25 Април 2024четвъртък10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Реплика на българския преход

/ брой: 196

автор:Лозан Такев

visibility 1284

Вече двадесет и седем години експериментът по нашите географски ширини след 1989 година продължава. Обикновено казваме: "След като избухна демокрацията..." Действително през ноември 1989 г. нещо избухна. Само какви надежди, какви очаквания бяха. Дори президентът Росен беше отишъл още на 10 ноември на митинг, беше направил лозунги от тапети в очакване на своя неудържим възход на комсомолски активист от Гоце Делчев. Тогава още нямаше и офшорки на негово име. Още Русия не го застрашаваше, а "Отворено общество", "Америка за България", американските посланици още не бяха чак толкова активни. Не беше припомнена още и доктрината на Алън Дълес от 1945 г. Всичко дойде после.
Макетът днес е правова държава без право на юридическо определение за нея. Нещо като министерства без основните си предназначения с прилагателни и съществителни като икономика, околна среда, здравеопазване, просвета, култура, външни и вътрешни работи, енергетика, спорт и туризъм, финанси, екология, правосъдие, социална политика и така нататък.
Няма как в тоя макет да не присъстват попиляното селско стопанство, разбитите производство и търговия с оръжие, енергетичните отстъпления, продадения и предадения социализъм. Лошо е. Но в репликата се откроява все повече омразата, ненавистта, разделението, завистта и компроматите. А още повече безнадеждността, че нещо може някак си да се промени или да се върне в изходно положение. Е, вече сме достигнали ръста на заплатите си от 1989 г. Но какви са цените днес?
В НАТО сме, в Европейския съюз сме. Нас "Брекзит" не ни плаши. По пътя на доминото можем да останем единствени, но сме верни до пълното му разпадане както и при СИВ и Варшавския договор.     
Как да опишеш неграмотността в такава реплика, ще има ли кой да те разбере? То и в парламента не знаят Пекин чия столица е - на Виетнам или на Нубия. Поне дойдоха новобогаташите, парвенютата, непочтените в политиката. Сега съдбата ни решават хора като Методи Андреев, Ана Баракова, доктор Лъчезар Иванов.
Няма как да пропуснем вувузелите, да не видим умните и интелигентните, да не заключим, че за всичко у нас са виновни комунистите, Орешарски и Путин! Сега в репликата отеква русофобщината, нищо, че не е още толкова масова, но една шепа я правят видима, необратима и непоправима. И за това заслуга имат генерал Атанас Атанасов, бившият посланик Илиян Василев, Иво Инджев, Методи Андреев, Александър Йорданов, Евгений Михайлов, Едвин Сугарев, Росен Плевнелиев, антиимпериалистическият борец от БТА в миналото Асен Агов, Даниел Митов, Николай Ненчев. И още поне десетина ярки "вълкодави" като блогъра Асен Генов срещу "нощните вълци на Путин".   
За всичко са виновни символите от миналото, петолъчката, старият герб, петимата от РМС, партизаните и ятаците, Гео Милев и Никола Вапцаров, Червената армия, чиито паметници в Европа се ценят, а у нас се оцветяват и оскверняват. Явно така е много по-удобно за днешните нови строители и разрушители. Затова пък всичко това оправдава доктрината на Алън Дълес от 1945 г. и в тая поредна реплика на българския преход. Там всичко е казано точно и категорично. И се сбъдва.
   
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ