25 Април 2024четвъртък01:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балканският експрес

Невиждано количество оръжие от Централна и Източна Европа наводнява бойното поле в Близкия изток

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 1011

През нощта на 28 ноември 2015 г., когато Белград мирно спи, на летището "Никола Тесла" към пистата за излитане се отправя огромен товарен самолет Ил-76 на беларуската компания "РубиСтар". Самолетът е пълен с оръжие за конфликти, бушуващи далеч от сръбската столица.
В ранни зори гигантът тежко излита и поема към град Джеда в Саудитска Арабия.
Това е бил само един от поне 68 полета, които в продължение на 13 месеца возят оръжие и боеприпаси в страните от Близкия изток и Турция. Тези държави, на свой ред, препращат оръжието на участниците в кървавите граждански войни в Сирия и Йемен. Това са изводите на съвместното разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Тези полети са само малка част от сделките за 1,2 млрд. евро, подписани от 2012 г., когато събитията от "арабската пролет" в някои страни прераснаха във въоръжени конфликти.
За последните 2 г., докато хиляди тонове оръжия са летели на юг, стотици хиляди бежанци бягаха на север от конфликтите, взели над 400 000 живота. Въпреки че балканските и другите европейски страни затвориха маршрута на бежанците, каналът за доставки на оръжия по море и въздух към Близкия изток продължава да действа и да носи огромни печалби.
По думите на експертите по въоръженията и по правата на човека тази търговия почти със сигурност е нелегална.
"Съществуващи данни свидетелстват за постоянно незаконно препращане на оръжие към въоръжени групировки, обвиняеми за сериозни нарушения на човешките права. Ако това наистина е така, то тази търговия противоречи на Договора на ООН за търговията с оръжие и трябва да бъде незабавно прекратена", казва изследователят по въпросите на контрола над въоръженията в "Амнести интернешънъл" Патрик Уилкен, проучил данните, събрани от журналистите.
Когато обаче става въпрос за стотици милиони евро, а оръжейните заводи работят в две смени, държавите не смятат да спират такъв бизнес. Въпреки че има безброй свидетелства, че оръжието отива в ръцете на сирийски и други въоръжени групировки, обвиняеми за мащабни престъпления и жестокост, лицензи продължават да се издават.
Посланикът на САЩ в Сирия през 2011-2014 г. Робърт Стивън Форд разказа пред BIRN и OCCRP, че тази търговия се координира от ЦРУ, а също така от Турция и страните от Персийския залив чрез центрове в Йордания и Турция. На практика обаче, по думите на Форд, доставките на оръжие често заобикалят тази процедура.
В продължение на една година BIRN и OCCRP са проучвали данните за износ на оръжие, отчети на ООН, данни за полети и оръжейни сделки. Установено било, че в обхванатия от война регион се изпращат стотици автомати, минометни снаряди, реактивни гранатомети, противотанково оръжие и големокалибрени картечници от Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия.
От момента на ескалацията на конфликта в Сирия през 2012 г. тези 8 страни са одобрили доставки на оръжие и боеприпаси в Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция най-малко за 1,2 млрд. евро.
Реалната цифра със сигурност е доста по-голяма. Данните за лицензите за износ през 2015 г. се оказали недостъпни за четири от осемте страни, а за 2016 г. - са седем от осемте страни. Четири страни получатели - водещи доставчици на оръжие в Сирия и Йемен, никога или практически никога не са купували оръжие в Централна и Източна Европа преди 2012 година. При това потокът от доставки не спира: някои от големите сделки са били одобрени именно през 2015 година.
Оръжие от Източна и Централна Европа е било открито на повече от половинстотин видеокадри и снимки, пуснати в социалните мрежи. Това оръжие се използва не само от отрядите на Свободната сирийска армия, подкрепяна от Запада, но и от бойците на ислямистки групировки, от привърженици на срийския президент Башар Асад, а също така от сунитските сили в Йемен. Маркировките на някои образци оръжие показват, че голяма част от него е било произведено през 2015 година.
Оръжие и боеприпаси се изпращат не само по въздуха. Само от декември 2015 г. журналистите са открили поне три курса, извършени от американски военни от черноморски пристанища. По време на тези курсове в пристанища на Червено море и Турция са били доставени близо 4700 тона оръжия и боеприпаси.
Евродепутатът от Швеция Бодил Валеро нарече тази търговия "срамна".
"Може би тях (България, Словакия и Хърватия) не ги е срам, но ми струва, че би трябвало", заяви Валеро, представяйки последния доклад на ЕС за търговията с оръжие.
OCCRP и BIRN са разговаряли с представители на правителствата на Сърбия, Словакия, Хърватия, Черна гора и Чехия. Всички те твърдели, че изпълняват своите международни задължения. Някои подчертали, че Саудитска Арабия не е в никакви международни списъци за експорт на оръжие. Други заявили, че страните им не носят отговорност, ако оръжието след това попада в неподходящи ръце.

Въпрос на законност

Международната търговия с оръжие се регулира от три нива на взаимносвързано законодателство - национално, европейско (ЕС) и международно. Липсват обаче формални механизми за наказание на нарушителите на това законодателство.
Съществува пълна забрана за износ на оръжие в страни, срещу които има ембарго. Всички останали искания за получаване на лиценз се разглеждат индивидуално.
В случая със Сирия в момента санкции за доставки на оръжие на опозицията липсват.

Саудитска Арабия - оръжейният крал

Следите на доставки на оръжие от Централна и Източна Европа се откриват от зимата на 2012 година. Тогава десетки самолети, натоварени с оръжие и боеприпаси от времето на бивша Югославия, летят от Загреб в Йордания, изпълнявайки доставки за пари от Саудитска Арабия. Скоро след това се появяват първите видеосвидетелства за използване на хърватско оръжие в боевете в Сирия.
Според статия във в. "Ню Йорк таймс" от февруари 2013 г., по време на визита във Вашингтон през лятото на 2012 г. високопоставен хърватски чиновник предложил да се изпрати в Сирия старото оръжие от държавните резерви. Малко след това Загреб се свързал със саудитците, които започнали да финансират доставките. ЦРУ оказало помощ с логистиката при прехвърлянето на оръжието по въздух.
Така започват безпрецедентните по мащаби доставки на оръжие от Централна и Източна Европа в Близкия изток. По-късно каналът се разширил и започнали доставките от още 7 страни.
От 2012 до 2016 г. 8-те източноевропейски страни са одобрили износ на оръжие и боеприпаси в Саудитска Арабия за не по-малко от 806 млн. евро. През същата 2012 г. Йордания получава експортни лицензи за 155 млн. евро, ОАЕ - за 135 млн. евро, а Турция - за 87 милиона. Крайната сума е 1,2 милиарда евро.
Експертът по близкоизточните въоръжения на сп. "Джейнс дифенс уикли" (смятащ се за най-надежден източник по въпросите на сигурността и отбраната) Джеймс Бини твърди, че по-голямата част от оръжието, внесено от Източна Европа, със сигурност е било предназначено за Сирия, а в по-малки количества - за Йемен и Либия.
"С редки изключения, въоръжените сили на Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция използват оръжие и боеприпаси от западен образец, а не съветските им аналози. Ето защо смятам, че по-голямата част от оръжието, закупено от тези страни, е било предназначено за съюзниците им в Сирия, Йемен и Либия", казва Бини.
BIRN и OCCRP попадат на конфиденциални документи на сръбското военно министерство, а също така на протоколи от серия междуминистерски заседания, станали през 2013 година. От тези документи се вижда, че министерството се е опасявало, че доставките могат да бъдат незаконно препратени от Саудитска Арабия в Сирия. Тогава Белград отхвърля саудитското искане, но след година сменя решението си и одобрява доставките на нови въоръжения, обяснявайки това с национални интереси.

Логистиката на доставките

Оръжието от Централна и Източна Европа се доставя в Близкия изток с товарни самолети и кораби. Установявайки какви самолети и кораби осъществяват оръжейни доставки, журналистите успяват да проследят потока от оръжие в реално време.
Внимателен анализ на разписанието на летищата, записите на компаниите превозвачи, данните за проследяване на полети и източници сред авиодиспечерите позволява да се установят 68 полета, изпълняващи доставки на оръжие за конфликти в Близкия изток през последните 13 месеца. Основни места за такива авиопревози се оказват Белград, София и Братислава.
Статистиката на ЕС за полети дава допълнителни данни за мащабите на оръжейните доставки. В частност, в нея се казва, че от лятото 2014 г. самолети, излитали от България и Словакия, са доставили на военни летища в Садутска Арабия и ОЕ 2 268 тона товари.

Разпределението на оръжие по групировки

Оръжието, купено от Саудитска Арабия, Турция, Йордания и ОАЕ за Сирия, след това попада в два секретни щаба (официално те се наричат "военни оперативни центрове") в Йордания и Турция, разказа бившият американски посланик в Сирия Форд. Тези центрове, в които работят сътрудници на спецслужбите и военно от страни от Персийския залив, Турция, Йордания и САЩ, координират разпределянето на оръжието по проверени групи на сирийската опозиция.
Повече информация за това как саудитската армия дава оръжие на сирийските бунтовници, разследващите успяват да получат благодарение на изтичането на документи на един от превозвачите.
Според тези документи, до които се добират BIRN и OCCRP, молдовската авиокомпания "AeroTransCargo" през лятото на 2015 г. е изпълнила 6 полета, превозвайки не по-малко от 250 т боеприпаси от военни летища в Саудитска Арабия до международното летище в турската столица Анкара. Съобщава се, че това летище е пункт за пристигане на полети с оръжие и боеприпаси за сирийските бунтовници.
Питер Веземан, изследовател от Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), предполага, че тези полети са част от логистичната операция за снабдяване на сирийските бунтовници.
От военните оперативни центрове оръжието се доставя до сирийската граница или се хвърля с парашути от военни самолети.
Командир от Свободната сирийска армия от Алепо, разказал пред BIRN и OCCRP, че оръжието от Централна и Източна Европа се разпределя от централизиран щаб на територията на Сирия. "За нас не е важно от коя страна, знаем само, че е от Източна Европа", казал той.
Форд от своя страна твърди, че не е участвал лично в преговори със Сърбия, България и Румъния за доставки на оръжие в Сирия. Той обаче смята, че в тях със сигурност не е минало без ЦРУ.
                              
Експлозивен ръст на бизнеса

Изследователят по въпросите на контрола върху въоръженията Уилкен смята, че Централна и Източна Европа са получили прекрасната възможност да поприпечелят от търсенето на оръжие, последвало "арабската пролет".
"Съчетанието на географска близост и недостатъчен контрол върху износа създаде за някои балкански държави отлични условия, позволяващи да се направи печалба от такава търговия, още повече, че в някои случаи на тях тайно им помагаха САЩ", добавя той. "Източна Европа възстановява отбранителната си промишленост от времето на "студената война", която започва отново да се разширява и да носи печалба".
Неотдавна сръбският премиер Александър Вучич се хвалеше, че страната му може да произвежда пет пъти повече оръжие, отколкото сега, и пак да не успее да отговори на увеличеното търсене.
"За съжаление, в някои части на света воюват ожесточено и затова на много места може да се продаде това, което произвеждаме", каза той.
Производителите на оръжие в Босна и Херцеговина и Сърбия са натоварили на предела всички достъпни мощности. Някои отиват към допълнителни смени, други са принудени да се откажат от нови поръчки.
Високопоставени саудитски чиновници, свикнали на сделки за милиони долари за купуване на изтребители от западни военни гиганти, сега са принудени да работят с няколко дребни оръжейни брокери, работещи в Източна Европа и имащи достъп до автомати Калашников и реактивни гранатомети.
Анализът на социалните мрежи, направен от  BIRN и OCCRP, позволи да се установи, че произведеното оръжие в бившите Чехословакия и Югославия, а също така в Сърбия, Хърватия и България, се е оказало на бойното поле в Сирия и Йемен.
Експертите смятат, че тези страни продължават да избягват отговорност, докато в същото време каналът за доставка на оръжие продължава да подгрява конфликта, носещ все повече мъка.


Канал за доставки на оръжие в Близкия изток за 1,2 млрд. евро

Износ

Хърватия   302 млн. евро
Чехия      240 млн. евро
Сърбия     194 млн. евро
България   122 млн. евро
Румъния     81 млн. евро
Босна и
Херцеговина 72 млн. евро
Черна гора   3 млн. евро


Внос

829 млн. евро   Саудитска  Арабия
155 млн. евро   Йордания
135 млн. евро   ОАЕ
 87 млн. евро   Турция


Авиопревози до Близкия изток

Дебелината на стрелката отговаря на броя полети


От 2012 г. Саудитска Арабия подписва договори за 829 млн. евро с 8 страни от Централна и Източна Европа. Съставът на отделните партиди, като правило, е неизвестен заради секретността. BIRN и OCCRP успяват да се доберат до конфиденциалния сертификат на крайния потребител, от който се вижда интересът на кралството към старото оръжие югославски и съветски образци, произвеждано в региона

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ