19 Април 2024петък11:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Малодушие

Норвегия също спомага ядреното разоръжаване да остава процес, при който всичко се прави с мънички и бавни стъпки

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 1026

Дагбладет

Министърът на външните работи Бьорге Бренде не смята да следва препоръките на ООН по въпросите на ядреното разоръжаване. Той иска по-тясно да обвърже Норвегия със САЩ и НАТО.
Когато през 2009 година Барак Обама получи Нобеловата награда за приноса си за създаването на безядрен свят, норвежките политици се наредиха на опашка, за да го поздравят и да се погреят в лъчите на славата на американския президент. Ликвидирането на ядреното оръжие беше въпрос от първостепенна важност и ореолът около главата на Обама, общо взето, все още не е потъмнял.
Политиците, които искаха да бъдат виждани, тогава се оказаха на най-правилното място. Сега Обама в края на своя втори президентски мандат се опитва да вдъхне нов живот в амбициите, свързани с ядреното разоръжаване. Според данни от доклади на Белия дом, сега се разглеждат няколко конкретни предложения, в частност закриване на резервни складове с ядрено оръжие, ограничаване на програмите за модернизиране и продължаване на договора за стратегическите въоръжения с Русия. И в ООН отново започна борбата срещу ядреното оръжие, например беше издигнато предложение за забрана на тестването на такова оръжие. 107 страни заедно предложиха през 2017 година ООН да стане инициатор на преговори за забрана на ядреното оръжие.
Каква е позицията на Норвегия по този въпрос? Стортингът задължи правителството да стане инициатор на разработването на юридически задължителен документ, който да може да доведе до ликвидирането на ядреното оръжие. Но правителството не е особено възхитено от инициативата на ООН, защото "политически предпоставки" за подкрепа на подобни преговори сега липсвали.
Министерството на външните работи иска девет ядрени държави да участват в битката за безядрен свят и смята, че това трябва да става в рамките на договора за неразпространяване на страшното оръжие. Зад тези витиевати формулировки се крият реални политически причини. Външният министър Бьорге Бренде твърди, че няма да подкрепя формулировки, които могат да бъдат разглеждани като скъсване с официалната доктрина на НАТО, според която Алиансът ще разполага с ядрено оръжие, докато то съществува в света. Бренде се позовава на факта, че нито една от страните членки на НАТО не подкрепя преговорите за забрана.
Борд Вегар Сулиел от Социалистическата партия (SV) настоява външният министър да даде обяснение пред парламента. Той се позовава на това, че традиционно Норвегия играе водеща роля при преговори за разоръжаване и подчертава, че сега ние сме не само пасивни, но и сме се оказали сред тези, които се опитват да попречат на забраната на ядреното оръжие. Сулиел казва също така, че явното мнозинство в Стортинга смята, че членството в НАТО не противоречи на борбата за ядрено разоръжаване.
Норвежката външна политика често изпитва върху себе си натиска на идеални изисквания и реалната политическа сянка, която хвърлят свръхдържавите и нашите съюзници. Именно заради това Бьорге Бренде и правителството проявяват страхливост.
По въпросите, засягащи нашите собствени интереси в сферата на политиката за сигурност, ние следваме САЩ, а не ООН. По този начин Норвегия също спомага ядреното разоръжаване да остава процес, при който всичко се прави с мънички и бавни стъпки. На нас също не ни достига воля.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ