24 Април 2024сряда21:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ненуже-е-е-н...

/ брой: 202

автор:Светла Василева

visibility 2243

Ненуже-е-е-н. Цялата земя, сред мрак теменужен, повтаря: ненужен. Такива неща пееха братя Аргирови преди тридесетина години. Днес може да пуснем хитовото парче отново. Дано да го чуят премиерът Бойко Борисов и енергийният Му министър Теменужка Петкова. Току-виж проумеят какво им се случва. Както и какво се случва на нас, българите, благодарение на слънчоглед-политиката им като управляващи.
Вчера от пресцентъра на "Газпром" обявиха, че няма да пратят представители на конференцията край Варна, на която ще се обсъждат бизнес моделите на хъб "Балкан". Форумът беше споменаван няколко пъти в изказвания на премиера през отпускарския август. Той не пропусна да се похвали как на крака щели да му дойдат световни газови гиганти. Как онова, което прави, е  изключително важно. Колко да е важно? И за кого? За Бойко Борисов, който спря три големи енергийни проекта - на газопровод, нефтопровод и на ядрен проект, по думите на Румяна Бъчварова? Важно за премиера на страна, която от транзитьор на природен газ е заплашена не само да спре да бъде такъв, но и да изпадне въобще от газовата карта на Европа?
Важно за енергийния министър, който няма капацитет да види по-далеч от приходи-разходи и печалби-загуби и дефицит в отрасъла, който управлява? И който е признат за стратегически и от значение за националната сигурност на всяка уважаваща себе си и съзнаваща националните си интереси държава. Подобни мероприятия са обичайно задължение на администраторите, пък били те и членове на правителството и министри и премиери дори, защото тяхната задача е да се грижат за просперитета на държавата и чрез политиките и действията си да правят така, че хората да живеят по-добре. Не да се чудят на кой нов голям брат да угодят и на кого по-напред коленопреклонно да кажат "да", още преди да са питани, било то от Брюксел, Берлин, Вашингтон, Анкара или Марс.
Докато Борисов омайва българската публиката с приказки за газов хъб, за специалистите е ясно, че идеята е несъстоятелна. Няма газ! На "Газпром" се разчиташе да бъде един от основните доставчици на синьо гориво, но не би! Президентът Путин поиска железни гаранции, за да се върне към проекта "Южен поток". Кой ще ги даде? Бойко Борисов ли? Или Теменужка Петкова? Или пък ЕК? Европейците заявиха, че имат друг приоритет - газопровода ТАП. Русия форсира строителството на "Турски поток". Ердоган отиде на крака при Путин. И се извини. 
Какво направи Бойко Борисов? Изпрати в Москва Теменужка Петкова, човек помогнал за спирането на проекта "Белене", да преговаря за уреждане на плащанията, които дължим за произведеното оборудване. Какво постигна с това? Нищо. До края на август тук трябваше да дойдат руски представители за съвместна работна група. Не дойдоха. Защо да го правят? Има съдебно решение, от нас се иска да го изпълним. Колкото повече се бавим, толкова повече лихви се трупат. "Росатом" нищо не губи. И "Газпром" също. Не сме единствени. В света има други трасета и други проекти.
Ненуже-е-ен...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ