16 Април 2024вторник12:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безкрайно лято в Ботаническата градина

Хиляди туристи посещават Балчик, за да се възхитят на нейната прелест

/ брой: 212

автор:Надежда Ушева

visibility 1800

Едно от най-прекрасните цветни кътчета в нашата страна е Университетската ботаническа градина в Балчик. Създадена в средата на миналия век, днес тя се простира на площ от 194 дка, като голяма част от територията й е със статут на защитена местност. Ботаническата градина е включена в 100-те национални туристически обекта.
През 1955 г. теренът на парка е предоставен на Софийския университет за основаването на Ботаническа градина, която се изгражда под ръководството на акад. проф. д-р Даки Йорданов (ректор на СУ "Св. Климент Охридски").

Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзотични растения. Неминуемо хващат окото уникални видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя (индивид с такива размери и на възраст извън естествения ареал има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), каменният дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и екзотични плодове като папая.
Забележително е килимното зацветяване в Божествената градина, както посетителите я наричат, и красиво оформените партери и кътове, в които са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази чудна градина се отглеждат над 4600 растителни вида.
Многобройните туристи се спират в захлас и пред оранжериите, които предлагат най-голямата на Балканите постоянна експозиция от кактуси и подобни видове. На закрита площ от 800 кв. м може да се видят над 2600 представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията е впечатляваща не само заради огромното разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида. Тук се намират и най-старите екземпляри от колекцията едроразмерни кактуси на Университетската градина - на възраст над 70 години.

Има и адаптиран кът за посещения от хора с увреждания, открит във връзка с 50-годишнината на Университетска ботаническа градина. На площ от 11 дка посетителите могат да видят красотата на сезонните цветни композиции, алпийски кътове, водни площи, кактуси в легла от типичен балчишки камък. Незрящите хора могат да усетят аромата и да се докоснат до различни на допир растителни видове, които са описани с Брайлово писмо. Зеленият параклис впечатлява със семпла конструкция, върху която зеленината вае храм.


На територията на Университетската ботаническа градина е разположен и "Двореца", обхващащ сградния фонд и парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария в началото на XX век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация, са обособени красиви тераси - градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.

Снимки Авторката

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 149

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 142

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 149

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ