25 Април 2024четвъртък20:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разследване

Партньорът на МУ-София в Италия е фалирал

Връзки с мафията и укриване на данъци тресат групата ЧЕПУ, собствениците са регистрирали дружество "СТУДИУМ", поело сътрудничеството с проф. Ваньо Митев

/ брой: 229

автор:Ася Гардели

visibility 4163

Сагата с италианското дружество ЧЕПУ (CEPU), което предлагаше на кандидат-студенти от Ботуша лесни тестове по медицина в София, изглежда приключила. Това обаче е само привидно, защото фалиралата вече фирма е прехвърлила дейността си на новосъздадената STUDIUM. Упадъкът на фирмата започва още преди няколко години, а стотиците хиляди евро, инвестирани в реклама, не водят до желания резултат. На 17 февруари 2016 г. с решение на Административния съд в Рим е обявен фалитът на групата СESD, в която влизат няколко дружества, като между тях са CEPU, GRANDI SCUOLE и e-CAMPUS, а 99 на сто от СESD е собственост на люксембургското дружество Jmd INTERNATIONAL S.A.
Фалиралото ЧЕПУ оставя над 122 млн. евро натрупани дългове, от които 38,4 към италианския осигурителен институт, 34,3 млн. евро към данъчните и 24 млн. евро към доставчици. Дружеството задлъжнява и към стотиците служители и преподаватели, които имат да получават със задна дата минимум по пет месечни възнаграждения. В решението си по обявяване на фалит съдът отхвърля апела на дружеството за споразумение, който е внесен в съда още през 2015 г. Мотивите на римския съд са неизпълнени финансови ангажименти от СESD. На 14 април 2015 г., един ден след като е представен балансът на СESD за 2014 г., на общо събрание на акционерите на групата е учредено новото дружество STUDIUM. От протокола на заседанието от 13 април 2015 г. стават ясни мотивите за окаяното състояние, в което се намира групата, а обяснението за фалита са неизплатени 15,6 млн. евро, които либийското Министерство на отбраната дължи на дружеството. Тук е мястото да припомним, че голям спонсор и приятел на СESD е бившият италиански премиер Силвио Берлускони, а по времето на неговото управление Италия имаше много тясно приятелство с Муамар Кадафи и сътрудничество във всички области с Либия. Докато Берлускони е министър-председател, СESD успява да узакони и акредитира e-CAMPUS - онлайн университет, критикуван остро от академичните среди на полуострова. Въпреки негодуванията от страна на представители на всички останали университети обаче, той става легитимен, а дипломите - признати в Италия. Изпитите са лесни, няма никакво натоварване, спорните лекции и тестове се провеждат персонално и в удобно време за студента - онлайн. За разлика от ниското качество на обучение, семестриалните такси са много високи.
За да привлече поддръжници и студенти, СESD наема няколко висококвалифицирани преподаватели като най-известния италиански изкуствовед и арт критик Виторио Сгарби, Антонио Ди Пиетро, политик и екс министър от правителството на Романо Проди. В списъка на рекламни лица на CEPU са шампионката по фигурно пързаляне Каролина Костнер, футболните звезди Алекс Дел Пиеро и Франческо Тоти, а също Валентино Роси. Сред академичния състав пък изпъкват две имена - Убалдо Ливолси и Марчело Дел Урти. Последните двама имат наказателни присъди - Ливолси получава три години за банкрут през 2012 г., на Дел Урти са присъдени пет години затвор за връзки с мафията и организирана престъпна групировка. Дел Урти се опитва да се укрие извън страната, но е открит в Бейрут, екстрадиран в Италия, където сега излежава присъдата си в затвор. В момента главният изпълнителен директор на СESD Франко Бернаскони е в процес на разследване от прокуратурата в Рим за укриване на ДДС и неплащане на удръжки за социално осигуряване.
Това накратко е историята на групата СESD, което обаче набързо успява да се напъха в кожата на новосформираното STUDIUM. Негови основатели и собственици са Пиетро и Мартина Полидори - син и дъщеря на Франческо Полидори, президент на фалиралото СESD. Новата фирма наема търговските марки и дейността на СESD, а бившите служители и преподаватели са преподписали трудовите си договори със STUDIUM. В средата на декември тази година е насрочено съдебно дело, на което ще стане ясно по какъв начин ще бъдат погасени дълговете на фалиралото дружество към служителите и хазната. В момента стотици преподаватели на STUDIUM работят на т.нар. трудови договори "за сътрудничество" - т.е. не са обвързани със определени срокове, работят "на повикване", а заплащането е на час.
 

Скандалът тече

Велиана Христова

Писмo на главния секретар Алексей Алексеев до ЧЕПУ и АИЕУ

Скандалът в МУ-София избухна след одит на МОН, който установи крупни нарушения на закона, включително при изнесеното обучение за чуждестранни студенти в чужбина - в гр. Киасо (Швейцария) чрез италианската група ЧЕПУ, в Италия, в Кипър, в Никозия, в Германия. Подробни данни от одита за нарушенията и разхищенията, които са скандални, ДУМА публикува на 28 и на 30 септември т.г. Одитът предписа на ректора проф. Вихра Миланова да преустанови изнесеното обучение на МУ-София в чужбина до привеждането му в съответствие със закона, а министър Меглена Кунева предаде одита на прокуратурата, на ДАНС и на контролния орган на МФ - АДФИ, които в момента правят проверки в университета.   
В гр. Киасо обучението се извършва в института Междууниверситетска европейска асоциация (Associazione Interuniversitaria Europea - AIEU), който е създаден, както пише в сайта му, от италианското частно образователно дружество ЧЕПУ и МУ-София. Структурата в Киасо се определя като Предклиничен център.
ДУМА публикува в броя си от 7.10.2016 г. подробности за ЧЕПУ, чиято основна дейност е била да обучава хора, незавършили средно образование, но и да набира студенти за съвместно обучение с университети от европейски страни, включително с МУ-София. На 10 ноември 2015 г. италианското сп. "Еспресо" огласи в подробен материал, че италианското Министерство на образованието на 28 юли 2014 г. е отхвърлило категорично искането за побратимяване между ЧЕПУ и Медицинския университет в София и че групата ЧЕПУ дори е завела дело срещу министерството, което не е завършило.
Всичко това ни накара да проверим по-подробно в самата Италия каква всъщност е реалността с изнесеното обучение на нашия Медицински университет и ЧЕПУ в гр. Киасо. Проверката установи фалита на ЧЕПУ, поемането на дейността му от "СТУДИУМ" и фактите, които четете по-горе.
Малка подробност. В сайта на АИЕУ открихме две писма, пратени до ЧЕПУ и до АИЕУ от бившия вече главен секретар на МУ-София Алексей Алексеев (освободен от проф. Миланова) на 18 август 2015 г. (вж. факсимилето). В писмата Алексеев удостоверява, че студентите от Франция, завършили успешно първи курс в Предклиничния център в Киасо, могат да бъдат записани във втори курс. Вероятно надвисналият над ЧЕПУ фалит е довел до написването на писмата за успокоение на записаните студенти, а е възможно да е имало и запитване от Франция.  
Междувременно проф. Митев започна безпрецедентна атака за сваляне на ректора проф. Миланова, събрана бе подписка за свикване на Общо събрание (ОС) и избор на нов ректор, което в нарушение на ЗВО е насрочено от председателя му д-р Начев за утре - 11 октомври. Проф. Митев, който е в отпуск по болест, свика пак с подписка и пак в нарушение на закона и Академичния съвет, който пък решил дори кои преподаватели да стоят на три урни при избора на нов ректор. Свикването на ОС и на Академичния съвет са обжалвани от проф. Миланова пред Софийския административен съд и пред ВАС.
 Миналата седмица проф. Ваньо Митев свика нарочна пресконференция, на която отново обяви, че дейността в Киасо е законна и се опита да твърди, че изнесеното обучение там му е било разрешено от ексминистър Анелия Клисарова през 2013 г. От МОН категорично опровергаха и това, тъй като в две писма до проф. Митев тогавашният министър проф. Клисарова е обяснила единствено законовия ред за изнесено обучение, което според Закона за висшето образование (ЗВО) и тогава, и сега може да се прави единствено чрез разкриването в чужбина на основни звена на даден университет (факултети и филиали), но не и в обслужващи звена (както е в Киасу с Предклиничния център там).      
На въпросната пресконференция проф. Митев доведе представители на "СТУДИУМ", които, както сега се разбира, са представители на собствениците на фалиралата група ЧЕПУ и на поелото дейността му дружество "СТУДИУМ" - фамилия Полидори. Фактически в момента то е посредник за изнесеното обучение на МУ в Киасо, затова не ЧЕПУ, а хора от "СТУДИУМ" бяха доведени на пресконференцията от проф. Митев. Според одита на МОН, на посредници за набиране на студенти университетът е изплатил общо 1 214 456,91 лв., "с които са намалени приходите от внесени такси от студентите и реално в приход на университета са постъпили с 10% по-малко, с което са нарушени разпоредбите на постановленията на МС 113/10.05.2013 г., 109/10.05.2014 г. и 104/28.04.2015 г."
А още през 2014 г. в българските медии се появи съобщение, че над 200 студенти са кандидатствали по описаната схема за прием за 2 години в гр. Киасо с последващо доучване и дипломиране в МУ-София, но швейцарският кантон Тичино, където се намира Киасо, подготвя промяна в местното законодателство. Причината е, че според властите в Киасо АИЕУ е начин да се избегнат строгите правила за медицинско образование в Швейцария. Подготвяният местен проектозакон постановява, че институт не може да действа под прякото или косвено наименование "университетски", ако не е институционално акредитиран от компетентните федерални власти. ДУМА преди дни отправи запитване до муниципалните власти в Киасо дали структурата АИЕУ, където се обучават студентите, вече е получила щвейцарска акредитация. Очакваме отговор от кметството, за който ще информираме незабавно.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ