25 Април 2024четвъртък19:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Йълдъръм обещал да намали "товара на гърба на България"

Бойко Борисов си записвал посланията, които турският премиер изпраща на ЕС

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 30

Обещание, че ще намали "товара на гърба на България" от мигрантската вълна е дал премиерът на Турция Бинали Йълдъръм пред българския си колега Бойко Борисов. Вчера българският министър-председател бе на посещение в южната ни съседка. След срещата бе обявено, че съответните институции вече са започнали работа по въпросите за прииждащите чужденци. Надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в срокове и по този начин ще облекчим България, заяви Йълдъръм. Борисов благодари на Турция за поетия ангажимент. Въпреки прекрасните ни отношения в никакъв случай не станах по-спокоен, призна обаче българският премиер.
"Добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път този конфликт, тя е неизбежна и на наша територия. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата срещу имигрантите, да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще започнем да посрещаме на Летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа", закани се Борисов. Премиерът добави, че предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна. "Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи. Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни", заяви българският управленец.
"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че вече настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите. От жизненоважно значение е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Европа пред един огромен риск", закани се турският премиер. Йълдъръм допълни, че е разяснил това в подробности "на моя приятел Бойко" и бил уверен, че той ще има възможност да предаде на европейските събеседници мнението на Анкара.
"Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение (бел. ред. ЕС с Турция). И с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. В момента колегите препятстват нова над 2-милионна вълна от мигранти от областта на Алепо. Като прибавите над 3 млн. в Турция, не малка част в Истанбул, действително в Европа трябва да си направим ясна оценка - при гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в ЕС... докога Турция ще успява да ги спира?", попита Борисов.
"Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", каза Борисов.
Междувременно от ЕК обявиха, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания, за да получат гражданите й право да пътуват без визи в ЕС.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ