26 Април 2024петък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стъпките на успеха

Предстои нелека предизборна кампания и битка, но БСП трябва да разчита на силните си страни - качествени кандидати, конкретни цели и програми, работа на всички нива

/ брой: 84

visibility 1254

Гале ХРИСТОВ

През октомври 2011 г. ще се проведат избори за президент, вицепрезидент и местни органи на властта. Те ще имат в буквалния смисъл на думата съдбоносно значение за страната ни. От техния изход ще зависи дали като народ и родина ще се заемем с реалните проблеми - развитие на икономиката, ръст на доходите, излизане на здравеопазването и образованието от тресавището, в което бяха натикани, или ще продължат да управляват хора, които нямат подготовка и управленска култура и ни занимават само със себе си, със СРС-та и скандали, очерняйки нагло и безотговорно предшествениците си.
Победата на БСП и левицата на тези избори не само е реална, просто е задължителна. Тази победа ще даде възможност да се постави въпросът за предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на това некомпетентно и некадърно управление и идването на власт на левицата и ново поколение депутати и министри, които да изведат страната от дълбоката криза, в която изпадна.
Ясно е, че управляващите от партия ГЕРБ ще направят всичко възможно, използвайки всички лостове, да спечелят изборите. Очевидно е, че ще използват и други, не съвсем почтени методи, за да спечелят гласове, да компрометират политическите си противници.

Ще продължи популизмът

и очернянето на представителите на БСП. Много вероятно е скоро да се увеличат пенсиите и заплатите, независимо от мантрата "няма пари". Времето обаче не работи за тях. Социологическите агенции показват, че рейтингът на правителството и отделни негови представители стремително върви надолу. Можем да очакваме, че тази тенденция ще продължи и до изборите процентите на ГЕРБ и БСП да се изравнят.
Може да се очаква, че ДПС ще запази позициите си в местната власт. Техните гласоподаватели ще имат много важно значение за изборите за президент и вицепрезидент. Националистическата партия "Атака" отново ще атакува президентския пост, но най-вероятно ще завърши само с атаката. Синята коалиция е в разкрачено състояние и с управляващите, и против тях. Някои техни предложения за антикризисни мерки са обосновани, но няма кой да ги чуе. Ще бъде интересна позицията им при избора на президент, но шансовете им за реални резултати на местните избори са минимални.
БСП и левицата след парламентарните избори изживяха много труден период. Техните представители бяха подложени на унищожителна, но често съвсем необоснована критика от управляващите. БСП и нейният лидер Сергей Станишев бяха подложени на ожесточен обстрел от хора в ръководството на партията. За щастие БСП и Станишев намериха до голяма степен верния път за консолидация на партията. Приетата политическа декларация на заседанието на 47-ия конгрес през октомври 2009 г. открои ясно причините за загубата на парламентарните избори през юни с.г. и постави конкретни задачи пред партията.
Заседанието на 47-ия конгрес през октомври 2010 г. утвърди тезиси за развитието на страната до 2020 г. и прие политическите цели за изборите през октомври 2011 г. Националният съвет разгледа управленските проекти за политиката в областта на земеделието и европейското развитие на страната. На ход е обсъждането на проекти и в други сфери. На 19 февруари бе приет правилник за провеждане на вътрешнопартийни избори за всички кандидати на БСП. Това е изключително важен акт, който ще даде възможност на подготвените и тези с високи нравствени качества да бъдат кандидати.
Към факторите, които ще имат голямо значение за тъй желаната победа на БСП и левицата, могат да се добавят и две други важни обстоятелства:

успешните мандати

на Георги Първанов като президент и добрата работа на редица кметове и съветници на БСП и левицата, което ще доведе до преизбирането на значителна част от тях. Изтъкнатите аргументи няма да имат истинска стойност, ако конкретно не се решат редица практически въпроси, които се знаят, но мерките обикновено се свеждат до познатия девиз "Дайте да дадем". Целият въпрос сега е в подробностите и конкретните действия, които ще се предприемат.
Първо, поставяне на конкретни цели и задачи за постигане от общинските и основните партийни организации. Естествено е това да стане на основата на резултатите от последните избори - президентски, парламентарни, местни. Съобразявайки се с тях и с потенциалните гласоподаватели на левицата, да се уточни конкретната цел, която да се постави като задача за постигане от всички общински и основни партийни организации. Опитът показва, че такъв подход обикновено се подценява, което не води до постигане на необходимите резултати.
Второ, разработване на платформа на общинския съвет на БСП; на ОПО по места за решаване на проблемите и перспективните въпроси. В тези платформи на основата на анализ на състоянието, на решаването на икономическите, инфраструктурните, социалните и духовните въпроси да се определи главната цел в съответната община или населено място, конкретните цели в съответните сфери, мерките и дейностите за тяхното постигане. На тяхната основа кандидатите за кметове разработват своите платформи. В тях наред с постигнатото трябва да се отдели главно внимание на факторите за реализиране на платформата - добрата работа на администрацията, управление на други финансови източници и особено разработката на проекти по европейските програми.
Трето, планиране и организиране дейността на ОбС и ОПО. В плана се записват конкретни задачи пред отделните етапи на кампанията и особено през последния месец. Добре би било да се изградят обединени щабове на общинските съвети на БСП и кандидатите за кметове. Това особено е наложително за плана за работа на обединения щаб по време на горещата фаза на кампанията. Срещите с избирателите би следвало да се предхождат от старателна подготовка за идването на хора и въпросите, които ще се обсъждат.
За предпочитане е за деня на изборите да се приеме конкретен план, в който да се откроят задачите на активистите и особено на застъпниците за явяване на всички потенциални гласоподаватели на левицата. Това изисква точен отчет и конкретни действия за придвижване на болни, инвалиди, които ще пожелаят да гласуват.
Четвърто, организиране на целенасочена медийна работа с избирателите и особено индивидуална работа с отделния избирател. Изискват се

ясни послания

в медийните изяви. Изключително важно от практическа гледна точка е не само какво, но и как ще се каже. На политическите опоненти да се отговаря аргументирано с факти и документи. Добре е да се запази самообладание в критични ситуации, когато политическите противници клеветят безогледно.
БСП в своята 120-годишна история винаги е залагала на индивидуалната работа с хората. Сега това е още по-необходимо, защото би следвало да се води умел разговор с хора, които сега са разочаровани, но са гласували за ГЕРБ. Главните наши аргументи могат и трябва да бъдат предложенията, които правим, за трайно решаване на проблемите на страната, общината, квартала, селото.
Пето, активно участие в предизборната кампания на членовете на ръководните органи на партията - Националният съвет, областните, общинските, районните съвети на БСП и ръководствата на ОПО, на всички социалисти.
Успех ще се постигне, само ако се сложи край на порочната практика да се прави разпределение за участие в отделни организации, а след това да не последват практически действия, а оправдания, че има други задачи за изпълнение.
Задача над задачите за всички в БСП и левицата е победа на изборите. Това може и ще стане факт, само при конкретна работа на всички нас. Това сме длъжни да направим - не само за БСП и нашите кандидати, а за нашата страна, за нашите общини и села, за тяхното по-добро бъдеще.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ