28 Март 2024четвъртък18:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ангелкова откри, че чадър на пясъка струвал колкото нощувка

Минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон, каза министърът

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 50

На някои плажове чадър и шезлонг струват колкото нощувка в хотелска стая, което е недопустимо. Това оповести вчера във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки обещаното през миналата година поевтиняване на плажните услуги в началото на настоящия летен сезон стана известно, че всъщност дори има поскъпване на някои плажове. Имаше дори информации, че на места да се излежаваш на сянка искат по 50 лв.
Ангелкова се срещна вчера с концесионери и наематели, с които обсъди бъдещите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според поправките плажовете ще бъдат разделени в четири основни групи, а след това на подгрупи и отделни класове, като от това ще зависи определянето на концесионните такси.
Заложените базови цени за чадър и шезлонг ще бъдат по 2 лв. за населените места до 10 000 души, по 3 лв. за по-големите и по 4 лв. за курортите. Кандидатите могат да предлагат по-ниски или по-високи оферти от тези стойности, като този компонент ще е с 40% тежест при оценяването им. При промяна на предложената цена договорът с концесионера ще бъде развалян, предупреди министърът. Според нея на ивиците с по-евтини чадъри и шезлонги платената зона трябва да е по-голяма.
Групирането на плажовете ще провокира интереса на концесионерите и към по-малките ивици, смята Ангелкова. През настоящия сезон от общо 234 плажа само 55 са отдадени на концесия, а под наем - 82. Целта ни е минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон, каза Ангелкова. Министърът поясни, че са започнали предварителни действия за 60 плажа, като се правят анализи кои от тях ще бъдат отдадени под наем и кои на концесия.
В отговор на журналистически въпрос министърът обясни, че Северното Черноморие има силен летен сезон. Само за първите шест месеца на годината област Варна е посрещнала над 310 хил. туристи, а област Добрич - близо 100 хил. Общите приходи от техните нощувки надхвърлят 81 млн. лв.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ