27 Април 2024събота01:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полуостровът на възможностите

Как Камчатка се превръща в туристическа перла

/ брой: 213

visibility 58

Татяна Романова
Лента.ру


Дълго време Камчатка - област на вулкани и гейзери - беше недостъпна и заради това още по-привлекателна. Днес повечето хора, които никога не са виждали с очите си това уникално място, мечтаят да го посетят. И това вече е много по-лесно, така че вече никой не се учудва на факта, че на полуострова се появиха много туристи, в това число и чуждестранни. Статистиката го потвърждава: през 2015 г. туристическият поток в Камчатка се увеличил 3,5 пъти - до 180 хиляди души.
"Камчатка и туризмът вече са неразделни неща. Тези красоти обезателно трябва да се покажат на хората!", казва губернаторът на края Владимир Илюхин. Чиновниците обаче признават, че засега туристическата инфраструктура на полуострова е слаба - не достигат хотели, информационни туристически центрове, летището е прекалено малко за увеличаващия се туристически поток. Земята, която граничи с океан и две морета, все още няма морска гара.
"Липсата на инфраструктура изкуствено спира туристическия поток", признава зам.-председателят на правителството на Камчатския край Юрий Зубар. В същото време търсенето според думите му в пъти е по-голямо от предложенията. "И все пак туристическият поток при нас се увеличава, само през миналата година броят на самолетните пътници е нараснал с 50 хил. души - и това са предимно туристи", каза той.
Сега се изгражда туристическа зона в града. Реализират се едновременно два проекта: реконструкция на централната част на града и създаване на туристическа зона в залива, където ще има морска гара. А към май 2017 г. ще се появи по-удобно пристанище. Още в края на тази година ще започне строителството на нов летищен комплекс, който обещават да бъде готов до 2 години.
Доколко бизнесът е готов да инвестира в Камчатка? По думите на губернатора до неотдавна нещата не са били добре, но постоянният приток на туристите е показал на инвеститорите перспективността в тази сфера.  Засега инвестира предимно регионалният бизнес, но местните власти очакват идването на компании на федерално ниво.

Разликата във валутния курс победи

Един от основните регионални инвеститори на полуострова е хеликоптерната компания "Витяз-Аеро", най-големият в Далечния изток хеликоптерен превозвач (95% от регионалния пазар). Хеликоптерите на компанията летят по основните туристически маршрути.
Въпреки че хеликоптерът е по-скъп транспорт от самолета, често именно той се оказва единственият възможен начин да се стигне до някои места. Той може да се приземни на практика навсякъде, което е особено актуално за северните условия, където писти почти няма. Тази услуга струва скъпичко: пътуването на 170 км, в село Озерновски, може да излезе по-скъпо от полета от Петропавловск в Москва - 18 000 рубли в едната посока. За местните жители обаче превозите се субсидират, и същата услуга ще струва приблизително 7000 рубли.
През 2015 г. компанията е транспортирала близо 20 хил. туристи. Засега няма окончателни резултатите за тази година, но вече е очевидно, че пътникопотокът е нараснал с 50 на сто. Сред туристите има както чужденци, така и гости от всички региони на Русия. Миналата година броят на чуждите туристи е намалял, заради политическите проблеми. През този сезон обаче разликата във валутните курсове е победила - на полуострова са дошли повече чужденци, отколкото през миналата и по миналата година.

За общуване с природата

С какво може да привлече Камчатка туристите? Не може да се отговори на този въпрос еднозначно и разказът на всеки, посетил това място, ще потвърди това. Камчатка е невероятно място, където впечатления и приключения могат да се открият за всеки вкус, но засега не и за всеки джоб. Пристигащите в Камчатка обаче трябва да ги обединява едно - любовта и интересът към природата, която там наистина е уникална.
"Днес съществуват много места, където може да се почива на плажове, в ресторанти и барове, Камчатка, Байкал са тези места в Русия, където трябва да се отива за общуване с природата, и именно такива туристи чакаме", разказа ръководителят на Агенцията по туризъм и външни връзки на Камчатския край Гевокър Шхиян.
Тук винаги се радват на гости, но основен регулатор на туристическия поток в края, по думите на Шхиян, е именно запазването на природата. Така например вече 7 години поред любителите катерачи се събират в подножието на местните "домашни вулкани" в деня, посветен на този природен феномен (в Камчатка има 30 действащи вулкани). Постепенно броят на туристите нараснал от 800 души до 5 хиляди. Бързо станало очевидно, че това е смъртоносно опасно за природата, преди всичко за ендемичните растения - уникалната местна флора. Ето защо експертите предупреждават, че е необходимо да се преразпределят туристическите потоци в природните паркове, създавайки туристически центрове.
Такова внимателно отношение към природата е обяснимо: голяма част от полуострова е особено охраняема територия, в която влизат три природни резервата, пет национални парка, резервати за дивеч от федерално и местно значение. Освен това Камчатка с нейните затихнали и действащи вулкани, термални и минерални източници, гейзери и врящи езера е огромен естествен музей на вулканологията. През 1996 година ЮНЕСКО включи специално защитените места на полуострова в списъка на Световното наследство с номинацията "Вулканите на Камчатка".
Камчатка я ценят и любителите на екстремната почивка. Ски спускане, хелискиинг, сноуборд, парапланеризъм, скиджоринг, сърфинг - Камчатка привлича туристите и с това. "Сред сърфистите Камчатка стана популярна първо в чужбина, а после в Русия", разказа Антон Морозов, един от основателите на единствената в Русия школа за сърфинг, намираща се само на 50 метра от брега на Тихия океан. "Необходими ни бяха 5 години, за да преодолеем стереотипите за сърфинга и да посадим зърното на тази култура тук. Ние правихме това преди всичко за себе си - за да живеем до океана, както мечтаехме, когато започвахме да се занимаваме със сърфинг - каза той. - Сега тенденцията е такава, че хората не летят до Бали, а идват при нас - и защото екипът ни е професионален, и защото това е родината ни, а и аурата на Камчатка като магично място с вулкани привлича".
По думите му обаче, школата не може да бъде определена като пълноценно туристическо място. "Тук няма нищо за туристите. На нас обаче именно това ни харесва, а и гостите отвикват от своите градски бетонни джунгли и, освен сърфинг, придобиват добър битов опит", отбеляза той.
Антон мечтае да организира школа за децата, но за това вече ще е необходима съответната инфраструктура и, разбира се, инвеститор. "С това не е лесно - каза сърфистът - всички търсят бърза печалба, но това не може да бъде наречено бизнес: това е дело на целия живот".


В Камчатка има всичко за тези, които не се страхуват да преодоляват сериозни препятствия, за да видят със собствените си очи истинската дива красота


Вулканите на Камчатка са включени в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО


Камчатка е истински "мечешки щат" на Русия. Според различни анализи тук обитават между 15 и 30 хиляди мечки. Подобна концентрация на тези животни не се среща никъде другаде, не само в Русия, но и в цял свят


Засега на полуострова е най-лесно да се пътува с хеликоптер


В Камчатка има всичко за тези, които не се страхуват да преодоляват сериозни препятствия, за да видят със собствените си очи истинската дива красота: езера, във и около които кипи живот, които са в съседство със смъртоносни вулкани, ледници с горещи извори, тайга и тундра, хора, които са рамо до рамо с диви животни

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ