29 Март 2024петък07:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отровата на Индия: "Тук и децата пият"

/ брой: 223

visibility 771

Дойче веле

Ченай (бивш Мадрас) е столица на щата Тамил Наду по източното крайбрежие на Индия. Множество мъже на средна възраст се тълпят пред едно заведение, оградено с ръждясали решетки. Чакащите нетърпеливо размахват банкноти, за да привлекат вниманието на касиера. Но той невъзмутимо прибира рупиите, слага ги в картонения кашон пред себе си и едва след това раздава на жадните бутилки с кафеникава течност. "Това не е напитка, а чиста отрова", казва един от чакащите - явно пийнал - преди да пъхне бутилката в джоба си. За брендито той е платил 220 рупии, около 3 евро. Към другото възможно питие - блудкавата бира, никой не проявява интерес.
В щата Тамил Наду има 6800 държавно контролирани места за продажба на алкохол, подобни на описаното. Който няма пари, за да може да посещава хотелските барове, няма друг избор освен тези заведения. Само че опозиционната партия в Тамил Наду иска те да бъдат закрити.
Сухият режим вече е на дневен ред в Индия. Над 200 милиона индийци живеят в региони, в които е въведена пълна забрана на алкохола. Тя засяга два пъти повече хора, отколкото по време на сухия режим в САЩ. Алкохолна забрана въведе в последно време и щатът Бихар. На 5 април т. г. там беше приет много строг закон, според който продажбата, както и производството на алкохол се наказват дори със смъртни присъди. И само за един месец след приемането на закона 13 души в едно селище в щата Бихар са починали вследствие на отравяне със собственоръчно приготвена ракия.
Индийското общество има двойствено отношение към алкохола. В хиндуизма той не е изрично забранен, но се смята за порок. Според мнозина консумацията на алкохол е остатък от британското колониално господство. В сравнение с европейците, индийците консумират сравнително малко алкохол. Около една трета от населението на страната посяга отвреме-навреме към бутилката. Между 1992 и 2012 година консумацията на алкохол обаче се е повишила с 55 на сто. Освен това отношението на много индийци към пиенето е проблематично: повечето пият само твърд алкохол. С общо седем милиона алкохолици щатът Тамил Наду е начело в алкохолната ранглиста на страната.
"Тук и децата в училищна възраст консумират алкохол. Алкохолизмът е част от бита", посочва Анри Тифан, създател на организацията PeopleТs Watch. Тифан е адвокат и от десетилетия се застъпва за правата на най-бедните в Тамил Наду - т.е. на онази социална група, на която алкохолът причинява най-много вреди. Социални конфликти от рода на домашно насилие, сексуални издевателства, огромно задлъжняване са тясно свързани с консумацията на алкохол. Жените са най-честата жертва.
Канага Нагар е един от най-бедните квартали в столицата Ченай. Над 15 000 семейства са прогонени от незаконните им колиби и насилствено преселени в еднотипни блокове. Кучета, котки и кози бродят из залетите с боклук улици. Младежки центрове и киносалони тук няма, най-близкото училище е на 15 километра. Единствена "утеха" от безнадеждния делник обитателите намират в някое от заведенията за контролирана продажба на алкохол.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ