започне през 2018 г., ако няма обжалване

/ брой: 245

автор:Дума

visibility 656

Довършването на магистрала "Струма" става все по-рисково, след като министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви нови срокове за одобрението на проекта през Кресненското дефиле, предаде "Медиапул". Надяваме се до края на тази година или най-късно в началото на следващата да бъдат готови проектите на четирите алтернативни варианта за преминаване през Кресненското дефиле, е казала вчера Павлова в Плевен. Четирите варианта са дълъг тунел от 15 км, пълно изнасяне на магистралата извън дефилето, т.нар. етажерка - магистрала на две нива, като се използва сега съществуващият път и най-новият вариант - в едната посока да се ползва съществуващият път, а в обратната - да се прави т.нар. източен обход на Кресна.
Четирите варианта трябва да бъдат подложени на обществени обсъждания в началото на следващата година. Предвижда се след това одобреният проект, заедно с доклад за оценка на въздействието му на околната среда, да бъдат внесени за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Плановете са това да стане до пролетта на 2017 г., е казала Павлова. Амбицията ни е най-късно през лятото на 2017 г. апликационната форма с искането за финансиране на строежа на магистралата през Кресненското дефиле да бъде изпратена в Европейската комисия, е допълнила тя. По думите й успоредно с одобрението на проекта от Брюксел, ще бъдат обявени и тръжните процедури за избор на изпълнители, защото времето ни притиска. За строителството на тази отсечка ще са необходими около 4 години, е посочила Павлова.
Това означава, че в най-добрия случай строителните дейности може да започнат през 2018 г. и то при условие, че няма обжалване на процедурата. Това е поредно изместване на сроковете за решение на магистрала "Струма". Първоначално Павлова беше обещала трасето да е избрано до края на 2015 г., след това стана средата на 2016, а сега вече отива за началото на 2017 г.
Забавянето на избора на трасе е заради недоволството от предложението за т.нар. източен обход на Кресна с виадукти и малки тунели в посока Кулата - София, а в обратната да се ползва сегашният път през Кресна. Зад него застанаха строители, пътната агенция и община Кресна. В същото време срещу него се обявиха еколози. Те настояват автомобилният трафик да бъде изцяло изнесен от дефилето. Това поставя под риск изпълнението на проекта, защото времето няма да стигне за самото строителство, предупредиха нееднократно от Камарата на строителите.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ