27 Април 2024събота06:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чл. 50 бил създаден като предпазна клауза

Той бил проектиран никога да не се използва, твърди Джулиано Амато, един от създателите му

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 33

Бившият италиански премиер Джулиано Амато твърди, че Великобритания трябва да загуби, когато става дума за финанси - така британците са принудени да останат в рамките на единния пазар. На пресконференция в Рим Амато заяви, цитиран от "Експрес", че той вкарал клаузата за излизане специално, за да предотврати британците да се оплакват, че няма ясно очертан официален начин за тях да излязат от съюза.
"Аз написах чл.50, така че го познавам добре", допълни Джулиано Амато.
Намерението му било този член да бъде класическа предпазна преграда, но никога да не се използва. "Това е като да имаш пожарогасител, но никога да не трябва да го използваш. Вместо това пожарът се случи. Когато става въпрос за икономика, те трябва да загубят", коментира авторът на чл.50 от Лисабонския договор.
Италианецът вярва, че е трудно за британците да търгуват извън режима, определен от блока, те могат да обмислят изоставането на най-голямата търговска зона в света.
На референдума на 23 юни Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. За да се случи това, Лондон трябва да задейства член 50 от Лисабонския договор, с който стартира двегодишен процес за официално излизане от 28-членния блок.
Амато е бил премиер на Италия в периода 1992-1993 г. и след това отново в периода 2000-2001 година. Той участва в изготвянето на Лисабонския договор, чиято цел бе да замени първоначалния проект на Европейска конституция.
Амато заяви, че така нареченото гласуване за "Брекзит" е "бедствие" и призова европейските лидери да не следват примера на Дейвид Камерън, който свика референдума.
"Ако друг лидер е безумен като Камерън да предложи референдум за членството в Европейския съюз, например Холандия или Австрия, има риск, те да могат да гласуват за излизане", подчерта експремиерът на Италия. Той е категоричен, че ЕС трябва да бъде особено твърд в разговорите за "Брезкит".
"Не давайте за Великобритания възможност да мисли, че "Брекзит" е по-добър начин за правене на това, което те винаги са правили -  вземайки това, което им е удобно в ЕС, и отказване от това, което не им харесва. "Брекзит" е общо отказване. Те знаят това много добре", допълва Джулиано Амато.
Макар Великобритания да не бърза да започне официалната процедура за "развод" с ЕС, първите последствия за близкия съсед на Обединеното кралство - Ирландия, се усещат още сега, пише в. "Комерсант". В Дъблин са се възобновили дебатите за това, че в бъдеще островът може да стане единен, за такава възможност намекна ирландският министър-председател Енда Кени. Всъщност става дума за дългосрочна перспектива.
Посещението на френския президент Франсоа Оланд в Дъблин щеше да бъде обикновена визита на европейски лидер, ако не бяха историческите събития от британския вот за "Брекзит". Темата за напускането на ЕС от Великобритания и възможните последствия беше в центъра на преговорите между френския лидер и неговия колега Малкълм Хигинс и премиера Енда Кени. В съвместно заявление Оланд и Кени утвърдиха, че колкото по-рано започнат преговорите за напускането на Великобритания и колкото по-кратки бъдат, толкова по-добре ще бъде за всички.
За Дъблин от ключово значение се оказа заявлението на френския държавен глава, че по време на преговорите за "Брекзит" подробно трябва да се разгледа "особената ситуация с Ирландия". В частност трябва да се обсъди бъдещата единна зона на предвижване и все още откритата граница между двете части на острова.
В Париж френският президент Франсоа Оланд, който се срещна с новия британски премиер Мей, заяви, че не бива да има никакви предварителни преговори с Великобритания, преди тя да подаде официално молба за излизане от ЕС. Той предупреди Лондон да спазва четирите основни свободи на съюза, ако иска да има достъп до единния пазар.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ