24 Април 2024сряда15:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Предизборно селфи

/ брой: 225

автор:Велиана Христова

visibility 86

Винаги е радостно, когато властта дава пари за образование, още повече - когато вдига заплатите на учителите. А съвсем радостно е, когато това става в България, в която знанието е запустяло в задния двор. Затова - овации за решението на правителството да повиши догодина заплащането на учителите с 8-10% и да даде едни 223 млн. лв. повече за просвета.
Обаче. Как пък един път кабинетът "Борисов" не направи нещо добро със съзнание за самото добро, а не заради самореклама и пропаганда, когато им се пече някое яйце като избор на президент например. През юни, когато Меглена Кунева обяви ръст на заплатите пред 12 000 души на т.нар. учителски събор, Борисов и министърът Горанов тутакси охладиха ентусиазма й. Само че дойде време да си пишат една предизборна червена точка, която май много им трябва, за да не мислим как забравиха насадения от тях "татко на народа", и сега ни пробутват "майка на нацията". Но човек трябва да има малко срама, когато си закача селфи вместо икона. Защото в първия мандат на Борисов същата власт така рязко оряза парите за образование, че ни прати директно в края на европейската редичка по "разходи" за знание. А още през 2012 г. заплатите на педагозите у нас бяха отчетени от Евростат като най-ниските в Евросъюза. Над осем пъти намали тогава ГЕРБ и парите за националните образователни програми. За науката да не говорим - нея Дянков направо я нокаутира. Иначе казано, първо орязаха драстично парите, сега малко ги вдигат и се хвалят с това до възбог. Очакваме синдикални благодарности за благодеянието, каквито не дочака, разбира се, кабинетът "Станишев", когато увеличи с цели 25% учителските заплати през 2008-2009 г. Сега учителите очакват по около 50 лв. повече, тогава получиха по 150. Факт. У нас не е важно какво си направил реално, важно е колко селфита си размахал публично.
Вече чухме от СБУ, че новият училищен закон с допълнителните 223 млн. лв. за догодина щял да бъде обезпечен финансово. А преди месеци лидерката на същия синдикат Янка Такева пресметна, че законът изисква над 450 млн. лв. допълнително над тазгодишния бюджет. Само че тогава изборите още не бяха надвиснали, а МФ публикува в официалната си бюджетна прогноза, че до 2019 г. ще намали парите за образование още повече - до 3,2% от БВП. Иначе БВП за догодина е планиран на 89 125 млн. лв. и заедно с обещаното вчера увеличение парите за образованието пак ще са 3,8% от БВП. Няма как да стигне ГЕРБ квотите от 2008-2009 г. Ще видим какво точно ще се случи с бюджет 2017, когато се появят някакви разчети публично. Защото, ако правителството даде 253 млн. повече за училището и изпълнява бюджетната си прогноза, значи ще ги отреже от някъде другаде. Откъде ли?

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ