20 Април 2024събота17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Според Македония плочата на Каймакчалан била незаконна

БСП реагира остро на вандалския акт, а НИМ реши да възстанови паметника

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 59

Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена, гласи позиция на външното министерство на Република Македония от събота. Но в съобщението не се посочва по какви причини е била незаконна, нито се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й.
59-годишният Миленко Неделковски, гражданин на бившата Югославска Република Македония, от Скопие разпространи във Facebook страницата си фотографии от "Пълното премахване на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан". Паметната плоча бе поставена на върха през май по инициатива на група български военни и попада в неутрална територия на границата между Гърция и Македония. Но плочата е била премахната още в навечерието на посещението на сръбската делегация на 16 септември 2016 г., припомня агенция "Фокус". Тъй като българският знак бил поставен на нивотo на земята и е бил циментиран с артилерийска гилза, той няма как да бъде премахнат с чук, уточняват от агенцията. За да се премахне българският знак, е било необходимо да се използват машини и пневматични компресори и агрегати, с каквито разполага само и единствено македонската бригада, наета, за да ремонтира сръбския параклис "Св. Петър". Това означава, че по време на посещението на българската делегация венците и цветята са били положени на граничен камък N120, който е в неутрална територия.
Незабавно след информацията за инцидента БСП внесе питане в НС към министър Даниел Митов каква ще е реакцията на българската държавата по повод на поругаването на паметника.
"Призоваваме властите в Р Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймакчалан. Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. От години властите в Р Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове", гласи официална позиция на МВнР от петък вечерта.
Македонският премиер Емил Димитриев уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие се вземат необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан. Завчера от Виена Борисов заплаши, че ако Скопие не вземе мерки срещу гаврата, няма повече да получава помощ от нас. ДУМА припомня, че на 20 септември правителството реши да отпусне 300 хил. лв. хуманитарна помощ на Македония за справяне с щетите от наводненията в Скопие и Тетово от началото на август.
"С вандалщината на Каймакчалан е поругана паметта на български войници и българското достойнство. Това е недопустим акт на посегателство върху историята и честта ни като народ", написа в петък във фейсбук Корнелия Нинова. 
Епопеята при Каймакчалан е символ на българската сила, воля и дух, които отстояха и отвоюваха нашата национална чест, каза лидерът на БСП в София Калоян Паргов по повод поруганата плоча. Той е категоричен, че там трябва да има паметник, който да напомня за българското геройство и саможертва.
Мога да го характеризирам това действие единствено като варварство и кощунство, коментира депутатът от БСП Манол Генов, който участва в българската делегация, поклонила се на връх Каймакчалан на 20 септември т.г.
С колегите, които бяхме на върха, се разбрахме да започнем кампания за поставянето на подобаващ почетен знак и изграждане на параклис в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България, написа във фейсбук депутатът от БСП Жельо Бойчев.
"В докладите, които пишем за напредъка на Македония за член на ЕС, винаги повдигаме въпроса за поругаването на българските паметници. Докато това не спре, ние няма да дадем зелена светлина за членството на тази държава в ЕС", написа във фейсбук кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.
На директорски съвет е решено НИМ да възстанови българския военен паметник на Каймакчалан, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. По думите му, това ще стане с пари от дарителска кампания.

Паметната плоча

 Акцията на Миленко Неделковски за "пълното премахване на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан"  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ