28 Март 2024четвъртък13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

А в Древна Гърция спирали войните...

/ брой: 166

автор:Боян Бойчев

visibility 1905

Все се надявах, че олимпизмът, олимпийската идея могат да бъдат един от корективите на  безумията в нашия живот.
В древността олимпийските игри са възникнали с цел да спрат войните, да бъде преодоляна омразата между хората и споровете да бъдат решавани на арената с мирни средства. Тогава за периода на състезанията всички военни конфликти са били прекратявани. Освен надпревара в различни спортни дисциплини е имало и състезания по поезия, скулптура и други изкуства. 
Вече в наше време с възстановяването на олимпийските игри през 1896 година целите си остават същите. И те са записани в олимпийската харта. Основната идея на олимпизма е обединяване на хората от целия свят чрез спорта. А един от основополагащите принципи е спортът да бъде поставен в услуга на хармоничното развитие на човека с оглед на насърчаване на мира в обществото при зачитане на човешкото достойнство.
Но спортът има голямо влияние върху хората. И политиците знаят това. Преплитането между политика и спорт понякога е доста брутално. Нека си припомним дори само бойкотите на олимпийските игри в Москва`80 и Лос Анджелис`84.
Днес ударите са насочени срещу Русия. В цялостната кампания, включваща икономически санкции, военен обръч и т.н., се включва и спортът. Началото бе миналата година с допинг скандала около руските лекоатлети, изфабрикувания филм на немска телевизия и последвалата забрана за участие в международни състезания. В крайна сметка отборът по лека атлетика на Русия няма да участва на Игрите в Рио.
Отстраняването на руските спортисти от най-големия спортен форум на планетата не цели борба с допинга. И на най-големия наивник му е ясно, че повечето спортисти взимат забранени препарати. Ударът е политически, защото спортът е част от лицето на една нация.
Дали руснаците ще бойкотират олимпийските игри или МОК ще вземе решение да ги отстрани - това е вече без значение. За пореден път връх взимат политически и икономически интереси, чийто проводник е англосаксонското лоби в спорта. И МОК стана поредният техен заложник. Вижте кои мултинационални корпорации са сред основните спонсори на МОК.
След поръчков филм, заснет със скрита камера, бе отстранен от МОК през 2004 година и Иван Славков. Тогава Батето си позволяваше твърде смели коментари за американската външна политика и същото това англосаксонско лоби в спорта...
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ