29 Март 2024петък15:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Търсят се... огради

ООН дири глобален отговор на миграцията

/ брой: 213

автор:Галина Младенова

visibility 2034

Днес Общото събрание на ООН ще дискутира проблемите, свързани с миграцията. Целта е да се обединят усилията на държавите, за да се приеме по-хуманен и съгласуван подход за решаването на този въпрос.
За пръв път в 71-годишната си история Общото събрание свиква такова заседание на ниво държавни глави и правителствени ръководители. Очаква се, че тази дискусия ще е преломен момент за изработването на по-ефикасни мерки при управлението на миграцията в света и уникална възможност за изработването на по-отговорна система за реагиране при преместването на големи групи бежанци и мигранти.
Организатор на заседанието е председателят на Общото събрание, специалният съветник на генералния секретар, а съорганизатори са някои държави членки на ООН.
Междувременно на следващия ден, 20 септември, пак в ООН, президентът на САЩ Барак Обама свиква среща на върха по въпросите на бежанците. Очаква се на нея да прозвучи призив към правителствата да поемат нови големи ангажименти по отношение на бежанците.
Президентската среща на върха ще бъде ориентирана към бежанците, а не мигрантите, докато на заседанието на Общото събрание ще се дискутират и двата проблема.
Явно най-накрая и в световната организация решиха, че няма как да подминат този въпрос, който вече от няколко години измъчва почти всички континенти. Броят на бежанците в света за първи път в историята е надхвърлил 60 милиона души. Цифрите са стряскащи - 65,3 милиона са бежанци през 2015 г. - най-големият регистриран досега брой в историята на човечеството, повече и от Втората световна война, алармира ООН.
Всеки един на 113 души е бежанец, разселен или търсещ убежище другаде по света.
Само през 2015 г. 12,4 милиона са се превърнали в бежанци вследствие на военен конфликт или преследване.
24 души в минута са били принудени да бягат през 2015 година.
54% от бежанците са от Сирия, Афганистан и Сомалия. Половината от всички бежанци са деца под 18 години.
Кървавите конфликти, природните бедствия, гладът или пък просто желанието за по-добър живот кара милиони хора да изоставят родните си домове и да тръгват из белия свят в търсенето на нов дом. Над 1 милион души потърсиха убежище в Европа миналата година. Кризата с мигрантите постави на изпитание свободното за движение на хора, стоки и услуги шенгенско пространство. Редица страни временно въведоха повторно граничен контрол, а през март тази година ЕС подписа споразумение с Турция за връщане на нелегалните мигранти. Именно Турция е държавата, приела най-много бежанци в света - близо 3 милиона. След това се нареждат Пакистан и Ливан. А най-много молби за убежище през 2015 г. са подадени в Германия, САЩ и Швеция. Но въпреки огромния фокус върху проблема с мигрантите в Европа днес 86% от бежанците се намират в страни с ниски и средни доходи.
Мигрантският наплив на Стария континент предизвика сериозна криза в Евросъюза. С идването на милиони пришълци изведнъж се разбра, че унгарци, чехи, поляци, хървати, латвийци и т. н. изобщо не са попили прословутата европейска толерантност, а са си останали яростни националисти и дори ксенофоби. Но не само източноевропейците гледат накриво мигрантите и бежанците, и в Западна Европа стават все по-популярни антиимигрантските и националистическите движения. Брюксел упорито се опитва да прекърши съпротивата на изведнъж спомнилите си за суверенитета европейци. Евробюрократите са добре въоръжени за тази цел с административни и финансови лостове. Като в армията: не можеш да бъдеш толерантен, ще те научим, не искаш - ще те накараме.
Сега изглежда пазарлъкът ще се прехвърли на още по-високо ниво - в световната организация. Спретната от световните сили каша, довела до не един военен конфликт, бездействието им по отношение на глобалното затопляне и невъзможността им да спрат стремежа на хората към по-добри условия на живот обрича всякакви усилия светът да се справи с мигрантския проблем. Повечето европейски държави вероятно са наясно с това и трескаво започнаха да изграждат високи телени огради покрай границите си. И никакви призиви, че новите "европейци" ще решат демографските проблеми на Стария континент и ще спомогнат за икономиката на ЕС, не успокояват жителите на общността. Тезата за мигрантската помощ, между другото, често се застъпва и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Той обаче нито веднъж не сподели какво мисли за загубите на страните донори, които се лишават от най-младите и най-предприемчивите си граждани.
Трудно е да се предвиди дали Общото събрание ще успее да постигне някакъв консенсус и да изработи план за "успокояване" на бежанските и мигрантските вълни. По-вероятно е, както е обичайно за световната организация, да има много приказки, много призиви и дотам...

Европа я няма вече

Каква Европа? Европа я няма вече. Има Еврабия. Какво разбирате под Европа? Този така наречен Европейски съюз с неговата смешна, непочтена конституция, която оставя настрана, тоест отрича нашите християнски корени, нашата същност? Както вече казах, Европейският съюз е просто един финансов клуб. Клуб, пожелан от вечните господари на този континент, тоест от Франция и Германия. Това е лъжа, с нея трябва да се задържи на крака проклетото евро, да се утвърди антиамериканизмът, ненавистта към Запада. Извинение, за да се плащат огромни заплати, освободени от данъци, на евродепутати, които заедно с чиновниците на Европейската комисия си живуркат в Брюксел. Това е номер да си навират носа в нашите джобове и да тъпчат организмите ни с генномодифицирани храни. Месо, което вече не е месо, риба, която вече не е риба, зеленчуци, които вече не са зеленчуци, пармезан, който вече не е пармезан, мляко, което вече не е мляко, вино, което вече не е вино. Така новите поколения, освен че израстват, без да знаят вкуса на истината, не научават и какъв е вкусът на добрата храна. И заедно с рака на душата телата им също се разболяват. Но най-вече това е инструмент да се пропускат все повече завоеватели на нашата територия, да им се позволи да обикалят из нашия дом без никакви пречки.

----
Откъс от книгата "Интервю със себе си. Апокалипсис" на Ориана Фалачи. Фалачи е едно от най-известните и остри пера на Апенините. В последната си книга тя твърдо заявява позицията си по проблемите, опасностите и предизвикателствата, пред които е изправен съвременният свят.


Все повече държави в Европа издигат огради по границите си с надежда да спрат мигрантския поток


В Средиземно море всекидневно спасяват хиляди хора, тръгнали да търсят щастието си в Европа
Снимки БГНЕС


Европейците все по-масово отхвърлят идеята да приемат пришълците

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ