24 Април 2024сряда15:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Търново се срути още един паметник на културата

Общо 680 са къщите, които са градски културни паметници

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 30

Стена от втория етаж на къща-паметник  на културата, се срути в старата част на Велико Търново по маршрута към крепостта "Царевец". Пострадали от отломките, паднали на тротоара и платното, хора няма. От началото на годината всеки месец има рухнали изоставени частни къщи, които са част от Възрожденския архитектурен ансамбъл на Велико Търново.
Преди седмица бе съобщено за друга стара къща, която се самосъбори на ул. "Велчо Джамджията" в старопрестолния град. Според информацията постройката, която също е паметник на културата, от години е необитаема. Изоставената от собствениците си къща се е сринала върху пътното платно. Заради ранния час не е имало движение и за щастие никой не е пострадал. От общинската администрация посочиха, че ще се търси отговорност за инцидента от единия от собствениците на сградата, който в продължение на една година не е изпълнявал предписанията за укрепване и обезопасяване.
Напълно рухна и стогодишната Баварска къща в лозето на Никола Габровски във Велико Търново, което е превърнато в парк. Постройката се срина, докато планират възстановяването й в автентичен вид, съобщиха местните медии.
В края на 2015 г. стана ясно, че 141 ca oпacнитe cгpaди във В. Tъpнoвo, кoитo ca влeзли в cпeциaлизиpaния peгиcтъp зa pyшaщи ce здaния oт 2010 г. дoceгa, съобщи "Янтра ДНЕС". Вcякa гoдинa в peгиcтъpa се включват paзличeн бpoй cгpaди. "Чacт oт кyлтypнoтo нacлeдcтвo дeгpaдиpa, вcякa гoдинa ce cъбapят пo 20 cтapи cгpaди кaтo нeгoдни или зacтpaшaвaщи. В Стapия гpaд ca 538 oт oбщo 680 кyлтypни цeннocти нa Велико Tъpнoвo, кoитo ca пoд юpидичecкa зaщитa", пocoчиха тогава apхитeкти от общината. През 2013 г. стана ясно, че сoбcтвeницитe нa 550 къщи нe плaщaт дaнък cгpaди в oбщинcкaтa хaзнa нa Вeликo Tъpнoвo. Имoтитe ca cъc cтaтyт нa нeдвижими пaмeтници нa кyлтypaтa или ca чacт oт apхитeктypни aнcaмбли. Кoгaтo ce пoлзвaт зa жилищни нyжди, Зaкoнът зa мecтнитe дaнъци и тaкcи ги ocвoбoждaвa oт нaлoгa зa нeдвижимo имyщecтвo.
През април т.г. бе обявено, че в стария град на Велико Търново трябва да бъдат съборени около 10 къщи. Те не могат да съществуват в сегашния си вид, тъй като застрашават съседни къщи, обясни тогава Румяна Брайкова, експерт към старопрестолния ни град. Тя е един от експертите, които трябва да изготвят проект за инвентаризация на всички стари сгради, състоянието им и собствениците. За целта групата разполага със срок от 6 месеца. По думите на Брайкова спешно трябва да бъдат ремонтирани и други 30 къщи в района. Тя обясни, че основният проблем са подпочвените води, които водят до ерозия.


В началото на т.г. рухна над стогодишната сграда на метоха на Преображенския манастир. Сградата бе част от Възрожденския архитектурен ансамбъл на Старо Търново, но от години бе оставена на саморазрушение

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ