25 Април 2024четвъртък12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Проект за 4 млн. лв. буни духове в Раднево

Политически заигравания поставят под въпрос реализацията на идеята "Нов живот за миналото"

/ брой: 83

автор:Христо Христов

visibility 2319

Съдбата на проект за 4 млн. лв., който има за цел да извади на светло миналото на Раднево и региона от праисторическите времена до днес и да превърне миньорското градче в атрактивна туристическа дестинация, буни през последните седмици духовете. Близо 4 месеца, след като кметът на общината д-р Юлиан Илчев положи парафа си под договора за безвъзмездно финансиране в размер на 3,2 млн. лв., няма никакво движение по проекта, алармира бившият зам.-градоначалник Валентин Герасимов. Той е пратил тревожно писмо до председателката на местния парламент Теменужка Сотирова, като изразява загриженост, че поради забавянето на реалните дейности общината може да се лиши от средствата. Пред ДУМА Сотирова потвърди за изпратеното писмо, но призна, че няма допълнителна информация, тъй като от администрацията пазели всичко в тайна.
Проектът, който е бил иницииран от трагично починалия преди 2 години градоначалник Нончо Воденичаров, е разработен от екип в състав д-р на ист. науки Маргарита Ваклинова, арх. Александър Малчев и бившия зам.-министър по туризма Димитър Хаджиниколов. Той предвижда върху терен от 13 дка общинска земя да бъде изграден културно-археологически и туристически атракцион, като се представят артефакти от далечното минало на региона, включително възстановки на праисторически жилища, средновековни крепостни кули и стени и др. Проектът има както възпитателен, така и търговски характер. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Регионално развитие", "Нов живот за миналото" приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма", операция 3.1 "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфракструктура", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-02/2009 "Подкрепа за развитието на туристическите атракции на ОПРР - Инвестираме във вашето бъдеще!".
Към безвъзмездно предоставяните 3 244 251,79 лв. общинската хазна трябва да добави още 916 660,38 лв. Срокът за реализация е двегодишен, като тече от момента, в който е подписан договорът. Междувременно трябва да бъдат извършени куп немаловажни дейности: утвърждаване на координаторски екип, подготовка на документация за процедурите, по които ще се изберат изпълнител и надзорник, провеждане на  рекламно-разяснителна кампания...
Забавяне няма, твърди радневският кмет д-р Юлиан Илчев. Работело се по предварителния график. Макар и с известно закъснение, но вече имало утвърден ръководител в лицето на инж. Живко Жерков, подготвяли се документите по процедурите. Според д-р Илчев напрежение създавали хора, които са външни и незапознати със същината на проекта.
В същото време не е тайна, че и до момента авторите на проекта не са получили в пълен размер хонорарите си, имало и има и съвсем конкретни несъгласия с част от предложенията за включване в координаторския екип. Освен това проектът е "вкаран" в списъка на наблюдаваните поради "високорисковия" му характер.
"Не виждам нищо лошо, че ще бъдем наблюдавани, не зная какво означава "високорисков", но при всички случаи няма да допуснем да загубим спечелените средства, казва д-р Илчев. Но не коментира защо е предложил цялостната смяна на екипа и защо изрично е настоял от него да бъде изваден доскорошният му заместник Валентин Герасимов. И това при положение, че точно той е бил мотор и генератор на идеята.
Според мнозина жители на Раднево отстраняването на Герасимов и смяната на екипа е станало под натиска на местната централа на ГЕРБ, като условие за подкрепа на предстоящите местни избори наесен. (Освен Герасимов през есента на м.г. е отстранен и другият зам.-кмет Александър Иванов, който също е ръководел проект с финансиране по оперативните програми. В края на 2010-а е извършено и "преформатиране" на местния парламент, като част от малцинството на ГЕРБ се превръща в "мнозинство" с помощта на верни на д-р Илчев съветници!) И двамата отстранени зам.-кметове са от екипа на независимия Нончо Воденичаров, за чийто правоприемник и продължител на идеите се обяви на частичните избори през 2009 г. д-р Юлиан Илчев. Обещанията обаче отишли "под миндера" 12 месеца по-късно, когато станало ясно, че се готви за следващ мандат, но вече под знамето на... управляващата партия, припомнят от новото "малцинство".
Не са малко и онези, които подозират икономически интереси в шумотевицата: само строителната част ще погълне около 3 млн. лв., а това не са малко пари в условията на икономическата криза. Чисто "по нашенски" в Раднево смятат, че условията за избор на изпълнителите ще бъдат нагласени така, че да спечели управленски "фаворит". Като това ще бъде сторено в самото навечерие на изборите.
Дали тези прогнози ще се окажат верни или плод на горчив опит от миналото, ще стане ясно скоро. Ако, разбира се, стартът на същинската дейност не се отложи "тайно и полека", докато някъде "на завет" не си стиснат ръцете отговорните фактори.


Нончо Воденичаров


Валентин Герасимов


Д-р Юлиан Илчев

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 180

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 179

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ