25 Април 2024четвъртък20:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Кой и защо крещи срещу АЕЦ "Белене"

Няма ядрена централа, която да е на загуба

/ брой: 83

visibility 2133

Калина АНДРОЛОВА

Инвестициите на американската енергийна компания AES в ТЕЦ "Марица Изток-1" са около 1,3 млрд. евро. Това е една инвестиция без абсолютно никакъв риск, тъй като цените, по които американците ще продават тока си на НЕК, са фиксирани, а количествата са гарантирани. Българската държава е дала невероятни бизнес предимства на AES, като се е задължила да изкупува електроенергията по най-високите възможни цени за нашия пазар, и то за срок от 15 години.
Въпреки че блоковете на ТЕЦ "Марица Изток-1" все още не са въведени в производство поради технически проблеми, разходите за закупуване на по-скъпата енергия вече са включени в крайната цена на тока, която плащаме ние, потребителите. Сделката с "Марица Изток-1" е някакво държавническо недоразумение, заради което народът плаща вече почти цяла година с 3% по-скъпа електроенергия. Така огромната инвестиция на американската компания ще бъде възвърната в рамките на около 6 години, който срок е абсолютен прецедент за инвестициите в енергийния бранш изобщо. За сравнение, цената за мегават час електроенергия, произведена в "Козлодуй", е около 45 лв. В държавната "Марица Изток-2" е около 60 лв., в "Бобовдол" е 78 лв. Но електроенергията, произведена в "Марица Изток-1" на американската AES, ще струва на народа над 130 лв. Това е

най-скъпата електроенергия

произвеждана някога в България.
Нито един управник не може логично да отговори на въпроса защо е направена тази ощетяваща народа ни сделка. Защо изкупуваме ток от частна компания на цени, два или три пъти по-високи, след като същият ток от държавното дружество ТЕЦ "Марица Изток-2" е два пъти по-евтин, а токът от "Козлодуй" пък е три пъти по-евтин. Това не ми прилича на пазарна икономика, а тъкмо на обратното - мошенически регулирана бизнес среда. Тъпчем търбуха на нечий мегабизнес, противно на всички пазарни правила.
Как пък не се роди един-единствен политик в България, който да помисли един-единствен път за държавата си! Нито един държавник не видяхме през всичките тези години на грабежи да каже поне веднъж - няма да я сключа тази сделка, защото тя не е изгодна за държавата, ще се откажа от милионите комисиона.
Ето тази AES е алтернативата на крясъците на псевдодемократите срещу "Белене", която щяла да ни зароби завинаги. Не, драги! Заробване е, когато унищожихте българското земеделие и започнахме да внасяме домати от Турция. Заробване е, когато унищожихте българската култура до такова безчестие, че сега нацията се "просвещава" от жълтите вестници, а телевизиите са инкубатор за вируса на глупостта. Заробване е, когато унищожихте един от най-доходоносните отрасли - българския туризъм, с непланомерно и хищническо застрояване. Заробване е, когато доброволно изгубихте огромните руски пазари за българската индустрия, а не осигурихте никакви други. Заробване е, когато унищожите сега и ядрената енергетика на България, за да печелят Румъния и Турция, но преди всичко компанията AES, която ще спечели милиарди не от конкурентното си производство, а всъщност от проститутския манталитет на българските политици. Отгоре на всичко, пак ще бъдем застрашени от радиация и аварии, защото чуждите централи хем ще са по границите ни, хем няма да имаме контрол върху сигурността им. Освен друго, ще сме и много бедни.
Вие сещате ли се за нещо, което произвеждаме, освен азисовци? Аз не се сещам. Засега все още произвеждаме ток. Засега.
Турция е може би в най-сеизмичния район на земята след Япония, най-важния бастион на Америка по време на студената война. Но кой знае защо ще строи руски централи. Ето какво казва Ердоган: "Турция става все по-силна в индустрията и ще се нуждае от повече и повече енергия." На мен ми звучи като управник, загрижен за икономиката на страната си, а не като предател, заробен от руснаци.
Заробване е именно това геноцидно управленско мислене - след нас и потоп, да разрушим всичко у нас, защото чуждите политически интереси го изискват. Толкова голяма генерираща мощност, каквато е АЕЦ "Белене", означава не само евтина енергия, но и цял един работещ енергиен отрасъл. И, хайде да не обясняваме на електората, че централата щяла да е на загуба. Няма ядрена централа в света, която да е на загуба.
Въпросът на големия спор е съвсем друг - кой да печели от енергетиката на България, да печели в региона изобщо. Това е геополитическа битка за овладяване на територии. Става дума за

колонизиране на бъдещето

Затова именно от американската компания "Уестингхаус" предлагат да не се строи АЕЦ "Белене" с руснаците, а да се построят 7-и и 8-и блок в "Козлодуй" по американска технология. Нищо лошо, разбира се, но нека огледаме подробно предложението. "Уестингхаус" ни предлагат атомен енергоблок АР1000 от най-ново поколение. Този блок обаче е все още в процес на получаване на лицензия от американския надзорен орган, т.е. по света все още няма построен подобен вид енергоблок. "Уестингхаус" ни предлагат също да се заемат изцяло с дейностите по удължаване живота на 5-и и 6-и реактор в "Козлодуй", както и да доставят свежо гориво за централата. За целта обаче трябва да си направим хранилище за ядрени отпадъци, тъй като компанията не си ги взима обратно, както това правят лошите руснаци.
Ние имаме договор с Русия за доставка на гориво до 2020 г. Но какво толкова - като нищо ще си направим на нашата малка територия и една ядрена боклукчийница за вечни времена, достатъчно е комисионата да е подходяща за нашите немислещи управници. Те ще удавят житницата на България в ядрени отпадъци, стига, разбира се, да им платят за това.
Възмущавайте се бе, хора. Между другото, точно по същия начин - чрез политически прийом, "Уестингхаус" замениха руските доставчици на гориво в чешката атомна централа "Темелин". След няколко горивни кампании обаче топлоотделящите касети на реактора проявиха конструктивен недостатък - усукване, което препятства ефективното сработване на аварийната защита на реактора - най-важната функция на безопасност. Наложи се АЕЦ "Темелин" в Чехия отново да се върне към ползване на руското гориво.
Това е само пример за безсмислени управленски решения, взети под политически натиск. Решения, които опитват да съвместяват дори две несъвместими технологии, само защото малодушните политици са притискани от господарите си. А ние, българите, сме толкова неинформирани, че изобщо не знаем на коя стъпка от сбърканите управленски решения да започнем да крещим, преди да се е срутило небето.

------------
Коментар в предаването "Деконструкция" на БНР. Заглавието и подзаглавието са на редакцията. С незначителни съкращения

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ