29 Март 2024петък18:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Орлин Загоров представя дилемите пред човечеството

Книгата му за славянската цивилизационна идентичност сочи мисията на славянския свят в XXI век

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 1933

Излезе от печат книгата на Орлин Загоров - "Славянската цивилизационна идентичност", издадена от Славянското дружество в България, 2016 г.
Значителна част от творческата енергия на проф. Орлин Загоров е посветена на славянската идея. Разнообразни са формите на участието му в практическата дейност на Славянското дружество в България. Това определя и значимостта на неговите усилия в условията на съвременната духовно-идеологическа конфронтация между евроатлантическата геополитическа стратегия за световно господство и славяно-евразийския проект като нейна алтернатива, посочва в предговора Стоил Фердов, председател на Славянското дружество в България.
Новата книга на проф. Орлин Загоров е посветена на славянската духовност и цивилизационна идентичност. Тя напомня, че съвременното човечество е изправено пред дилемата:

порочната или хуманистичната цивилизация

Пак по силата на тази логика порочната цивилизация се свързва със Запада - Западна Европа и САЩ. От своя страна хуманистичната цивилизация има връзка с православно-славянската духовност, в съчетание с благоразумието на Изтока.
Народите са принудени да се определят накъде да се насочат - към Запада и САЩ или към Евразия и Русия. От този избор зависи дали ще се запазят фундаменталните ценности на хуманистичната цивилизация, или човечеството смирено ще дочака апокалипсиса на своята гибел, пише Стоил Фердов.
По думите му въз основа на анализа на логиката на историческия процес проф. Орлин Загоров насочва вниманието си върху цивилизационния модел, основан на евразийския проект. Авторът е категоричен, че той е способен да се противопостави на болните амбиции на Запада, да спре провокациите му срещу Русия като глобална сила и катализатор за нов синтез на славянската духовност, колективизма и съзидателната самопожертвователност на Изтока, за да спаси човечеството от тотална разруха.
И не на последно място проф. Загоров разкрива същността и вътрешната логика на процеса за изграждане на специфична духовна матрица, в която се синтезира

устойчива ценностна система

обществен идеал и морална философия, които превъзхождат бездушния рационализъм и хедонистично-комерсиалния подход към смисъла на човешкия живот. Така се обособяват западният (Евроатлантически) и източният (Евразийски) цивилизационен модел.
Особено място в книгата заема заключението, че историческият опит потвърждава оценките и изводите на най-светлите умове от всички времена, че капитализмът е безперспективна и ирационална обществена система и поради това, колкото повече време минава, толкова повече се съчетават двата чудовищни парадокса: изобилието ражда мизерия и пропастта между богатството и бедността постоянно се разширява и задълбочава.
Главната цел на новата формула, според проф. Загоров, е да се ускори излизането на човечеството от ерата на насилието, превърнало света в бойно поле и навлизането му в ерата на закона, човечността, справедливостта и любовта. Това е движение от хаоса към хармонията, от пошлостта към съвършенството.
 Заедно с това, при новите условия, неизбежно ще се роди нов хуманистичен синтез на евразийската идея и европейската мечта, съчетала в себе си хуманизма на Ренесанса и Просвещението. Осъществяването на тази историческа повеля изисква обединените усилия на славянския свят и на Европа като цяло, за да отстояват специфичната си цивилизационна идентичност.
От тези позиции авторът разкрива смисъла на мисията на славянския свят през XXI век, допълва в заключение Фердов.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ