25 Април 2024четвъртък04:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Показаха първия вертолет Ми-28НМ

Лазерна система ще отклонява от курса им ракетите, насочени към хеликоптера

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 1782

В сряда руските медии разпространиха първите фотографии на първия опитен образец на модернизирания боен вертолет Ми-28НМ "Нощен ловец", която се разработва от 2009 г. Машината е била заснета на  изпитателната станция на Московския вертолетен завод "М.Л. Мил" в град  Люберци. Прототипът, наречен ОП-1, е бил построен през 2015 г. в завода на компанията "Роствертол".
В сравнение с предишната модификация Ми-28Н е променена носовата част на хеликоптера, в която се намира част от електронното оборудване, а над носещия винт е разположена радиолокационна станция НО25 с кръгов обзор, която по далечина на откриването на целите е надхвърлила предварителните изисквания на военните. Винтовете на машината също са нови, както е нова конструкцията на оръдието и оръдейните сандъци. Ми-28НМ е получил и нова управляема ракета, вместо досегашната "Атака" и двойно управление, т.е. при необходимост щурманът ще може да поеме контрола върху вертолета. Той е оборудван и с бордови комплекс за самоотбрана "Витебск". През 2015 г. първият зам.-ръководител на концерна "Радиоелектронни технологии" Владимир Михеев разказа пред медиите, че системата за радиоелектронна борба на вертолета включва и лазер за борба с ракетите. Мощен, но малогабаритен твърдотелен лазер ще може да поразява летящите към Ми-28НМ ракети и да ги отклонява от курса им.
По думите на зам. генералния директор на концерна Гиви Джанджгави Ми-28НМ ще получи защитена бойна информационна система от мрежов пит, която ще позволява на машините оперативно да обменят информация една с друга. Това ще позволи бордовото въоръжение да бъде използвано по цел, която "вижда" съседния вертолет.
Пилотите ще разполагат и с нова нашлемна система за целеуказание и индикация, която по предварителните информации трябваше да бъде готова до края на м.г. В руската държавна програма за закупуване на въоръжение е включен пункт за закупуването на Ми-28НМ след 2016 г.

Ми-28НМ ще бъде изпитван в течение на тази и следващата година
Снимка russianplanes.net


Нашлемната система за целеуказание за пилотите на Ми-28НМ

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ