29 Март 2024петък12:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Каква радост за носталгиците!

След 25 години президентът Плевнелиев извади от нафталина израза за "прогресивното човечество"

/ брой: 217

автор:Константин Иванов

visibility 2107

Скандалът с изцепката на руския депутат Толстой оказа най-неочакван ефект върху личното ми отношение поне към двама изтъкнати представители на Реформаторския блок. За първи път съм готов да се подпиша под реченото тези дни от Радан Кънев и здравния министър д-р Москов.  "Изявления на лунатик" сложи диагнозата Москов и мнението му на специалист трябва да се уважава. Е, вярно, след това и той се поддаде на мантрата, която тресе тези дни "политическата класа", призоваваща Кремъл ясно да каже каламбура на Толстой официална позиция на Русия ли е и тя наистина ли има намерение да купува България, на колко ни е оценила и в евро ли ще плаща, в долари  или в рубли и ще приспадне ли нещо от задълженията за реакторите. Най-добре е лично Путин или да ни се извини, или да обяви цената.
Не мога да не се съглася и с Радан Кънев, който напомни, че чужденци купуват имоти не само по Слънчев бряг и не само по курортите. Та малко ли наши сънародници, знайно и незнайно как спастрили пари, разполагат с имения по Ривиерата, Коста дел Сол и екзотични острови.
На фона на политическия ажиотаж, изненадващо пестелив се оказа премиерът. Бойко се задоволи с констатацията "1300 години сме удържали никой да  не ни купи". Е, вярно, че на два пъти сме я отдавали на лизинг: първо на византийците за два века, после на османлиите за 500 години, или общо 700 от 1300 години.
За съжаление на фона на случващото се, остана незабелязан един изключително отраден факт, който потвърждава думите на поета, че "Не се гаси туй що не гасне". В Ню Йорк, където е за  участие в сесията на Генералната асамблея на ООН, българският президент с характерната си решителност и дързост заяви: "С присъствието всички казваме на терористите: няма да ни прекършите! ПРОГРЕСИВНОТО ЧОВЕЧЕСТВО застава заедно срещу тероризма". Вярваме, че всички носталгици по ерата на социализма, стреснати и очаровани, ще аплодират връщането на държавната ни глава към корените. Та именно "прогресивното човечество" се бореше неуморно за мир, срещу воинствените заплахи на империализма. Именно "прогресивното човечество" оказваше братска помощ на борещия се срещу американските нашественици героичен виетнамски народ. Именно "прогресивното човечество" беше солидарно с националноосвободителните движения в Африка, Азия и въобще навсякъде по Земята и околностите й.
Бяхме забравили през последните 25 години този крилат израз "прогресивно човечество" и трябваше лично Плевнелиев в края на изключително успешния (според собствената му преценка) свой мандат да го извади от нафталина, където грижовно го беше скътал наред с комсомолската и партийната си книжка, и да го възроди за втори живот за радост на споменатите носталгици. Само не става ясно като как Плевнелиев ще впише в редиците на прогресивното човечество и Русия, доколкото и тя доста активно участва в борбата срещу тероризма.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ