29 Март 2024петък10:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прекършен живот

Невръстни и готови да убиват - децата войници

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 22

"Той имаше големи мечти. Заслужаваше да живее, за да ги осъществи. Но всъщност нямаше друг избор, натискът бе твърде голям и той трябваше да грабне оръжието и да отиде на бойното поле." Това разказва Джехад пред служители на УНИЦЕФ, която е загубила 15-годишния си брат Мохамед в бойните действия в Йемен.
"Първоначално много ме беше страх, после свикнах. Може би ще живеем, може би ще умрем", споделя момче, което се бие на страната на "Ислямска държава" в Сирия. "Загубих бъдещето си, загубих всичко", казва едно от интервюираните от правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" деца, вербувани за войници. "Бях на 16, когато убих за първи път", разказва друго момче, вече навършило пълнолетие.
Тези деца са малка част от невръстните жертви на въоръжените конфликти в различни части на света - Афганистан, Индия, Ирак, Либия, Мали, Пакистан, Судан, Сирия, Йемен и още, и още. Въпреки че точният им брой е неизвестен, хиляди деца войници участват в тях. Деца, които не само че не се радват на полагащото им се безгрижно детство, ами и често губят живота си, без да са имали възможност дори да го опознаят.
12-13-годишно дете, опасано с експлозиви, готово да се взриви, да отнеме животи... Миналата седмица в иракския град Киркук полицията успя да спаси невръстен атентатор самоубиец и неговите потенциални жертви. По-малко от денонощие преди това в турския град Газиентеп не се случи щастливата развръзка - дете камикадзе уби над 50 души и рани стотина на сватбено тържество.
Те са невръстни, някои дори не могат да четат и пишат, но знаят как да държат автомат, който дори е по-голям от тях, знаят и как да убиват... Под определението деца войници се разбират лицата на възраст под 18 години, привлечени към въоръжени отряди, а набирането на войници под 15-годишна възраст е военно престъпление според Международния наказателен съд.
По данни на УНИЦЕФ над 250 хиляди са децата войници по света. Една трета от бойците в раздирания от конфликти Близък изток са деца. Освен на страната на бунтовници, те се бият и за редовни правителствени армии. Това например е Уасил Ахмад, чиято история разказа неотдавна "Дойче веле". Ахмад бе убит от талибаните с два изстрела в главата, тъй като бил известен като герой от войната срещу тях.
Доклад на Държавния университет на американския щат Джорджия от февруари пък разкри, че "Ислямска държава" използва все повече деца като войници или камикадзета. Но за тези нечовешки деяния не са нужни и доклади, достатъчно е да се види видео, разпространено от джихадистите, на което деца обезглавяват заложници. В тренировъчните лагери на ислямистите има и отвлечени от тях деца. Те са следващите камикадзета. В свой репортаж Асошиейтед прес показа 14-годишно момче от етнорелигиозната общност язиди, което успяло да избяга от такъв лагер. То разказа как на 120-те деца в лагера им били показвани видеа с обезглавявания и "инструкторите" ги увещавали, че някой ден и те ще правят същото.
И все пак от университетския доклад се потвърждава тежката действителност. За период от една година смъртните случаи на деца под 18-годишна възраст, привлечени от "Ислямска държава", са се увеличили двойно. 39% от тях били използвани като шофьори на превозни средства, натоварени с експлозиви, а 33% са загинали като войници.
По данни на ООН деца-войници се сражават в Сирия не само за "Ислямска държава", но и в редиците на Свободната сирийска армия, както и в милициите на Хизбула. В последния си доклад за децата войници ООН отбелязва, че вербуването на деца в Сирия се е превърнало в "ежедневие". "И кюрдските групировки използват деца войници. В последно време броят на децата-войници в Ирак се е увеличил.
Предполага се, че близо една трета от бойците в Йемен са деца. Най-малко 900 са били убити миналата година, като вербуването на невръстни за войници се е увеличило пет пъти.
Сомалийската армия продължава да вербува деца. На страната на бунтовниците от милициите "Ал Шабаб" пък се сражават около 1000 деца-войници", се посочва в доклад на ООН. В него са изброени 10 различни групировки в Конго, които отвличат и принуждават деца да стават войници.
16 хиляди деца са били принудени да станат войници в конфликта в Южен Судан от 2013 г. насам. Само през настоящата година в боевете са били въвлечени 650.
Отделни бунтовнически групировки в Судан пък постоянно подписват споразумения, забраняващи участието на деца в бойните действия. Въпреки това в боевете в провинция Дарфур все още участват и деца войници.
Защо се бият? Причините, според анализаторите, едно дете вместо играчка или книга да хване оръжие и да убива, са различни. В културата на Йемен например на възраст 14-15 години момчето вече е приемано за мъж и носенето и боравенето с оръжие е белег на мъжественост. Бедността е чест белег на раздираните от военни конфликти страни и примамването със сладкиши или прости обещания също върши чудесна работа. В други случаи пък се набират деца, които са загубили своето семейство, останали са сами и с готовност се впускат в лапите на войната, защото нямат избор за друг живот. Голяма част от невръстните войници са вербувани чрез свои роднини, които също са на бойното поле. Религиозните убеждения също служат за чудесна примамка. На подрастващите им е вменявано да мразят друговерците, т.е. неверниците, и им се обещава място в рая, ако се борят срещу тях. "Аллах избра теб" - тези думи могат да бъдат достатъчно основание за дете, чието съзнание е промито, да се самовзриви насред тълпата. "Този свят е рай за тях, но затвор за правоверните мюсюлмани. Нашият истински свят е следващият", споделя интервюирано от "Хюмън райтс уоч" дете.
За какво ги използват? Освен изпращани да се бият с врага право на бойното поле, където фаталният край е още по-сигурен, невръстните жертви на войната изпълняват и други функции - охраняват контролно-пропускателни пунктове, патрулират по улиците, натоварени са с шпионска дейност, пренасят боеприпаси, грижат се за ранените.
Макар например в Южен Судан близо 1800 деца да бяха върнати преди година при семействата си, което бе една от най-големите демобилизации на непълнолетни, проблемът остава много тежък, и то не само там. Експертите виждат все пак известен напредък в търсенето на наказателна отговорност за подобни престъпления, като дават за пример бившия командир на милициите в Конго Томас Лубанга, който от декември миналата година е в затвора. Съществуват и редица международни организации, които се борят с този проблем и предлагат възстановителни грижи за успелите да избягат и да се спасят деца. В много от страните с военни конфликти се правят опити за превенция, която цели да възпрепятства разпространението на екстремизма сред подрастващите. Резултатите обаче са незначителни - показват го фактите.
Фактите са факти, и то страшни, както и снимките на ранени и мъртви сирийски деца. Войната става още по-страшна, когато децата се превърнат в преки участници в нея. Въпросът е какво прави международната общност, за да сложи край на тези зверства?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ