20 Април 2024събота11:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Шанс за измъкване от спиралата на насилието

Позиция на ПД "Социалдемократи"

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 58

Политическо движение "Социалдемократи" остро осъжда опитите да бъде овладяна властта по насилствен начин където и да било по света. Смятаме, че в Турция съществуват демократични възможности това да се случи по законов път, въпреки всички обвинения към управляващите за налагане на авторитаризъм. Опитът за военен преврат не оправдава извършителите му и смъртта на невинни хора, независимо каква е тяхната кауза.
Същевременно сме обезпокоени от нарастващите съмнения за реваншизъм от страна на сегашното правителство към своите политически опоненти от редица обществени слоеве на турското общество. Насилието, което наблюдаваме в нашата южна съседка от началото на метежа досега, е недопустимо за страна член на НАТО и кандидат-член на Европейския съюз. В тази връзка призоваваме международната общност да окаже натиск за спазване на правовия ред в страната.
Смятаме, че спазването на човешките права, което включва право на справедлив процес за всяко човешко същество, е най-ценното достижение на човешката цивилизация. Всяко отстъпление от тази ценност трябва да предизвика сериозна реакция в международната демократична общност, част от която е и самата Турция. Идеята, която се лансира от турското правителство, за връщане на смъртното наказание, е несъвместима с ценностите на Европейския съюз и евентуалното му въвеждане трябва да се разглежда от страните членки като край на европейските стремежи на Турция. Европа не може да приеме в своите редици страна, в която се прилага смъртно наказание. Това трябва да е позиция на целия Европейски съюз, а не на отделни негови членки.
Въпреки натрупаното напрежение ние сме на мнение, че турското общество има огромен шанс точно в момента да се измъкне от спиралата на насилието. Съществува реална възможност да се възвърне загубеният обществен консенсус, след като всички опозиционни партии се обявиха срещу опита за преврат. Това създава нови възможности. Необходим е само разум, за да може да се постигне трайно успокояване на обстановката в Турция. Този консенсус обаче преминава през две важни условия - спиране на цензурата, която се осъществява върху част от медиите в Турция, и гарантиране на свободата на словото, а също и прекратяване на преследването на политическата опозиция в страната, когато тя се осъществява в рамките на закона.
Постигането на стабилност в Турция е важно и за нашата национална сигурност. Затова призоваваме българските власти за адекватно поведение по ситуацията там. Новите намерения на турските власти, особено по отношение на смъртното наказание, могат да доведат до изостряне на отношенията с Европа, а това може да предизвика сериозна заплаха за сигурността ни, ако спре контролът върху мигрантския поток. Българските власти спешно трябва да вземат превантивни мерки срещу подобен риск. Също така смятаме за неадекватна липсата на реакция на Министерството на външните работи и посланика ни в Турция през последните няколко дни. Независимо чия е вината за мълчанието на посолството ни в Анкара, министърът на външните работи и дипломатическият ни представител там дължат най-малкото извинение на българските граждани, които са били пряко или косвено засегнати от критичните събития.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ