29 Март 2024петък08:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАТО засилва източния фланг

Алиансът преминава към сдържане на Русия, обяви американският военен министър

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 13

"Това е определящ момент за нашата сигурност. Светът определено е по-опасно място, отколкото преди няколко години. И НАТО реагира бързо и решително. Утроихме силите си за бързо реагиране, създадохме нови центрове на изток и продължаваме да развиваме ключови способности като балистичната противоракетна отбрана срещу заплахи извън евроатлантическата зона". Това заяви във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Ключовата среща на Алианса започна вчера във Варшава с участието на над 60 делегации - представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на ЕС, ООН, Световната банка. Президентът Росен Плевнелиев води българската делегация.
На срещата се очаква военният съюз да одобри разполагането на четири батальона до 1000 души, които от 2017 г. ще бъдат дислоцирани на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва и Полша. В Румъния ще бъде дислоцирана многонационална бригада. България е готова да изпрати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани у нас и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, каза преди срещата военният ни министър Николай Ненчев. Участието ни в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО.
Очаква се още НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност.
Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия ще подпишат и документ за по-тясно сътрудничество с НАТО.
Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан. Ще се обсъди продължаване на периода на мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан след 2016 г. и на финансовата подкрепа за Афганистанските сили за сигурност до 2020 година.
Междувременно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър каза, че Алиансът преминава от стратегия на подкрепа за партньорите в Европа към сдържане на Русия, но сътрудничеството с Москва ще продължи там, където е възможно.
"Централна тема на срещата на високо равнище ще бъде по-нататъшното развитие на подхода на НАТО по отношение на Русия. Позицията ни трябва да е силна и балансирана - силна в план на сдържане на агресията към Европа. Затова един от най-важните въпроси на срещата ще бъде преминаването от стратегия на подкрепа за съюзниците, която бе първият отговор на НАТО към незаконното поведение на Русия в Крим, към фаза на сдържане. Алиансът не се е фокусирал върху това в течение на четвърт век, а сега го прави", каза Картър.
"В същото време НАТО ще продължава да работи с Русия там, където е възможно, и както в края на студената война, е открит за по-широко сътрудничество с нея", добави Картър.
Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО-Русия. На нея ще бъде обсъждана въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин вече предупреди, че ако Финландия стане член на НАТО, Москва може да придвижи войските си по-близо до финландската граница.
Генералният секретар на Алианса Столтенберг от своя страна увери, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО.
Междувременно разузнавателно-аналитичната компания Стратфор прогнозира, че НАТО и Русия ще се стремят към по-високо равнище на противопоставяне в Черно море. Черно море става все по-важно - там ще бъде съсредоточена по-голяма военноморска мощ, НАТО ще се опита да засили присъствието и влиянието си в региона, а Русия ще се стреми да използва разделенията в Алианса, за да подкопае единството на мисиите му на това стратегическо място. Такива са прогнозите на Стратфор. Вероятно обаче не всички страни от НАТО ще подкрепят засилването на военноморската мощ в Черно море. Румъния е може би най-ентусиазираният и гласовит поддръжник на идеята за разширяване на присъствието на НАТО в този стратегически регион, но нежеланието да се предизвика враждебното отношение на Русия може да възпре подкрепата от страна на Турция и България, изтъква Стратфор. В момента идеята за допълнително изостряне на отношенията с Русия не се приема добре от българските избиратели. Като се има предвид, че през октомври в България предстоят президентски избори, правителството ще внимава да не бъде сметнато за враждебно настроено към Русия. Доскоро Турция беше твърд поддръжник на черноморската инициатива. През последните седмици обаче Анкара полага усилия да нормализира отношенията си с Москва. Затова вероятно Анкара ще действа предпазливо по отношение на разполагането на сили на НАТО в Черно море, отбелязва Стратфор.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ