20 Април 2024събота10:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Софийски солисти" с наградата "Марин Големинов"

Ансамбълът стана първият носител на отличието на името на видния композитор, което получи на церемония в родния му град Кюстендил

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 69

Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Баща му е адвокат и семейството скоро се мести в Бобошево, а после в Горна Джумая (днес Благоевград). След като завършва музикалната академия в София с цигулка, Големинов заминава за Париж, където учи в прочутата Скола канторум при Венсан д'Енди и Пол дьо Флем (който казва за квартета, с който Големинов се дипломира, че би искал той да е написал тази изумителна творба). По-късно специализира в Мюнхен. След завръщането си в България става учител в Първа мъжка гимназия. След поставянето на танцовата му драма "Нестинарка" на сцената на Софийската опера през 1942 г. и огромния успех на балета, Големинов става известен буквално за една нощ. Професор и ректор на консерваторията, бил е и директор на Софийската опера. След промените става академик на БАН (едва третият музикант в историята). Големинов е лауреат на престижната "Хердерова премия", както и на Ордена за изкуство и култура на Франция. Сред творбите му се отличават балетът "Дъщерята на Калоян", оперите "Зографът Захарий", "Тракийски идоли", "Ивайло" (първата поставена на хълма "Царевец"), симфониите (и особено "Шопофония"), уникалният Концерт за струнен квартет и струнен оркестър, осем квартета, редица концерти - за пиано (посветен на Антон Диков), за цигулка (посветен на Боян Лечев), за контрабас, два за обой и два за чело, както и Симфонични вариации по тема от Добри Христов и непрестанно излъчваните по целия сват Скици за струнен оркестър.

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" е първият носител на Националната награда за музика "Акад. Марин Големинов". Отличието бе учредено преди година, след решение на общинския съвет в Кюстендил. Инициатори са музикалното сдружение "Марин Големинов" в Кюстендил (родния град на именития български композитор) и неговите наследници в лицето на внучката му Лили Големинова. Наградата се връчва за специален принос през изминалия музикален сезон и за оставен ярък отпечатък в него.
Журито, което определи наградата, бе с председател акад. Георги Минчев (ученик на Големинов), а в състава му влизаха проф. Боянка Арнаудова (авторка на една от книгите за композитора), проф. Павел Герджиков (близък приятел на Големинов, изпял всички негови творби за бас, включително и партиите на Ивайло и Зографа Захарий в едноименните опери), проф. Стефан Драгостинов (също ученик на Големинов),  както и диригентът Райчо Христов - председател на сдружението "Марин Големинов", Дима Укалска от дирекция "Култура и духовно развитие" в общината в Кюстендил и внучката на Големинов. Журито определи носителя на голямата награда, както и формацията, която получи съпътстващия приз за най-добър квартет - музикантите на Кварто квартет.
Връчването на наградите се състоя на 28 септември (рождената дата на акад. Марин Големинов) в Кюстендил, и по-точно - в галерията, носеща името на Владимир Димитров - Майстора, на когото Големинов е посветил един от песенните си цикли. Залата беше препълнена, хора имаше дори и на втория етаж на галерията, а "Софийски солисти" подари на публиката един знаменателен концерт. При получаването на наградата (статуетка, изработена от Милчо Добрев, диплом и 5000 лева), диригентът на ансамбъла проф. Пламен Джуров (също ученик на Големинов) разказа за връзката на "Софийски солисти" и Марин Големинов, благодари за оказаната чест. Той припомни, че Марин Големинов е бил и един от първите диригенти на ансамбъла, както и факта, че освен един от най-видните български композитори, Големинов е бил и прекрасен диригент. Припомняйки финеса, лаконичността и спецификата на композитора - френски възпитаник, Пламен Джуров обърна внимание на публиката колко "много Кюстендил има в музиката на Големинов, и особено в Петте скици, които са едно гениално произведение". В мотивите на журито за присъждането на наградата пък бяха изброени причините именно "Софийски солисти" да бъде избран - изключително наситеният и силен сезон на ансамбъла, с множество премиери и отличен баланс между познатия репертоар и нова музика ("което Големинов, като композитора в българската музика, извървял най-дълъг път и навлязъл в съвсем нови територии с творби като Концерт за струнен квартет и струнен оркестър, би оценил високо" - думи на Стефан Драгостинов); осъществяването на премиерата на "Алелуя" за струнен оркестър и дамски хор от Големинов, както и безкомпромисно високото качество на интерпретацията при всяка изява на ансамбъла.
След концерта един от "солистите", виолистът Тодор Митров, написа във фейсбук: "Може да е нескромно, но аз не мога да си представя някой друг да е първи лауреат на тази награда. Цяла книга може да се напише за отношенията на Марин Големинов със "Софийски солисти". Той беше баща за оркестъра. Беше приятел, диригент, дори спасител, в буквалния смисъл - той залага целия си авторитет и застава твърдо зад оркестъра в едни много трудни времена за нас. Бай Марин посвещава по-голямата част от своите произведения за струнен оркестър на "Софийски солисти" и до днес те са неотменна част от нашия репертоар. Ние ще дадем всичко от себе си, за да бъдем достойни за името и делото на този голям българин!"
Проф. Наташа Япова, заместник-ректор на Националната музикална академия, развълнувано разказа за изключително голямата роля на Марин Големинов за развитието на камерната музика в България - музика, която в страната ни няма традиции, и област, в която е трябвало за години да се "наваксат" векове, и за важната роля на Големинов в това "европеизиране"; как неговата "Нестинарка" е предвестник на символизма въобще и за силата на нейното въздействие.
А Марин Големинов, който освен ключова фигура в българската музика и един от знаковите композитори от "второто поколение", е боравел отлично и с думите, пише за "Софийски солисти": "Това е състав, изграден върху техническата стабилност на отделните изпълнители. На тази предпоставка той си позволява да посегне към шедьоврите на световната музикална класика, за да ги поднесе в цялото им великолепие - с безупречна ансамбловост, с изящно моделиране на звуковата материя и с много благородство, и със завидна разточителност на динамичните отсенки, за да се очертае профила на музикалната форма."
От името на Кварто квартет да получи наградата на церемонията бе дошъл кларинетистът Атанас Илиев (част от по-голямата формация Кварто), тъй като квартетът бе на турне в Швейцария. Кварто е отличен заради изключително наситения му сезон, изпълнен и с експерименти, и с интересни за публиката музикални (и не само) комбинации и за това, че успя да върне публиката на концерти с камерна музика. А Иван Пенчев, създател и първа цигулка на Кварто, изпрати информацията, че освен "Микроквартета" на Големинов, който свирят в момента, са на път да научат (и запишат) още творби на композитора.
Акад. Георги Минчев, председател на журито, сподели: "За мен е наистина голяма чест и радост да бъда член на това престижно жури и да участвам в присъждането на първите награди на името на Маестро Марин Големинов! Радвам се, че двете награди на името на големия наш творец се присъждат на тези два великолепни музикални ансамбъла: Камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и Струнния квартет "Кварто" - наистина високо художествени творчески колективи, с богата концертна дейност и  съпричастни към делото и творчеството на Марин Големинов. Сърдечно честитя високите награди на тези наши чудесни музиканти."


Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров
Снимка Тодор Митров

Наградата
Снимка Любен Ковачев


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ