29 Март 2024петък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полянка на покрива и зелен стенен килим

Натоварващият ефект на топлинните острови в градска среда става все по-осезаем, затова в различни краища на света се връщат към природните средства, а във Виена знаят 90 начина за борба с него

/ брой: 166

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1355

Температурите в големите градове са по-високи, отколкото в селските райони. С настъпването на лятото идват и горещините, от които особено страдат хората в мегаполисите. Това явление е известно като ефект на топлинните острови в градска среда или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон. Непоносимите жеги насърчават изобретателността на хората и градската управа и те се противопоставят на натоварващото въздействие на горещините, като по най-причудливи начини осигуряват повече природа за градските хора.
Виенската община например е разработила стратегическа програма за борба с горещините. Специалистите са стигнали до извода, че в градовете температурата е средно с шест градуса по-висока, отколкото в околните райони. Промените в климата се забелязват особено в градовете, разположени далеч от морския бряг, следователно те засягат и Виена, и София. Чрез добро планиране на жилищните комплекси и на вътрешните дворове може да се постигне понижаване на температурите с 5-6 градуса и по този начин да се избегне създаването на топлинни острови, твърдят експертите. Стратегическият план на Виена за топлинни острови в градска среда посочва 90 начина за борба с топлинния ефект. Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното насищане с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата.
Топлинният ефект се дължи преди всичко на липсата на зелени площи, т.е. на растения и дървета. Експертите са установили, че озеленените фасади имат големи предимства от екологична гледна точка - те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите. А листата на растенията изпаряват в процеса на фотосинтеза, като водните изпарения водят до понижаване на температурата на въздуха. Именно липсата на изпарения е една от основните причини за появата на топлинни острови.
Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по "Чистота", осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв. м са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м, където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 на сто.
Норвегия е друг пример за използването на оригинален, ефектен и евтин начин за справяне с неприятния ефект от затоплянето на климата. В продължение на няколко столетия покривите на къщите в тази северна страна са облицовани с екологични природни материали. Затова и зелените покриви в Норвегия не учудват никого - те са традиционна гледка по тези географски ширини. Още в далечни времена народите на скандинавските страни са правели покривите на домовете си от торф, тревни чимове, брезова кора и други природни дарове.
Потомците на викингите - норвежците, високо оценили този метод за оформяне на покривна настилка и успели да съхранят до днес зелените "шапки" на своите домове. Почти до началото на ХтХ в. тревните чимове са универсален материал за измайсторяване на покрив.
С течение на времето на пазара се появяват материали като керемиди, шифер и др., които постепенно започват да изместват традиционните за Норвегия екологични, красиви и толкова симпатични тревни покриви. Настъплението на цивилизацията тръгва от градовете, но неизбежно с течение на времето достига и до селските райони.
Ентусиасти спасяват от изчезване тревните покриви на Норвегия. Те организират и подемат движение, насочено към възраждането на стародавните народни традиции. Започват с музеи под открито небе, домове за отдих в планината, а по-късно зелените покриви от трева и цветя стават отново популярни и модерни.
Освен че е красив и доставя естетическо удоволствие, подобен покрив е доста евтин, дълготраен, стабилизира температурата в дома, подобрява микроклимата, осигурява надеждна топло- и хидроизолация. Не само затова зелените покриви идват отново на мода, но и защото са адекватна, сполучлива и красива алтернатива на съвременните строителни материали.
 

Снимка © MARKUS JERKO

Снимка © MA22/ PENDL

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ