18 Април 2024четвъртък09:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ген. Румен Радев:

Има криза на ценностите и на управлението

Липсва ясна и дългосрочна визия за развитието на страната, както и анализ за реалното ни състояние, смята кандидатът за президент на БСП

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 1174

Половин час преди началото на срещата на номинирания от БСП кандидат за президент ген. Румен Радев с различни патриотични и военни организации читалището в столичния кв. "Младост" 1 бе пълно с хора. Въпреки заявките, че генералът ще представи платформата си за президент, стана ясно, че той просто ще очертае основната си визия за бъдещето на страната, както и функциите, които според него са съществени в президентската институция. Открита за медиите бе само встъпителната реч на Радев, след това в залата останаха основно социалисти и военни, които провокираха кандидата с въпроси.
Бившият главнокомандващ на ВСС представи накратко биографията си. По думите му България изживява критичен и преломен момент от своята история и развитие - застрашена е от растящото напрежение в Югоизточна Европа, от продължаващия процес на дестабилизация на ЕС, от нестихващите миграционни потоци, от продължаващото социално разделение и морална деградация в нашето общество.
Ясно е, че има криза, криза на ценностите, на управлението на страната, констатира кандидатът за президент. Според него основните причини са две. Първата е липсата на дългосрочна и ясна визия за развитие на страната. "Обикновено управляващите ограничават своето стратегическо мислене в рамките на своя мандат. Следващата причина - липсва откровен и истински анализ за реалното състояние на страната. Много често проблемите се замитат, а истината се крие зад напудрени отчети. Липсва държавническа воля и решителност за налагане на важни държавни решения. Много често в гоненето на т.нар. макрорамка и на интересите на олигархията, се забравя за най-важното - проблемите и интересите на обикновения човек", разкритикува управляващите генералът.
Радев се възмути, че липсва ясно разделение на властите, както и достойна външна политика и защита на националните интереси в рамките на съюзите, на които сме пълноправни членове. "Разделението на властите е лакмусът за правова и демократична държава на база нашата Конституция. Когато една партия има пълен контрол върху законите, които се коват, когато този същата партия има пълен контрол върху решенията, които взема изпълнителната власт, когато има влияние и върху съдебната система, и когато има контрол и върху президентската институция, резултатът е ясен - липса на коректив, самоуспокоение, самодоволство, съответно липса на прогрес", диагностицира той управлението на ГЕРБ.
Генералът припомни, че президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и председателства Консултативния съвет по национална сигурност. "Една национална сигурност, която ще ни бъде все повече нужна и необходима в едно време, наситено с несигурност, около нас и вътре в самото общество. Тук президентът има своите огромни правомощия, във всичките им измерения - веднъж е защита на териториалната цялост и суверените на страната, защита на конституционно определения ред, гарантиране на законността и реда, законовите права на българските граждани, демократичното функциониране на институциите, за да може да се запази и множи благосъстоянието на българския народ. За нас като нормални хора това означава не само защита от външно нападение, това означава децата ни, ако закъснеят да се приберат от улицата, да не се притесняваме. Това означава децата ни да остават в България, не защото ги караме, а защото те са пожелали. И точно този дебат за този сигурност ще бъде много важен", подчерта Радев.
Претендентът за "Дондуков" 2 се възмути и от принизяването на дебата за президентката надпревара. "За съжаление всички видяхте как този дебат се изроди по най-грозния начин. Кой, кого, защо и как е номинирал. Не става въпрос за платформи, за личности, за това кой какви ангажименти поема, за това кой откъде идва, какво смята да прави. Дори си издигат слогани, девизи на кампании, без да е ясно кой е кандидатът. Това парламентарни избори ли са или президентски", възмути се авиаторът. Според него така се цели обезличаването на президентската институция и бъдещия президент. "Това също има цел - за да бъде бъдещият президент зависим, зависим от партии, зависим от личности. Да не може да казва "Не, да не може да налага вето и да използва всички форми и методи, дадени му от Конституцията, за да предотвратява действия, които не са в интерес на обществото", анализира генералът. Според него политическият елит се притеснява на "Дондуков" 2 да не попадне човек, "който не е попаднал в политическата игра, в политическата месомелачка, в политически и други зависимости, който говори не брюкселски, а български език".
Пилотът не смята за вярна тезата, че военните командири не стават за политици. Според него те са хора, които са стратези. Той попита критиците си къде са провели политическата си подготовка. "В коя академия, къде се учеха да вземат решения, в кулоарите на парламента ли, в Министерския съвет ли? Каква е цената на техните грешки? На нашите гърбове е цената на техните грешки", заяви генералът, а залата избухна в одобрителни ръкопляскания.

Залата бе препълнена за първата политическа изява на генерала


Получи и няколко поръчения


На закритата част от срещата ген. Радев получи и няколко поръчения, съобщи сайтът otbrana.com, като се позова на присъствали по време на закритата част от срещата. Разузнавачите са поискали отмяна на т.нар. закон за досиетата, а от БАС настояват българските антифашисти да бъдат признати за участници във Втората световна война. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев постави въпроса за въвеждане и на наборна военна служба. Директорката на 125 СОУ Ирена Анастасова призова едно от първите заседания на КСНС да бъде за състоянието на образованието.
Кандидатът за президент е попитал присъстващите дали в сегашната променена обстановка трябва да има нов прочит на Стратегията на национална сигурност, на Националната отбранителна стратегия и на законите в тази област.
Бившият командир на ВСС пожела успех и на бъдещия си наследник на поста бригаден генерал Цанко Стойков. "Заедно сме изминали целия път в изтребителната авиация, той е изключителен професионалист, със здрав морал и надежден патриот", обобщи Радев, който бе попитан от присъстващите за мнението му, след като правителството предложи на президента да издаде указ и да назначи досегашното ни военно аташе във Вашингтон за командир на ВВС със звание генерал-майор.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ