28 Март 2024четвъртък13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скъпо мое МВР

/ брой: 143

автор:Ина Михайлова

visibility 69

МВР ни излиза скъпо. Не става въпрос, че в последните години това е ведомството, чийто бюджет "избива рибата". Не иде реч дори за пикчърсите на Цветан Цветанов. Нито за факта, че станахме редовен клиент на съда в Страсбург и плащаме като попове за акции и изказвания на бившия вътрешен министър. Думата ни е за средствата, които отделя бюджетът за разкриване на едно престъпление. Според официалните данни те са се увеличили с близо 63% за четири години - от 2010 до 2014 г. Докато преди шест години за разкриване на едно престъпление държавният бюджет е отделял 2352 лв., а през 2014 г. - 3723 лв., то през м.г. сумата бележи нов пик - 4203 лв.
Излиза, че плащаме повече за сигурност, но така и не я получаваме. В същото време бъркаме дълбоко в джобовете, за да си купим спокойствие с помощта на частни фирми и охранители. А престъпността расте. И докато министър Румяна Бъчварова се чуди как да обясни, че всичко върви по мед и масло, престъпните групи пред очите й показват кой всъщност кара влака.
На фона на растящите пари за МВР разкриваемостта на престъпленията пада. Намалява драстично и броят на хората, които търсят съдействие от полицията. Защото не й вярват и са обезверени, че респектиращите акции не откъсват пипалата на октопода. Социологическите проучвания утре ще покажат друго, но няма българин, който да няма личен дял в обезпокоителната статистика.
Сигурността е скъпо удоволствие. Държавата плаща и е готова да плати. Само да имаше ефект от инвестицията. Но да пръскаш 29 лв. за разкриване на 1 лв. от икономически престъпления е кощунство. При таз хвалба за успехи в битката с контрабандата... Сметката не излиза. Или проблемът е в кръчмаря.
МВР има голям бюджет, но от това не произтичат големи резултати. МВР акумулира много средства, но в повечето случаи неефективно. Без особена полза за хората. В последните години слушаме как са необходими още и още милиони - за камери, за условия на труд, за ограда по границата, за дрехи, за обувки, за извънредни часове... Всеки път, когато МВР на Цветанов или на Бъчварова поискаше допълнителни средства, на мига ги получаваше. Краен резултат няма.
Май сметките на МВР се правят по доста опростен маниер - умножава се броят на хората по средната заплата и каквото остане - за основната дейност. Затова и нищо не се получава. В същото време не достигат полицаи, България е сред страните в ЕС с най-ниско доверие в полицията, с висок дял на нерегистрираната престъпност, с високо ниво на пътни инциденти, с относително повече убийства...
Скъпо мое МВР, кой ти криви сметките?

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ