19 Април 2024петък01:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шест необичайни увлечения на руски политици

Неотдавна стана известно, че в свободното си време руският министър на отбраната Сергей Шойгу се занимава с живопис. Какви други хобита имат руските политици?

/ брой: 179

visibility 303

Олга Бескровнова

1. Сергей Шойгу, министър на отбраната

На 14 юли главата на република Тува Шолбан Кара-оол публикува на страницата си в социалната мрежа Vk.com снимки на Сергей Шойгу, рисуващ местни пейзажи в град Чадан. "Великите хора са талантливи във всичко! Рядко срещани минути от отпуската на Старшията, когато е в родния си край. Юли 2016 г. Тува", коментира Кара-оол. Министърът на отбраната рисува акварел и с удоволствие хваща четката в свободното си време.
Освен от живопис, министърът се интересува и от изработка на скулптури от дърво. Една от тях бе изложена през есента на 2012 г. на експозицията "Руска провинция" в село Черкизово, Коломенски район на Подмосковието.
Освен това Шойгу играе футбол, занимава се с конна езда, ходи на лов и колекционира оръжие. В колекцията му има исторически експонати. Например наградна кама "За храброст" от 1860 година.



2. Владимир Путин, президент

Путин обича спорта - играе хокей, пързаля се на ски, но най-голямата страст на президента са източните бойни изкуства. Той започва да се занимава със самбо и джудо още от 11-годишен. Днес не само е майстор на спорта в тези видове единоборства, но е и президент на Европейския съюз по джудо. Освен това през 2010 г. получава диплом "Доктор в областта на джудото" от южнокорейски университет.
В едно свое интервю за китайски медии от м. юни Путин разказва как джудото му помага в живота: "Джудото те учи да не се паникьосваш, да усещаш остротата на момента, да виждаш силните и слабите страни на противника, да се стремиш към най-добрия резултат. Съгласете се, че в политиката притежаването на всички тези знания, умения и навици просто е задължително".
Сред другите хобита на Владимир Путин са риболовът, конната езда и рафтингът. И нещо много любопитно - според мнозина особено изпъква хобито му да се състезава, при това съвсем насериозно, като хокеист.


3. Сергей Лавров, министър на външните работи

Още един любител на спускането с лодки е руският министър на външните работи Сергей Лавров. В периода 2007-2009 г. той е ръководител на Федерацията по слалом с лодки в Русия. Министърът отдавна има любов към водните спортове: още по време на обучението в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) Сергей Лавров често ходи с приятели да се спуска с лодка или катамаран. Ежегодно по време на отпуската си министърът покорява планински реки. Най-много го привличат водите на Алтай. "Често прекарвам по няколко дни от отпуската си в Горни Алтай, което ми дава възможност буквално да си почина от душа", разказа Лавров през януари 2015 г. за местния вестник "Звезда Алтая".
Освен с рафтинг, в свободното си време министърът се занимава и със свирене на китара и писане на стихове. През 1996 г., докато е на работа в Ню Йорк, той създава стихотворение, посветено на неговия водно-пеши-конен поход "Катун-96", който направил в Горен Алтай с колеги от МГИМО, а през 1999 г. дипломатът дори съчинява химн на МГИМО, който оттогава си остава непроменен.



4. Дмитрий Медведев, министър-председател

Руският министър-председател започва да се интересува от фотография още в пионерските си години, но сериозните занимания с нея започват "вече в по-зряла възраст, навярно след 30-ата годишнина", според неговото собствено признание.
"Харесва ми да снимам и пейзажи, харесва ми да снимам архитектура и, разбира се, харесва ми да снимам хора" - разказва Медведев. "Но ако трябва да сме честни, за мен е много сложно да снимам хора, защото, като се има предвид работата ми, ще изглежда много странно, ако в някакъв момент застана отпред с фотоапарата и започна да снимам. Страхувам се, че хората просто няма да ме разберат".
Снимките си Дмитрий Медведев публикува в инстаграм, където профилът му се следи от над 2 милиона души. През 2010 г. премиерът взе участие във фотоизложбата "Светът през погледа на руснаците", а една от творбите му бе продадена на търг в Санкт Петербург за 51 милиона рубли ($775 774).



5. Владислав Сурков, съветник на президента

Сурков пише стихове, музика и свири на китара, пише ТАСС. За страстта на политика към поезията разказва и бившият член на популярната в Русия рок група "Агата Кристи" Вадим Самойлов в интервю за телевизионната водеща Ксения Собчак в предаването "Собчак на живо" на телевизия "Дожд". Самойлов споделя историята на развитието на "творческата си дружба" с известния политик, в резултат на която са записани два албума по стихове на Сурков: "Полуострови" (2003 г.) и "Полуострови-2" (2006 г.).


6. Ирина Хакамада, политик, член на Съвета на политическа партия "Рост"

Ирина Хакамада е бивш депутат от Държавната Дума (1993-2003 г.), съпредседател на партията "Съюз на десните сили" (1999-2003 г.), кандидат за президент на Руската федерация (2004 г.). В свободното си време Хакамада обича да рисува йероглифи. Вероятно за това са "виновни" нейните източни корени: баща й е от Япония.
Самата тя смята, че няма по-добър начин да се отвлечеш от работата от това да започнеш да правиш нещо със собствените си ръце. "Оказва се, че когато ръцете са ти ангажирани, съзнанието ти превключва и действително можеш да се съвземеш", заявява тя пред радио "Маяк". Калиграфията, както признава самата Ирина, много й помага в това отношение.



/"Руски дневник"/

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ