19 Април 2024петък15:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще преобърне ли ДеСимон световната политика?

Властите в Саудитска Арабия се самозабравиха в опитите си да влияят върху други държави

/ брой: 223

автор:Георги Георгиев

visibility 1150

На 28 септември американският Сенат с почти пълно единодушие потвърди решението на Конгреса да бъде отхвърлено ветото на президента Барак Обама върху закон, който позволяваше на гражданите на САЩ да съдят чужди правителства за терористични актове, осъществени на американска територия. Не е тайна, че редица семейства на загинали в атентатите от 11 септември 2001 г. искат да съдят властите на Саудитска Арабия, защото смятат, че те имат отношение към това нападение. Припомняме, 15 от 19-те терористи, участвали в отвличането на четирите самолета, използвани за поразяване на цели в Ню Йорк и Вашингтон, бяха саудитски поданици. Всъщност никой от американските политици не е и крил особено, че този закон се приема преди всичко, за да бъдат започнати дела във връзка с 11 септември.
В петък първият пострадал, американката Стефани Род ДеСимон, подаде иск в съд във Вашингтон срещу Саудитска Арабия, който е заведен заради нейния зет, загинал при атаката срещу Пентагона. Според ДеСимон и адвокатите й кралството е помагало на "Ал Кайда" и това дава основание за иска.
Говорителят на Обама Джошуа Ърнест нарече случилото се "най-смущаващото нещо, което е правил Сенатът от 1983 г.", когато също е имало отхвърляне на президентско вето с голямо мнозинство. Президентът на САЩ пък коментира, че решението на законодателите създава прецедент, защото ще влоши отношенията със стратегически съюзник на страната му, а също така може да предизвика ответни мерки срещу американски дипломати, военни, политици, които може да бъдат обвинени в престъпления срещу чужди държави.
Като оставим настрана последния аргумент на Обама, който, ако бъде приложен от чужди държави, трябва да означава съд за половината военна и политическа върхушка на САЩ, решението на Сената и искът на ДеСимон може да доведат до кардинални промени в американската политика в Близкия Изток. Работата е там, че саудитите вече заплашиха, че имат намерение да продадат активите си в САЩ, за да не бъдат арестувани при евентуално удовлетворяване на частните искове от страна на съдилищата. "Подриването на суверенния имунитет ще окаже негативно влияние върху всички страни, включително и върху Съединените щати", посочи в официално изявление саудитското външно министерство. Всъщност тези заплахи не са безобидни. По различни данни кралството има авоари в САЩ за близо 750 млрд. долара, от които над 110 млрд. са в американски държавни ценни книжа. Хипотетичното изтегляне на тези суми би довело до криза на валутните пазари, която при сегашната нестабилна ситуация в световната икономика не бива да се подценява. Впрочем не бива да бързаме да предричаме край на специалните отношения между САЩ и Саудитска Арабия. Кралството играе важна роля в американската икономика, защото продължава да продава петрола си само за долари и също така да купува оръжие за десетки милиарди. Освен това саудитите, водени както от своя интерес, така и от американския, играят важна роля във финансирането и въоръжаването на разни борци за "демокрация" в страните от Близкия изток и Северна Африка, които борци кой знае защо впоследствие неизбежно застават под зелените и черните знамена на ислямския джихад срещу всички, които не им харесват. Обикновено това са всички освен тях.

Малко е пресилено да смятаме, че САЩ с един замах биха се решили да се освободят от макар и своенравен, но най-важен регионален съюзник. Последствията от обратното трудно се поддават на анализ. Това може да бъде включително война между Саудитска Арабия и Иран, за която се коментира отдавна, че е напълно възможна заради политиката на саудитите спрямо шиитското население в Йемен, Сирия, Ирак. Досега гарант за сигуроността на кралството бяха именно САЩ, но при евентуално разваляне на отношенията това вече няма да бъде толкова сигурно.
Всъщност именно широкият гръб на САЩ позволява на саудитите да провеждат сегашната си агресивна политика спрямо други държави, която стига до откровена подкрепа за терористични групировки, например в Сирия. Обществена тайна е, че саудитите, които закупуват големи количества оръжие и боеприпаси от балканските държави, включително от България, ги предават после на различни джихадистки групировки. Наскоро руски медии публикуваха снимки на различни боеприпаси, докато се използват от т.нар. "умерени" бунтовници, на които се виждат заводски клейма от Румъния, Сърбия, България. Да, тези държави продават оръжие на формално лоялен клиент, но след това то се оказва в ръцете на много, меко казано, съмнителни въоръжени групировки. Деленето на "умерени" и "неумерени" опозиционери в Сирия вече е повод за черен хумор, а не за сериозен анализ. Ако саудитите не усещаха подкрепата на САЩ, те не биха си позволили дори да искат да купят тези оръжия, камо ли да ги предават на своите хора в Сирия. Правителствата на балканските държави много добре си дават сметка къде отива това оръжие в крайна сметка, но индулгенцията от страна на САЩ им позволява да вземат парите на саудитите.

Сирия от години обвинява властите в Рияд, че спонсорират джихадистките групировки в страната, а наскоро министърът на външните работи Уалид Муаллем обяви, че Катар и саудитите са изпратили групи от наемници, които да подкрепят терористичните групи в страната му. Освен това се твърди, че кувейтският вестник "Ал Кабас" е написал, че Саудитска Арабия ще доставя оръжие на въоръжената опозиция в Сирия, а по-специално на три групировки, една от които носи симптоматичното име "Армията на завоеванието", за да противостоят на руската въздушна операция. Това би могло да означава, че ще бъдат доставени вероятно преносими зенитни комплекси за обстрел на руските бомбардировачи и хеликоптери. В такъв случай пък със сигурност ще последва руска реакция, която едва ли ще се ограничи само с дипломатически ноти. Говори се например, че хутите в Йемен, които успешно воюват срещу саудитските войски, нахлули в страната, имат нужда от противовъздушни и от други съвременни оръжия... Впрочем на 11 октомври по предварителна информация саудитският наследствен принц и министър на отбраната Мухамед бин Салман щял да се среща в Сочи с руския президент Владимир Путин. Кой знае с какъв акъл ще излезе след тази среща представителят на кралския двор.
Опитът на Саудитска Арабия да води експанзионистична политика, включително чрез агресивното разпространение на уахабитската версия на исляма, която е заплаха и за мюсюлманския свят, и за немюсюлманския, опирайки се на петродоларите, може би е достигнал своя предел. Ако Рияд реши да се противопоставя едновременно и на двете военни свръхсили, макар и по различни причини, то крахът на това начинание е просто предопределен. Да се очаква обаче, че кралското семейство, което има абсолютната власт върху страната, ще промени своята политика, е повече от наивно.
В крайна сметка САЩ, които вече не зависят от доставките на саудитски петрол, а и имат нужда от по-висока цена на "черното злато", за да добиват по-ефективно шистов нефт, може да решат, че семейство Ал Сауд трябва само да оправя кашите, които забърква. Тогава можем да станем свидетели на тектонично разместване на пластовете в Близкия изток и прекрояване на границите на още държави.
Вместо да си купуват скъпи военни "играчки" от целия свят, саудитските принцове е добре да изпробват едно изобретение на австралийските аборигени, за да разберат как работи това древно като света оръжие. Както се знае, бумерангът винаги се връща там, откъдето е изпратен.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ