28 Март 2024четвъртък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще успее ли Турция да накара САЩ да екстрадират Гюлен?

/ брой: 191

visibility 47

Йохан Джеръми Боб
в."Джерусалем пост"

Започва да се води битка между Турция и САЩ. Турция обвини Фетуллах Гюлен, могъщ турски духовник и бивш съюзник на управляващата партия, който живее в САЩ от 1999 г., в организиране на опита за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган и поиска САЩ да го екстрадират, за да бъде изправен пред съда.
Ще успее ли Турция да накара САЩ да го екстрадират? Гюлен ръководи световна образователна мрежа и има десетки хиляди последователи, включително много на висши позиции в турската администрация, законодателната и съдебната власт, както и в медиите.
Макар и отдавнашен съюзник, той и Ердоган имат политически несъгласия, включително за това колко власт е концентрирал в своите ръце турският президент. Между двамата има голям спор и водят война в медиите и в правната област от известно време.
По принцип подписаният през 1979 г. договор за екстрадиране между САЩ и Турция задължава Щатите да екстрадират този, който стои зад убийства, заговори и дори възможен опит за убийство на държавния глава - Ердоган.
Но злото винаги се крие в детайлите. Както повечето споразумения за екстрадиране, този договор включва и "политическо изключение". Това означава, че ако САЩ определят, че събраните за престъпление доказателства са опетнени от политически мотиви, те могат да отхвърлят искането за екстрадиране.
Близо 300 турци бяха убити и около 1400 ранени по време на опита за преврат. Ердоган обяви извънредно положение и арестува хиляди последователи на Гюлен и уволни или прекрати работата на десетки хиляди от техните постове в правителството, правораздаването, медиите или опазването на закона.
Независимо дали част от ръководителите на преврата са били привърженици на Гюлен или не, много хора обвиняват Ердоган в експлоатиране на проваления преврат като шанс за смазване или отстраняване от властта в държавата на всеки, в който той вижда политически противник.
Дори една успешна екстрадиция може да отнеме месеци, ако не и години, което може да съсипе отношенията между САЩ и Турция, ако Турция не се откаже - а тя не е показала никакви признаци, че това ще стане. За да екстрадират Гюлен, Турция ще трябва да представи много по-твърди доказателства, отколкото е предоставила досега. Ще трябва да бъде убеден кабинетът на държавния прокурор на САЩ във валидността на доказателствата, а след това и федералния съд в Пенсилвания и след това, евентуално, да се пребори с обжалване в по-високи федералните съдилища. Освен това държавният секретар Джон Кери все още разглежда исканията за екстрадиция и може да ги блокира. Но в момента, в който случаят стигне до бюрото на Кери, все още не е ясно дали екстрадирането на Гюлен не би било твърде малко и твърде късно, за да се излекуват отношенията между САЩ и Турция.
Фетуллах Гюлен е на 75 г. и времето, и напредналата възраст могат да направят една екстрадиция неуместна. Според друга гледна точка Ердоган всъщност не иска да го екстрадират, а само използва този въпрос като лозунг за вътрешна консумация срещу опонентите си и срещу критиците си на Запад. При това положение, колкото по-дълго тече процедурата, толкова по-добре ще е за Ердоган, който също така може да се притеснява, че при публичен процес в Турция Гюлен може да разкрие неудобна информация от времената, когато те са били съюзници.
Също така Турция може да върне смъртното наказание, за да накаже участниците в неуспешния опит за преврат. Като цяло, САЩ са възприемани като привърженик на смъртното наказание, поради което някои страни няма да екстрадират хора в САЩ. Но положението на Гюлен може да повдигне въпроса до ниво, при което Кери може да настоява за екстрадирането само при условие, че Турция обещае да не го осъжда на смърт.
В обобщение юридическите пречки пред екстрадирането на Гюлен са значителни. И дори те да могат да бъдат преодолени, има и много политически въпроси. Дали Ердоган ще поддържа досегашната линия или евентуално ще промени курса, както вече направи по отношение на Русия, също ще бъде от значение.
И колкото и САЩ да се грижат за всички изброени ценности, някои все още виждат в Турция стратегически съюзник, като плацдарм срещу "Ислямска държава" и като мост с мюсюлманския свят. /БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ