29 Март 2024петък10:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десет места, които никога няма да посетите

Някои са забранени за всички, други са достъпни само за избрани

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 1856

На пръв поглед изглежда, че живеем в свободен свят и ако имаш достатъчно пари и желание, можеш да отидеш където си искаш. И все пак на Земята има места, където туристът е не просто нежелан, но и сурово гонен. Някои от тези места са забранени за всички, други са отворени само за правителствени чиновници, кралската власт, военните или други личности с особени титли.
Ето списъка на десетте най-известни и тайнствени места, забранени за туристите:

1. Островът Сюртсей


Причина за забраната: научни експерименти.
През 1963 година в Исландия изригва местен вулкан, в резултат на което се появява нов остров, висок около 40 м и дълъг близо 550 метра. Към края на януари 1964 г. Сюртсей вече има височина 150 м и площ 2,5 квадратни километра. Последното изригване става през 1967 година. Появата на новия остров веднага предизвиква интереса на учените от различни страни. Оттогава островът Сюртсей, наречен в чест на митологичния гигант Сурт, може да се посети само с научна цел, а за всички туристи това е забранена зона.

2. Островът Кеймада-Гранди


Причина за забраната: прекалено много отровни змии.
Островът Кеймада-Гранди, намиращ се на 35 километра от бразилското крайбрежие, прилича на истински рай. Отиването там обаче може да ви струва живота, тъй като на острова е пълно с отровни змии: на територия от 0,43 кв. км тук се намират близо 4000 змии. На Кеймада-Гранди живеят едни от най-опасните змии в света - островният ботропс (Bothrops insularis), чието ухапване води до бързото умъртвяване на тъканите, т.е. смъртта е почти моментална. Отровата на тази змия е пет пъти по-силна, отколкото на другите пепелянки. Именно поради тази причина бразилските власти забраняват посещенията на Кеймада-Гранди, наричан още островът на змиите.

3. Северният Сентинелски остров


Причина за забраната: неприятелски настроени туземци.
Северният Сентинелски остров е един от Андаманските острови в Бенгалския залив. Въпреки че официално той се управлява от Индия, островът е родина на опасните туземци сентинелците, които избягват всякакъв контакт с цивилизацията и яростно се съпротивляват на всякакво нахлуване по земите им. Според учените тези аборигени са прекарали 60 000 години в изолация от останалата човешка цивилизация. Тези хора активно защитават територията си. Например през 2004 година, след като в Индийския океан стана силно земетресение, последвано от цунами, индийското правителство изпратило хеликоптер до острова, който да види имат ли нужда от помощ местните жители. Хеликоптерът обаче бил посрещнат от туземците със стрели. Техни последни жертви са загубили се рибари. След убийството им индийските власти призовали всички да стоят надалеч от сентинелците и земята им.

4. Храмът Исе, Япония


Причина за забраната: само за избрани.
Най-важната светиня на Япония е храмът Исе Джингу. Главният храм е заобиколен от висока дървена ограда. Само високопоставени свещеници и членовете на императорското семейство могат да влизат вътре. До 1045 година в храма Исе е било още по-трудно да се попадне: той бил отделен от външния свят с реката Миягава, което символизирало границата между обикновената и свещената земя. На монасите било строго забранено да пресичат реката: смятало се, че това ще наруши светостта на храма и ще предизвика проблеми за цяла Япония.

5. Остров Груинард


Причина за забраната: изпитания на биологическо оръжие.
През 1942 година британското правителство купува шотландския остров Груинард, за да тества там биологическо оръжие, в частност антракс. По време на експериментите е установено, че територията е замърсена, което става причина за смърт в 95% от случаите. До 1980-те години островът се смята за едно от най-опасните места на планетата. Едва през 1986 година учените най-накрая започват да "чистят" зловещия остров и през 1990-а той е обявен за безопасен за посещения. Никой обаче така и не посмява да се засели там. Експертите предупреждават, че спорите на антракса все още са в почвата на острова, а това означава, че тя остава неизползваема за живот още стотици години.
 
6. Пещерите Ласко, Югозападна Франция


Причина за забраната: въглероден двуокис, издишван от хората, разрушава древната живопис.
За любителите на историята това място е абсолютната мечта, тъй като тук може да види как са живяли хората преди хиляди години. За съжаление пещерите Ласко са сред забранените за туристи места. В тази пещера се намират най-живописните първобитни произведения на изкуството, които според експертите са направени през ХVIII-XV хилядолетие пр. н. е. По-рано тази пещера е била достъпна, но малко след това я затварят, тъй като открили, че въглеродният диоксид, издишван от хората, е разрушил някои от скалните рисунки. Днес достъп до пещерата имат само някои учени.

7. Зона 51, Грум лейк, САЩ


Причина за забраната: секретна военна база.
Този списък нямаше да е пълен, без да се спомене прочутата Зона 51, намираща се на северозапад от Лас Вегас. От 1950 година тази военна база служи за тайнствени цели на правителството на САЩ и до днес никой точно не знае за какво се използва тази база. Съществуват обаче различни слухове. Някои смятат, че тя се използва за разработване и тестване на ядрено оръжие. Други твърдят, че в нея се намират кацнали преди десетки години НЛО. Според официалните данни в Зона 51 се разработват експериментални летателни апарати и системи за въоръжение. Достъпът до базата, както и въздушното пространство около нея, е ограничен.

8. Световното семенохранилище на Шпицберген, Норвегия


Причина за забраната: затворено хранилище за семена.
Някога замисляли ли сте се какво ще се случи, ако в резултат на природно бедствие или война в света се свършат всички природни ресурси и настъпи глад? Решението за това ще бъде световното семенохранилище на Шпицберген. Твърди се, че в хранилището се пазят хиляди семена от всеки вид растения от целия свят. Тези семена ще могат да бъдат използвани за отглеждане на нови растения и осигуряване на цялото човечество (или остатъците от него след бедствието) с храна.

9. Военната база Пайн Геп, Австралия


Причина за забраната: секретна военна база.
Пайн Геп се намира на около 18 километра на югозапад от град Алис Спринг, който е в самия център на Австралия. Пайн Геп се управлява от САЩ и Австралия и е много важен обект за икономиката на страната.

10. Межгорие, Русия


Този град в Башкортостан е със статут на закрит град. Той се намира на около 200 километра от град Уфа - столица на републиката. Межгорие е разположен до Ямантау - най-високата точка в южната част на планината Урал. Името Ямантау на башкирски език означава "лоша планина" или "зла планина". Според някои версии това е, защото на Ямантау има каменни реки и често времето е облачно, така че превеждането на животни оттук е много затруднено. Други версии разказват за коне, които умират, прекосявайки Ямантау, и за мечки, които бродят по склоновете й. В Межгорие се разпространяват слухове, че там строят подземен град - резервна столица на Руската федерация.

(По материали от чуждия печат)

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ