20 Април 2024събота00:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Яйца за преработка се продават като пресни

Прозводителите обещаха, че няма да повишават цените по Великденските празници

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 49

Вносни яйца, предназначени за преработка, се преопаковат в България и се продават като пресни, алармираха вчера от Съюза на птицевъдите в България. Производителите съобщиха, че срокът на годност е 28 дни от датата на снасянето, а не от датата на пакетирането. От съюза настояват за по-стриктни проверки в търговската мрежа преди Великденските празници. Българските яйца се продават на загуба заради скъпите фуражи, с които се изхранват птиците. Вече има 4 фирми за яйца, които са фалирали, обяви вчера председателят на птицевъдния съюз Борис Стоименов.
В същото време на щандовете у нас има полски яйца, които се продават на цена по-ниска от производствената, каза Стоименов, според когото това се обяснява с факта, че фирмите-вносители не плащат ДДС и така правят дъмпинг на пазара. Заради това птицевъдите настояват за спешна среща с министъра на земеделието Мирослав Найденов. Във връзка с това вчера директорът на агенцията по храните Йордан Войнов обясни, че има голяма партида яйца внос от Полша с изтекъл срок на годност. Агенцията ще провери дали те са попаднали в търговската мрежа предвид предстоящите празници.
По Великден производителите няма да вдигат цените на яйца и пилешко. А ако има оскъпяване, то ще бъде заради по-голямата печалба на търговците. Ако някой хипермаркет увеличи цените на яйцата или месото за Великден, това няма да се дължи на производителите - категорично заяви Борис Стоименов. Той изрази тревога, че в много от търговските вериги няма намаление на цените и каза, че около 40% от продажните цени се фактурират от търговците. За Великден ще има достатъчно пресни български яйца с бяла и кафява черупка, както и птиче месо, гарантира Стоименов.
Шефът на съюза Борис Стоименов каза, че при проверки на ДВСК са били намерени и бракувани яйца с изтекъл срок, както и счупени и замърсени такива. Трудно е всеки камион да се проверява и затова асоциацията настоява да се засили контролът. По въпроса как да бъдат разпознати пресните яйца, той каза, че трябва да имат "лек блясък". Вкъщи това може да се провери чрез потапяне в чаша вода - най-прясното яйце потъва, средно прясното остава по средата, а ако е старо - плува отгоре.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ