25 Април 2024четвъртък18:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще спечели ли Корбин доверието отново?

Няма съмнение, че лидерът на лейбъристите ще спечели вътрешнопартийния вот през есента, но дали ще преодолее разделението в партията

/ брой: 167

visibility 31

Методи Методиев,
специално за ДУМА от Лондон

 

В последните дни популярността на лидера на британските лейбъристи Джереми Корбин определено расте, въпреки опитите на доста депутати от редовете на неговата партия в парламента да организират неговото оттегляне. Според проучване на вестник "Таймс" сред произволно избрани 1019 членове на Лейбъристката партия към момента Корбин води с повече от 30 пункта предимство пред основните си вътрешнопартийни опоненти Анджела Ийгъл и Оуен Смит. Само за последните няколко дни популярността на Корбин е нараснала с 4% и в момента той има подкрепата на 54% от партийните членове, докато Ийгъл и Смит имат общо 36% (съответно 21 и 15% подкрепа).
На вътрешнопартийните избори през септември т. г. право на глас ще имат около 275 000 лейбъристи от общо 375 000, колкото членуват в партията към момента. Около 100 000 са новоприетите членове от началото на 2016 г., които по устава на партията няма да имат правото на глас преди навършването на една година от членството им.
Обратно на нагласите на членовете на партията парламентарната група на лейбъристите гласува със 172 депутати срещу 40 против оставането на Корбин на поста лидер на лейбъристите, което предизвика и вътрешнопартийните избори през септември.  Лидерът на лейбъристите бе обвинен в това, че не е успял да убеди симпатизантите на партията да гласуват за оставането на Великобритания в ЕС.
До преди дни основният съперник на Корбин бе Анджела Ийгъл - дългогодишен депутат от партията на лейбъристите. Нейното становище е, че Корбин няма визия за бъдещето на Великобритания и Лейбъристката партия като цяло. Ийгъл е бивш министър на икономиката на Великобритания "в сянка" (популярен израз в Обединеното кралство, който означава създаването и паралелното функциониране на алтернативен кабинет, съставен от представители на опозицията). Реално се очакваше среща между Ийгъл и Корбин, на която двамата да се опитат да изгладят противоречията си, но такава не се състоя, тъй като според обяснението на говорителя на Корбин Том Уотсън "няма реална перспектива за постигането на компромис между двамата". Тя твърдеше, че нейната цел е сплотяването на партийните редове, ефективност в парламентарната дейност на партията и сериозна заявка за сформирането на ново правителство дори след провеждането на общи избори. Родената в Йоркшир през 1961 г. Ийгъл за първи път става депутат през 1992 г., когато е само на 31 години. Тя е гей и се бори за правата на жените, хомосексуалните и правата на малцинствата. Но от друга страна Анджела е остро критикувана от лявото крило в партията, че е твърдо на страната на профсъюзите и е гласувала в полза на войната в Ирак и въздушните удари в Сирия.
Миналия вторник обаче Анджела Ийгъл се оттегли от надпреварата за поста. Това се случи, след като нейният опонент Оуен Смит, който бе на опашката в надпреварата, изненадващо получи повече номинации за ръководната позиция. Докато за Смит гласуваха 90 депутати, Ийгъл е получила подкрепата на 63 лейбъристи. Така Оуен Смит - бивш министър на труда и социалната политика "в сянка", се оказа основният кандидат за мястото на Корбин.
Самият Корбин не дава ни най-малкото съмнение, че възнамерява да се оттегли от поста си. Независимо от становището на парламентарната група според устава на партията той може да бъде сменен едва след провеждането на вътрешнопартийни избори, на които според сегашните изследвания на общественото мнение той убедително води пред опонентите си.
Корбин заяви: "Нуждая се от силна и консолидирана Лейбъристка партия в парламента. Но също така се нуждая и от обединената маса на нашите членове. Ще дам всичко от себе си, за да постигна тези цели". Въпреки това обаче на Корбин, дори да остане на лидерския пост, ще му бъде все по-трудно да комуникира с членовете на парламентарната група, които откровено показаха липсата на доверие към него в качеството му на лидер.
Корбин най-вероятно ще запази поста си през септември, но ще бъде изправен пред много сериозното предизвикателство да върне доверието на собствените си депутати и да възстанови доверието и целостта на парламентарната група на лейбъристите. Засега тези задачи изглеждат неизпълними.

Популярността на Джереми Корбин се увеличава

Оуен Смит е готов да се пребори за поста лидер на лейбъристите
Снимки БГНЕС
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ