26 Април 2024петък07:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Когато Мосул падне, ИД ще избяга в Сирия. И?

Вероятното пълно поражение в Ирак би подтикнало ИД да се отправи на запад и да се опита да победи режима на Асад в Сирия

/ брой: 241

visibility 879

Робърт Фиск
 "Индипендънт"


Сирийската армия и нейните съюзници от "Хизбула" и Иран се подготвят за масирано нахлуване на хиляди бойци от "Ислямска държава" (ИД), които ще бъдат изтласкани от Ирак, когато Мосул падне. Действителната цел зад много разгласяваното планирано от САЩ "освобождение" на иракския град, подозират сирийските военни, е Сирия да бъде залята от ордите на бойците на ИД, които ще избягат от тяхната иракска столица, предпочитайки своята "министолица" Рака в Сирия.
Вече седмици западни медии и американски експерти, които те обичат да цитират, предсказват битка като тази за Сталинград до унищожаването на ИД в Мосул - или лесна победа над ИД, последвана от вътрешносектантски иракски битки за града. ООН предупреждава за големи бежански колони, стремящи се да напуснат обкръжения град. Но сирийците - след като станаха свидетели на колапса и евакуацията от Палмира, когато тяхната армия си възвърна древния сирийски град по-рано тази година - подозират, че ИД просто ще изостави Мосул и ще се опита да намери сигурност в районите в Сирия, които все още контролира.
Сирийското военно разузнаване вече чу стряскащи доклади за стремежа на ИД за организирането на нови източници на електричество и водоснабдяване в градове и села на юг от Хасака - сирийски град, държан от сили на режима и кюрди в северната част на страната - за да бъдат готови за наплив на бойци на ИД от Мосул. С други думи, ако Мосул пада, цялата армия на халифата на ИД може да се насочи срещу правителството на Асад и неговите съюзници - сценарий, който може да причини известно удовлетворение във Вашингтон. Когато иракският град Фалуджа падна в ръцете на иракската армия и сили на милициите по-рано тази година, много бойци на ИД избягаха веднага в Сирия.
Сайед Хасан Насрала, лидерът на "Хизбула", който изпрати хиляди от своите хора да се бият (и умират) в битката срещу ИД и "Джабхат ал-Нусра" в Сирия, каза в реч миналата седмица, че американците "възнамеряват да повторят заговора от Фалуджа, когато те отвориха път за бягство на ИД към Източна Сирия" и предупреди, че "същият подвеждащ план може да бъде приложен и в Мосул". С други думи, едно поражение на ИД в Мосул би подтикнало ИД да се отправи на запад и да се опита да победи режима на Асад в Сирия.
Тези подозрения едва ли бяха разсеяни от поредица коментари от американските генерали и военни източници в САЩ през последните няколко седмици. Новоназначеният американски командващ в региона, генерал-лейтенант Стивън Таунсенд - ръководещ това, което САЩ високопарно нарекоха "Операция "Присъща решителност" - каза, че не само Мосул, но и сирийския град Рака ще бъдат завладени "пред погледа ми". Но кой точно мисли той, че ще превземе Рака? Сирийската армия все още има намерение да се бие за Рака от базата си на военния път Дамаск-Алепо западно от града, след опит по-рано тази година, който беше изоставен по-скоро по политически, отколкото по военни причини. Русия очевидно предпочита да концентрира своята огнева мощ срещу други милиции, особено "Нусра" ("Ал Кайда"), които сега според Москва и Дамаск са много по-опасни, отколкото ИД.
И Русия, и Сирия са забелязали как "Нусра" - който промени името си на "Джабхат фатех ал-Шам" ("Фронт за подкрепа на народа на Леванта") с надеждата да изличи своите корени в "Ал Кайда" - все по-често е наричан и от западни политици, и от журналисти "бунтовниците", заедно с множество други милиции, борещи се срещу сирийския режим. Неназован американски генерал беше цитиран миналия месец да изразява загрижеността си, че иракските шиитски сили биха могли да превземат град Тал Афар на иракско-сирийската граница, за да хванат в капан в Ирак бойците на ИД - и по този начин да попречат на бягството им в Сирия. Самата ИД съобщава, че е изоставила Тал Афар преди няколко дни.
Американското интернет списание "Милитари таймс" (което, както се казва, е "близко" до Пентагона) твърди, че ген. Таунсенд, който има близо 5000 американски войници в Ирак и крайния север на Сирия, трябва да "преследва ИД в Сирия, където САЩ имат няколко съюзници на земята" - което е доста сдържано - докато самият Таунсенд говори за "дълга, трудна битка" за Мосул. Той също така споменава "обсада" на Мосул. Това са най-ужасните предсказания, в които сирийците не вярват.
Армията на Асад, с нейните собствени 65 000 жертви в битките, които продължават пет години, вече беше бомбардирана от американците в Дейр Езор с цената на най-малко 60 мъртви - Вашингтон описа това като грешка - сега се готви да се противопостави на огромния наплив от бойци на ИД, които могат да преминат границата след краха в Мосул. Насрала направи един интригуващ намек за това в речта си. Той предположи, че ако силите на ИД не бъдат победени от иракчаните в Мосул, тогава иракчаните - вероятно иракската шиитска милиция, която е едно от остриетата на правителствената армия - "ще бъдат задължени да се преместят в Източна Сирия, за да се сражават с терористичната групировка".
Като се има предвид възможността сирийските войски и техните руски съюзници да се изправят срещу същата тази група, не е чудно, че те се опитват да приключат с превземането на Източно Алепо - с цената на каквито и да е жертви - преди падането на Мосул.


БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ