29 Март 2024петък10:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правилната несвобода на словото

Западните блюстители на медийния плурализъм избирателно не забелязват нарушенията му в Турция и Украйна

/ брой: 143

автор:Георги Георгиев

visibility 1576

Своеобразен рекорд в нарушаването на свободата на словото в Турция отчете за третото тримесечие на 2015 г. турската информационна агенция "Байнет". Тогава по нейни данни са били цензурирани 101 интернет сайта, 40 акаунта в туитър, 78 информационни емисии, обекти на нападение са били 21 журналисти и три издания и печатници, а срещу 28 журналисти са били открити наказателни производства. Агенцията отбелязва и шесткратен ръст на арестите на журналисти, като 24 от тях заедно с деветима продуценти са получили реални присъди.
От началото на 2016 г. положението не е по-различно. Според майския отчет на организацията "Прес фор фрийдъм" - съвместна турско-британска инициатива, правителството е "затворило устата" на два вестника и едно новинарска агенция, а от работа са били уволнени 894 турски журналисти, най-вече работещи в агенция "Чилан" и вестник "Заман". Арестувани са 33 журналисти, 12 са били изправени пред съд. Дванайсет представители на медиите пък ще отговарят пред турската Темида за "оскърбление на президента". В доклада на "Прес фор фрийдъм" се казва още, че от 17 юни м.г., когато в южната ни съседка се проведоха парламентарни избори, спечелени отново от Ердогановата Партия на справедливостта и развитието, са били блокирани от властите 104 904 сайта. За изминалата година са били регистрирани около 200 нападения срещу журналисти и 21 атаки срещу редакции.
Ако вместо Турция беше друга държава, то тя много отдавна да е станала обект на масиран политически натиск от страна на западните правителства, които традиционно се представят като защитници на свободата на словото и плурализма в незападните държави. Не е тайна, че благодарение на утвърдения демократичен образ на тези държави темата за свободата на словото в останалата част от света се е превърнала в един от инструментите на т.нар. мека сила. В случая с Турция обаче не наблюдаваме нищо подобно. Като изключим докладите на различни неправителствени организации като например "Фрийдъм хаус", които вероятно обективно отразяват ситуацията, нищо друго не се случва. Няма организирани международни кампании, инициативи на американски конгресмени, акции на звезди от шоубизнеса, декларации на евродепутати, остра реакция на отделни европейски и американски журналисти и на цели трудови редакции. Нищо съществено.
А има за какво да се хванат западните блюстители на медийния плурализъм и демокрацията. През 2015 г. бяха арестувани журналистите Джан Дюндар и Ердем Гюл, които през май т.г. бяха осъдени на по 5 години затвор. "Престъплението" им беше, че двамата бяха напипали връзка между терористите от "Ислямска държава" и турското разузнаване МИТ. Двамата дори имаха снимков материал, от който става ясно, че с камиони, принадлежащи на МИТ, е било доставяно оръжие на главорезите от Сирия. В крайна сметка Дюндар и Гюл бяха осъдени за "разгласяване на държавна тайна", т.е. за това, че са издали връзките на режима на Ердоган с "Ислямска държава". Този фрапантен случай също се оказа недостатъчен за иначе лесновъзбудимото западно обществено мнение, явно защото никой не си прави труда да го възбуди. Щом никой не се разхожда из Европарламента с тениски "Свобода за Дюндар и Гюл", значи подобно отношение към журналистите най-малкото не вълнува особено европейския политически истеблишмънт. Причината за това лежи на повърхността - Турция е прекалено важна за Запада, на първо място за САЩ, държава. Тя беше такава и по време на военните преврати и военните положения, остава си и сега такава. С втората по численост армия в НАТО, стратегически разположена в района на неспокойния руски кавказки регион, граничеща с невралгичната точка на света Близкия изток и с растяща икономическа тежест, Турция може да е сигурна, поне докато е съюзник на САЩ, че западните правителства ще си затварят очите за правата на човека и свободата на словото, като няма да прекрачват рамки, които в Анкара да сметнат за неприемливи. В момента обаче ситуацията е различна и се променя към по-лошо. Ако не американците, които са далече, то поне европейците трябва да видят, че мълчанието им добива суицидални форми на фона на турското изнудване с мигрантската вълна, контактите на Анкара с "Ислямска държава", растящата ислямизация на страната и все по-авторитарния стил на управление на Ердоган. Вместо това ставаме свидетели на все повече отстъпки, направени от европейските страни пред Турция, като коефициентът им на полезно действие, меко казано, не е много ясен.
Много по-ясно е обаче защо европейците и американците си затварят очите за случващото се в медиите на една друга проблемна държава - Украйна. Както в Турция оправдават често репресиите срещу журналисти с антитерористичното законодателство, така и в Украйна репресиите са подчинени на борбата с "руската агресия". На кого на Запад, а и у нас в България, му е направило впечатление, че има украински журналисти, които търкат затворническите нарове по измислени обвинения. Сред тях бяха и двамата колеги от Одеса Елена Глишчинска и Виталий Диденко, които бяха обменени за двама други украинци, осъдени в Русия. Глишчинска, която бе директор на телевизия "Нова вълна", и Диденко, който пък е бил главен редактор на сайта "Инфоцентър", бяха обвинени и осъдени за сепаратизъм, защото участвали в организацията "Народна рада на Бесарабия", която готвела отцепването на едноименния регион от Украйна. Като изключим руската колегия, на никой друг не му е и дошло наум да се застъпи за тези хора. Те са "проруски сепаратисти", "агенти на Кремъл", "петата колона на Путин" и това ги изключва автоматично от вниманието на значителна част от неруската част от журналистите в Европа. Както не привлича внимание и тригодишната присъда на друг журналист - Руслан Коцаба от Ивано-Франковск. Неговото престъпление беше, че като се позова на мнение на бивш конституционен съдия, призоваваше мъжете да игнорират повиквателните за армията, защото мобилизацията е незаконна, без да бъде обявено военно положение. В своето видеообръщение Коцаба заяви: "По-добре да лежа от две до пет години в затвора, отколкото съзнателно да убивам съотечествениците ми, които живеят на изток." Тъй като съдът не можа да докаже, че Коцаба е извършил държавна измяна със своя призив, както го обвиняваха, той беше осъден "за препятстване на законните действия на Въоръжените сили на Украйна в особения период". Да, "Амнести интернешънъл" в лицето на своя украински представител Татяна Мазур заяви, че като арестува Коцаба, украинската власт нарушава правото на изразяване на мнение, което украинците са защитили на Майдана. Но не това е водещото в момента за европейските политици. Във всяка друга ситуация и във всяка друга държава те ще използват тези ситуации за оказване на натиск върху съответното правителство. В случая с Украйна ние не виждаме това и скоро няма да го видим поради важното значение на тази държава в плановете за т.нар. сдържане на Русия. Нито САЩ, нито европейските държави имат интерес режимът в Киев да бъде сочен с пръст за недемократичност, защото това би уличило самите тях в двуличност и двойни стандарти. Поради това на техните "кучи синове" им е позволено това, което самите западняци не правят и критикуват.
На 2 юни т.г. представителят на "Репортери без граници" Джема Порцген представи в Берлин доклад, посветен на положението на журналистите в Украйна, в който се призовава да бъдат разследвани убийствата на журналисти в страната като това на публициста Олес Бузина, застрелян пред дома му през април 2015 г. Докладът е озаглавен "Отрезвяване след Евромайдана". С горчивина обаче може да се отбележи, че ако за "Репортери без граници" е настъпило отрезвяване от украинската действителност, то това още не е застигнало европейските, да не говорим за американските политици. Истината е, че докато и Украйна, и Турция заемат важно място в плановете на САЩ и са своеобразни инструменти за прокарване на политиката на Вашингтон, "кучетата пазачи на демокрацията", както на Запад наричат метафорично техните си медии, няма да захапят до кръв режимите в двете страни. Най-много лениво да ги полайват от дъжд на вятър.


Протест срещу ареста на трима академици и журналисти в Истанбул. Те са обвинени в "пропаганда на тероризъм"
БГНЕС


Свободна преса, свободно общество!
БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ