25 Април 2024четвъртък19:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мая Манолова:

КЕВР стимулира монополите с непазарни мерки

Милион и половина българи дават 10% от месечните си доходи за ток, показва анализ

/ брой: 166

автор:Светла Василева

visibility 1072

"Представители на държавния регулатор да говорят колко е велик пазарът е неприемливо, при положение, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стимулира изхранването на монополните дружества с непазарни мерки", заяви вчера националният омбудсман Мая Манолова. Тя бе на дискусия за доклада с анализ и симулация на енергийната бедност в страната в централата на КТ "Подкрепа". Реакцията на Манолова беше в отговор на изказване на представител на КЕВР, защитаващ тезата, че либерализацията е добър вариант за България и че пазарът най-добре регулира всичко.
Либерализацията на електоенергийния пазар е нещо, което ни притеснява, заяви президентът КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Ние не разполагаме с достатъчно данни за това какво се случва на пазара на електроенергия, какво е потреблението и при тази неяснота не е много сигурно доколко анализите, които правим, са релеванти на ситуацията, каза Манолов. И той, и авторите на доклада Боян Захариев, Ваня Григорова и Илко Йорданов се оплакаха, че Националният статистически институт отказва да предостави данни за потреблението на електричество от домакинствата, позовавайки се на търговската тайна. Електроразпределителните предприятия също са отказали на анализаторите достъп до данните си.
Над 1,5 млн. българи имат разходи за електроенергия, надхвърлящи 10% от разполагаемия им месечен доход, а почти всеки пети беден харчи поне една пета от доходите си за електричество, е извод от доклада. Делът на парично бедните и енергийно бедните в страната са сходни - всеки пети от българските граждани е в риск от парична или енергийна бедност. Разработените сценарии показват, че ако в процеса на либерализация цените на електроенергията се повишат с 10 процента, при сегашните разчети за компенсиране на уязвимите потребители, почти всички парично бедни ще се окажат и енергийно бедни, каза Боян Захариев.
Заключението на доклада "Енергийната бедност. България 2016" е, че предвиденият социален пакет, огласен от министър Теменужка Петкова през май, може да компенсира при най-уязвимите потребители увеличение в цената на електроенергията в размер на 5% до 10%, както и че е особено важно обхватът му да бъде разширен до 21%-23% от населението. При сегашния си обхват от около 14% от населението социалният пакет покрива онази част от хората, които живеят в дълбока енергийна бедност.
Сред най-засегнатите са бедните самотни възрастни, домакинствата с безработни лица, както и бедните семейства с деца. Средното българско семейство потребява около 330 кВтч електроенергия средномесечно. В момента социалният пакет може да компенсира бедните за не повече от 150 кВтч или за по-малко от половината на нормалната средна месечна консумация. Подпомагането е в рамките на 30% от крайната цена на тока.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ