19 Април 2024петък21:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Нишан Джингозян:

БСП в Лондон иска оставката на Даниел Митов

Трябват бързи и адекватни мерки, които да защитят интересите на българите във Великобритания, категоричен е зам.-председателят на левицата в британската столица

/ брой: 143

автор:Мария Нинова

visibility 2232

НИШАН ДЖИНГОЗЯН е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица. Преди 15 години заминава за Англия, където се дипломира като магистър по мениджмънт на околната среда в Кингстън юнивърсити в Лондон. Работил е в Националната здравна система на Великобритания. Нишан бе инициатор на проекта "Солидарност с българските медици", създаден през 2004 г. В момента е зам.-председател на организацията на БСП в Лондон.


"България разполага с уникалния шанс да бъде член на ЕС и да има изключително тесни връзки с Русия"


- Г-н Джингозян, как се стигна дотам, че Великобритания да избере да напусне ЕС?
- Много и комплексни са причините, за да се стигне до този референдум. Допитването бе организирано с цел да се отговори на страховете на хардлайнерите в Консервативната партия за все по-тясна интеграция в рамките на ЕС и за бъдещ политически съюз, който да обедини държавите в общността. Парадоксалното е, че дясната Консервативна партия, която бе в основата на това допитване, е твърде възможно да се разцепи. Разделителната линия е дълбока, гледните точки - диаметрално противоположни, че възможността след този референдум Великобритания да има нова политическа партия е изключително голяма.
Темата дали Обединеното кралство принадлежи към Европа или не, не е нова. През 1975 г. Харолд Уилсън, тогава министър-председател на Великобритания, инициира подобен тип референдум за оставане в тогавашната Европейска икономическа общност. Това е било първото национално допитване до гражданите на Великобритания по тази тема. Въпросът, на който е трябвало тогава да отговорят, е бил следният: "Смятате ли, че Великобритания трябва да остане член на Европейската общност?"
Друга причина за резултата от настоящия референдум е Британската партия за независимост на Найджъл Фараж, която набра голяма популярност във Великобритания. Камерън разчиташе, че допитвайки се до общественото мнение, ще успее в някаква степен да неутрализира влиянието на тази партия, която успя да привлече голям брой поддръжници от редиците на Консервативната партия.
Причината за резултатите са многото граждани на ЕС, които се установиха във Великобритания след приобщаването на страните от Източна Европа. Вълната от търсещи по-добър живот хора започна по времето, когато Консервативната партия обяви изключително строги мерки за икономии, засегнали всички сфери на обществения живот - здравеопазване, образование, транспорт и т.н. Страната трябваше да се справи с голям брой нови имигранти във време на изключително ограничени финансови възможности, които създадоха тежки социални противоречия особено в Северна Англия, където масово гласуваха за напускане на ЕС.
Другата причина е бежанската криза, която имаше силен отзвук във Великобритания. Тази тема се превърна в основна в Обединеното кралство, тъй като правителството на Камерън не съумя да намери правилния подход и работещи решения. Партията на Фараж поде тази тема и с възможно най-грозен, бих казал дори расистки подход умело манипулира общественото мнение. Въпреки че Великобритания пое ангажимент да окаже подслон само на 20 000 бежанци в сравнение с тези един милион, които Германия прие, темата бе жестоко експлоатирана тук. Всеки ден страхът от непознатото, от чуждото бе експлоатиран умело, за да се формира среда на непоносимост към бежанците.
Световната финансова криза доведе до рекордно висока безработица и поредица от грешни решения, свързани с мерки за ограничаване на разходите, които породиха тежки социални проблеми. Орязаният бюджет за различни видове социални програми и на националната здравноосигурителна система доведе до това, че качеството на живот на голяма част от хората във Великобритания спадна чувствително. И това породи вълна от недоволство срещу Камерън.
Всичко посочено дотук доведе до ситуацията в момента. Резултатите от референдума в много голяма степен са протестен вот.

- Какво следва от тук нататък?
- Дълъг и труден процес на предоговаряне на нови условия, по които Великобритания ще търгува и общува с останалите 27 държави от ЕС. Страните от ЕС са най-големият търговски партньор на Великобритания и неминуемо това ще се отрази върху икономиката на страната. Този процес се очаква да продължи от две до десет години. По време на тези преговори ще се договорят и условията, при които гражданите на ЕС, които вече живеят тук, ще могат евентуално да останат.

- Заговорихте за оставка на външния министър на България Даниел Митов. Защо?
- Недопустимо е външният министър на България да не изрази съпричастност и активна подкрепа към проблемите на българите във Великобритания. Г-н Митов не съумя да отговори на нашите очаквания и затова смятаме, че той няма друга алтернатива, освен да подаде оставка. БСП в Лондон проведе изключително активна кампания през последните две години, която акцентираше върху факта, че при Брекзит статутът на българите ще бъде неясен и това ще породи проблеми, които директно ще рефлектират върху България.
Във Великобритания живеят около 200 000 български граждани. Ние сме граждани на България, гласоподаватели и данъкоплатци. Активно участваме в политическия, културния и социалния живот на България и Великобритания. За да демонстрирам колко е голяма българската общност само в Лондон, бих споменал факта, че тук има 15 български училища, десетки детски градини, български магазини, ресторанти, български транспортни фирми и т.н. Българите от чужбина са най-големият донор на финансови средства в България. Сумите, които постъпват от нас, са по-големи от всички чужди инвестиции, взети заедно. Ние всеки месец подпомагаме роднините ни в България. Давам тези примери, за да обрисувам факта, че сме голяма общност, която има не само задължения към България, но и изисквания.
Проблемите с българите във Великобритания започнаха преди няколко години, когато Найджъл Фараж поде кампания против нас, която придоби мащабите на масирана и добре организирана атака срещу българските граждани, живеещи в Обединеното кралство. Правителството на България и Митов отлично знаеха, че българите във Великобритания попадат в групата на тези граждани на ЕС, които няма да бъдат допуснати до участие в референдума за напускане на ЕС и няма да имат възможност дори да изразят позиция по тема, която драстично ще промени живота им. Камерън посети София, проведе среща с Митов. Тази тема дори не е била дискутирана. Затова настояваме категорично за оставката на Даниел Митов.
Настояваме за ясна и категорична позиция и гаранции, че правата на гражданите на България, живеещи във Великобритания, ще бъдат защитени и няма да бъдем дискриминирани. Бих желал ясно и категорично да подчертая, че евентуално завръщане на десетки и стотици хиляди българи ще превърне Брекзит в огромен проблем за България. Политиката на щраус, която Митов провежда, политика на снишаване и надежда, че проблемите ще отшумят, не е далновидна и е погрешна.
От името на БСП в Лондон настояваме категорично за оставката на Митов и искаме бързи и адекватни мерки, които да защитят нашите интереси.
 
- Възможно ли е разцепление на Обединеното кралство?
- Дезинтеграционните процеси вече започнаха. В Шотландия се подготвя референдум за независимост с цел да се запази позицията на страната в ЕС. Там има ясно мнозинство в подкрепа на ЕС. Тече и подписка за свикване на втори референдум, която за ден-два набра над два милиона подписа. Всички големи партии във Великобритания, с изключение на тази на Фараж, подкрепиха оставането на страната в ЕС. Разделението е голямо, страстите - нажежени.
 
- Каква трябва да е реакцията по върховете на ЕС? Случилото се ще доведе ли до промяна на политиките в ЕС?
- Трябва да се подходи хладнокръвно и спокойно към случилото се, да се изведат необходимите поуки. Въпреки че резултатите от този референдум са в пряк ущърб за България и за Европа като цяло, трябва да отбележим факта, че това е демократично допитване до гражданите на Великобритания. Живеем в глобално общество, имаме глобални проблеми - екологични, политически, икономически, не можем да се справим сами. Надявам се промяната, която ще последва, да акцентира върху това как малки държави като България, с нестабилна икономика и крехка демокрация, трябва да се борят с големи предизвикателства като бежанската вълна, финансовата криза и социалното неравенство.

- Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан няколко часа след излизането на официалните резултати обяви, че победителят е Владимир Владимирович. Как да разчитаме подобна реакция?
- Мисля, че това е прибързана реакция. Теория на конспирацията. Едва ли можем да прогнозираме последствията за Европа и Русия от този референдум. Бъдещето ще покаже дали това ще доведе до по-голяма интеграция или разпад на ЕС. България разполага с уникалния шанс да бъде член на ЕС и в същото време да има изключително тесни връзки с Русия. Това трябва да бъде нашето преимущество, а не да превръща страната в терен за битка между два икономически гиганта. Не забравяйте, че Путин е този, който призовава за общ икономически съюз от Португалия до Владивосток. В Лондон има огромна руска общност. Русия е част от бизнес елита на света. Загубите за Русия от напускането на ЕС от страна на Великобритания ще бъдат огромни. Руските граждани инвестират всяка година около 20 млрд. лири в икономиката на Великобритания.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ