18 Април 2024четвъртък04:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пристигнаха първите двигатели за МиГ-29

Израел е подновил офертата си към България за продажба на втора ръка Ф-16

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 57

Първите два ремонтирани в Полша двигатели за българските МиГ-29 са били доставени с полет на ВВС на 8 юли в авиобазата "Граф Игнатиево", става ясно от писмен отговор на министър Николай Ненчев до народен представител, съобщи БГНЕС. Още два двигателя също са вече готови, а следващата двойка била в процес на ремонт. Изпълнението на договора трябва да приключи в края на т.г. Ремонтът на шестте двигателя на фронтовите изтребители съветско производство МиГ-29, които са на въоръжение в нашите ВВС, стана повод за напрежение между България и руската корпорация "МиГ", която е собственик на интелектуалния продукт и не е давала разрешение двигателите да бъдат ремонтирани в трета страна. Руската страна отказа да дава гаранции за двигателите, ако бъдат ремонтирани в Полша. Ремонтът струва на българското МО малко над 6 млн. евро.
Междувременно стана ясно, че Израел отново е лансирал предложението си България да закупи техни изтребители Ф-16 втора ръка, с които да модернизираме ВВС. То е дошло по време на посещението на израелска делегация у нас по покана на МО, съобщи агенция "Монитор".
Предложението на Израел идва в рамките на преговорите, които МО води за закупуването на нов тип многоцелеви изтребител. Проектът за модернизация на ВВС предвижда закупуването на 16 самолета на два етапа, като първите 8 самолета трябва да бъдат взети до 2018 г. Досега основните разговори бяха за Ф-16 втора ръка от Португалия и за нови изтребители "Грипен" шведско производство. Израелското предложение било за няколко варианта на F-16, включително и за най-съвременните модификации. Депутатите от комисията по отбрана, които се запознали с предложението, изразили обаче притеснение по отношение на една от фирмите, които стоят зад офертата. Става въпрос за частната "Елбит Системс", която преди години бе избрана от държавата да ремонтира военните хеликоптери Ми-17 и Ми-24, но след това се оказа, че тя няма лиценз за ремонт от руския производител на машините и това доведе до проваляне на сделката. България тогава загуби 8 млн. лв.


 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ