20 Април 2024събота04:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учени стават звезди в "Лаборатория за слава"

Най-атрактивните представяния ще се излъчват от април до края на юни в "Красива наука" по БНТ

/ брой: 74

автор:Альона Нейкова

visibility 1361

Състезание, в което ще се доказва, че науката може да е интересна, привлекателна и забавна, а учени ще стават известни, ще се проведе в София. "Лаборатория за слава" търси хора, в чиито очи блестят звездите на науката. Но те също така трябва да съумеят в рамките на 3 минути да впечатлят присъстващите, като представят разработките си по забавен, оригинален, вълнуващ и разбираем дори за широката публика начин. Така хората ще узнаят какво точно вършат младите учени и да видят техния ентусиазъм и страст, които влагат в работата си.
Крайният срок за регистрация за участие в "Лаборатория за слава" е 8 април, петък, а същинският кастинг ще се състои на следващия ден в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Само седмица по-късно (16 април) аналогичен подбор на млади атрактивни експерти ще се проведе в пловдивския Съюз на учените. На кастингите експертно жури от водещи имена в българската наука и медии ще избере 10-има най-атрактивно представили се финалисти. Критериите за оценяване са научното съдържание да бъде издържано, да е разбираемо, като не се допускат компромиси с достоверността, а ученият трябва да успее с презентацията си да завладее публиката и да я омагьоса с ентусиазма си. Финалистите ще преминат двудневно обучение, а през май ще бъдат излъчени трима победители и ще се връчи Награда на публиката. Класиралият се на I място ще представи България на международния финал на "FameLab", който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство.
Целта на конкурса е да насърчи младите учени да вдъхновяват и въодушевяват общественото въображение, като споделят със света страстта и визията си за науката на ХХI век. Повече информация за проекта и конкурса "FameLab" може да се намери на http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm.
Най-атрактивните представяния ще бъдат излъчвани от април до края на юни, всяка събота от 17.30 ч. в "Красива наука" - най-новия проект на БНТ, подготвен съвместно с Британския съвет, Форум Демокрит и МОМН. Водещи на предаването, което ще има собствен научен съвет, ще са актрисата Мария Силвестър и ръководителят на българския екип в ЦЕРН и преподавател по физика на елементарните частици доц. Леандър Литов.
Британският учен-кибернетик от университета "Рединг" проф. Кевин Уорик, първият човек-киборг в историята на науката, експериментирал върху себе си, като си е имплантирал чипове със специални данни, даде за БНТ специално интервю. То ще бъде излъчено в първия епизод на "Красива наука".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ