26 Април 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всички заговориха за независимост

Из цяла Европа тръгнаха да събират подписи "за" и "против" ЕС

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 21

Картата на Европа може да се прекрои не само заради излизането на Великобритания от ЕС, за което се обявиха 51,9 на сто от поданиците на кралицата. В Германия и Финландия искат референдуми за членството в Европейския съюз, а повторен референдум за оставане в Обединеното кралство вече е одобрен от Шотландия.
Според резултатите от проучване на изследователския институт "Emnid", публикувано в "Билд ам зонтаг", 29% от анкетираните германци подкрепят тази идея, а 63% са против. По-голямата част от германците (63%) съжалява за резултата от референдума във Великобритания и само 11% оценяват положително резултата от гласуването. Безразлични към решението на британците да напуснат ЕС са 20% от германците. Близо 70% от анкетираните са съгласни, че ЕС следва да бъде реформиран.
Събирането на подписи под петиция за организиране на референдум за излизане от ЕС започна във Финландия. Както съобщи телевизия "Юле", под петицията, изготвена от Себастян Тюнкюнен, лидер на младежката организация на партията "Истински финландци", са сложили подписите си около 10 000 души. Предложението е референдумът да се проведе през декември 2017 година. За разглеждането на такъв документ от парламента са необходими най-малко 50 000 подписа. Във Финландия имаше аналогична инициатива през 2013 г. Тогава петицията бе подписана от около 30 000 души.
Междувременно във Великобритания набира скорост петицията с искане за повторен референдум в кралството. Близо 3 милиона души вече са подписали петицията. Ройтерс съобщи, че подписите се увеличават с по 3000 в минута. Парламентът трябва най-малкото да обсъди всяка петиция, качена на сайта му, ако под нея са поставени повече от 100 000 подписа.
Повечето от подписалите се са от райони, където подкрепата за оставане в ЕС на референдума на 23 юни е била най-голяма, на първо място в Лондон.
Лондончани също започнаха подписка за отделяне на града от Англия и оставане в ЕС, като подписалите се в нея са вече 160 000. Документът беше качен на сайта change.org на 24 юни.
"Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Петицията призовава кмета да провъзгласи Лондон за независим град и да подаде заявка за присъединяване към ЕС, в това число към Шенгенската зона", се казва в текста на документа.
Авторите на подписката са си поставили за цел да съберат 200 хиляди подписа. След това обещават да изпратят документа в кметството на британската столица.
Междувременно в събота поддръжници на европейската интеграция излязоха по улиците на британската столица на протест срещу излизането на Великобритания от ЕС. Хиляди протестиращи поискаха властите да преразгледат резултатите от референдума. Те преминаха през централните улици на британската столица със знамена на ЕС и лозунги в подкрепа на членството на Обединеното кралство в общността. Към протестиращите се присъединиха и участници в парада на сексуалните малцинства.
Шотландия пък вече обяви, че ще започне незабавни разговори със страните и институциите в Европейския съюз, за да намери начин да остане в блока въпреки вота на Великобритания за напускане. Огромно мнозинство от шотландците подкрепи оставането в съюза на референдума в четвъртък. След извънредно заседание на кабинета шотландският първи министър Никола Стърджън отбеляза, че ще се стреми към незабавни консултации с ЕС.
Шотландският първи министър каза също, че в голяма степен на масата стои нов референдум за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство, допълва Асошиейтед прес. Шотландският кабинет официално одобри разработването на законодателна база за произвеждане на повторен референдум за независимост. В близките дни ще бъде създадена съответната консултативна група, цитира ТАСС изявлението на Стърджън.
"Великобритания, в която Шотландия гласува да остане през 2014 г., вече не съществува", заяви Стърджън пред Би Би Си, след като определи провеждането на втори референдум за независимост като "много вероятен".


Искам да бъда с ЕС!, Не съм британец, аз съм европеец!, скандираше множество пред "Даунинг стрийт" 10, недоволно от резултата от референдума. С голяма скорост петицията за нов референдум събира подписи
БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ