25 Април 2024четвъртък13:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юбилеен концерт на Стоян Ангелов в зала "Филип Кутев" на СБК

/ брой: 245

автор:Дума

visibility 49

Произведения от Стоян Ангелов ще звучат на концерт на 31 октомври от 19 ч. в зала "Филип Кутев" в Съюза на българските композитори, ул. "Иван Вазов" 2. Събитието е по случай 85 години от рождението и 65 години активна творческа и артистична дейност на композитора, диригента, музиколога, журналиста и педагога. Творбите ще бъдат изпълнени от проф. Благовеста Константинова - пиано, проф. Йосиф Радионов - цигулка, Благовеста Ангелова - пиано, Иван Кабамитов - баритон, Ивайло Донков - тенор, и Кристина Александрова - сопран.
"Работата ми с диригента Ангелов ме свърза с един ерудиран, целенасочен и деликатен музикант и човек, който, без да гони фойерверкови ефекти, постига високи резултати, опирайки се на културата и опита си и доверявайки се на добрите певци и инструменталисти, с които сътрудничи", отбелязва проф. Йосиф Радионов.
Стоян Ангелов е роден на 27 октомври 1931 г. в София. Завършва БДК (дн. НМА "Проф. П. Владигеров") с дирижиране при проф. Ас. Димитров (1956). Работи като композитор и диригент на детския, кукления и балетния състав на Двореца на пионерите (дн. Дворец на децата) (1955-1969). Диригент е на ансамбъла при Слаботоковия завод в София (1955-1959), на Хора на софийските библиотекарки "Морфова - Прокопова" при НБКМ (1958-1965). Методист е по музикална самодейност в Дома за народно творчество (1958-1960). Дългогодишен главен редактор е на музикалните програми и състави БНР (1960-1991). Преподава музикален анализ в ДМА и в ИМХК в София. Води летни курсове за диригенти. В дългогодишната си практика на диригент (от 1950 г.) изнася симфонични и хорови концерти, балетни и оперни спектакли с повечето български симфонични и камерни оркестри. Със Симфоничния оркестър на БНР записва за БНР и "Балкантон" произведения от руски, немски и други автори, както и първи изпълнения на творби от български композитори - П. Хаджиев, П. Стоянов, Г. Костов, Ал. Текелиев, Д. Добрев, Н. Геров и др. Международно признание са получили записите му на оперите "Болярката Вера Шелога", "Моцарт и Салиери" и "Снежанка" от Римски-Корсаков, издадени на CD от фирмите "EMI", "Harmonia mundi", "Fidelio" и "Capriccio". Член е на СМТДБ, СБЖ и председател на Клуба на приятелите на руската музика към Руския културно-информационен център в България.
Автор е на произведения в различни жанрове - музикално-сценични; оркестрови и камерни; детски и хорови песни; музика към повече от 20 театрални и куклени пиеси; обработки и оркестрации на чужди произведения и др. Лауреат е на премията "При Бърно" и др.
Редакцията на ДУМА честити юбилея на своя дългогодишен уважаван автор и му желае житейско и творческо дълголетие.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ