24 Април 2024сряда23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Корнелия Нинова обеща на столичните социалисти победни сълзи

Може да имаме само 7 общински съветника, но те се борят като седем самураи, обобщи лидерът на БСП в София Калоян Паргов

/ брой: 143

автор:Павлета Давидова

visibility 16

Обещавам ви работа, пот и сълзи, но вярвам, че накрая сълзите ще бъдат от радост - от победата и от това, че ще променим България и ще й дадем надежда и перспектива на хората. Това обещание пред актива на БСП в София направи късно в петък председателят на партията Корнелия Нинова. Десетки социалисти дойдоха в УАСГ, за да чуят Нинова и да обсъдят предизвикателствата пред страната и партията.
Председателят на БСП и лидерът на столичната организация Калоян Паргов бяха посрещнати от скандирания "БСП" и очакване да очертаят пътя, по който БСП ще поеме оттук нататък. Паргов откри срещата с призив за откровена дискусия, за поставяне на реалните проблеми и търсене на техните решения. За нас оттук нататък е важно само едно - пътят, по който БСП поема, да е пътят, който да изведе партията до първа политическа сила в държавата, заяви той, а залата отвърна с бурни ръкопляскания. Той определи отминалия 49 конгрес на социалистите като конгрес на емоциите, на промяната и на събуждането. Предстои ни да докажем,че тази промяна наистина се случва с добрите резултати, които всички ние очакваме от БСП, заяви Паргов. Той бе категоричен, че партията трябва да се утвърди като реална и истинска алтернатива на управлението на Бойко Борисов. "Трябва да покажем, че моделът "Кой" е зад гърба ни, че сме си взели нужните поуки. Основната ни цел оттук нататък трябва да е свалянето на това правителство", добави Паргов и уточни, че все пак БСП се нуждае от съюзници и партньори, защото цялата държавна машина е изправена срещу нея. Той смята, че БСП може да стане реална по-видима и чуваема алтернатива на сегашното управление. По думите му
 
правителството на Борисов

е обрекло държавата на дългове, безработица, липса на перспектива, невъзможност да се решават проблемите на хората. Паргов се възмути, че управляващите занимават всички със скъпия си пиар, който обаче ние плащаме. Последният пример е учителския събор на министър Меглена Кунева в зала "Арена Армеец", даде пример той и припомни, че митът на ГЕРБ, че на тях не им спират еврофондовете, вече е рухнал. Европа вече проумя как не може повече една шепа хора да забогатяват на гърба на бедните, обобщи лидерът на столичните социалисти.
Корнелия Нинова анонсира някои от промените, които въвежда като новоизбран председател. Удвояване на партийните субсидии за организациите, повече диалог и преодоляване на дистанцията между ръководството и членовете на БСП продължават да са нейни приоритети. Лидерът на БСП подчерта, че има две основни цели. Едната е да превърнем БСП в сила, като я променим, а втората е променената и силна левица да промени България, обясни тя. Нинова подчерта, че гласът на членовете ще определя ключови политики в БСП. "Затова започнахме и вътрешнопартийното допитване за президентската кампания, за да може всеки от вас да си каже мнението. Приемете президентските избори като трамплин за предсрочни парламентарни избори - нашата победа на президентските е трамплин, за да победим и на парламентарните", призова към мобилизация тя.
Нинова за пореден път помоли да не бъде номинирана за президент. "Преди конгреса поех ангажимент, ако бъда избрана за председател на БСП, да изведа левицата до
победа на парламентарния вот. Аз съм последователен човек и няма да се отклоня от поетия ангажимент. Няма да гоня лична кариера и да оставя това, което съм обещала пред цялата партия", категорична бе тя. Връщайки се към конгреса, тя уточни и какво е имала предвид под "комуникационна революция" - да отворим партията към всички, които представляваме, към работници, млади хора, студенти, майки. Нинова отчете над 20 проведени срещи с различни структури, експерти и организации. Пред столичните активисти тя припомни и позициите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по основни въпроси и проблеми. Залата се оживи при споменаването на декларациите срещу общата флотилия с Румъния и Турция в Черно море, както и седемте позиции с искане за отмяна на санкциите срещу Русия.
Темата за взаимоотношенията ни с Москва бе повдигната и на последвалата дискусия. Притеснени партийци я посъветваха да внимава да не бъде вкарана в интриги заради посещението си при "Единна Русия". Нинова подчерта, че в Русия ще повтори само позициите, които БСП е защитавала и тук. Няма нужда от противопоставяне Европа срещу Русия,
 
Русия е част от Европа

заяви тя под бурното одобрение на столичния актив.
На забележките, че преди допитването БСП не е уточнила критериите и изискванията към кандидатите за президент и вицепрезидент, Нинова отговори, че първо трябва да стане ясен резултатът от референдума, а след това конференциите на организациите ще имат възможност да кажат кои са подходящите личности. Стефан Досев от "Лозенец" изрази надежда, че кандидатите на БСП ще бъдат обявени на традиционния събор на Бузлуджа. Стефан Манов от "Изгрев" се възмути, че се е стигнало дотам, Бойко Борисов да говори за възраждането на
 
паметника на "Бузлуджа"

Нинова уточни, че въпреки правителственото решение за прехвърляне на собствеността върху монумента документите така и не са подписани. Не сме прекъсвали диалога с отговорните институции, подчерта лидерът на БСП. Тя уточни, че се водят разговори с Министерството на културата, с архитекта на паметника, търсят се и липсващи документи в архивите. Няма да оставим нещата така, а г-н Борисов просто си прави пиар на наш гръб, заяви Нинова.
Харесвам ви, защото сте боец, а нашата партия има нужда от бойци, защото някои заспаха, включи се в дебата и Христо Джуров от "Искър". Той изрази надежда, че няма да има механично обединение на леви партии в опит за печелене на изборите. Председателят на БСП увери, че се прави преглед и на настоящите коалиционни партньори на партията. Механичен сбор няма да има, всичко ще е на базата на определени леви политики и на база на политическото доверие, с които се ползват, уточни Нинова.
Подхвърлена бе и темата за телевизия на БСП. Ръководството на партията все още проверява възможностите. Другари,
 
малко четете ДУМА

а си купувате други вестници, възмути се другар от с. Кубратово, район "Нови Искър". Ако ДУМА фалира, откъде ще се информираме достоверно, попита загрижено той.
Активисти излязоха с критики, че дейността на общинските съветници на БСП в София остава незабелязана. Те оправиха апел към столичния лидер за повече дейност и активизиране на редиците. Паргов отвърна, че усилията трябва да са общи, и призова членовете и симпатизантите на БСП да се включват в протестите и акциите на партията. Може да имаме само 7 съветници, но те се борят като седем самураи, заяви той. Паргов припомни, че те отстояват ясни позиции и даде за пример реакциите им за проблемите с градския транспорт, за цената на билета и поисканите оставки на ръководството на Центъра за градска мобилност и зам.-кмета по транспорта. Групата ще бъде още по-непримирима и ще изнася на показ недъзите на Фандъковото управление, обеща той.  Предстои да бъде открита и постоянна приемна на БСП за граждани на ул. "Леге", където общинари, експерти и членове на ръководството ще се опитват да разрешават проблемите, които им се поставят. "Основната ни цел е превръщането на БСП в реална опозиция и алтернатива - с конкретни акции и действия, лице в лице с проблемите. Ако искаме да наложим социално отговорния модел и всичко, за което си говорим, чака ни тежка работа и дълъг път, който минава през добро представяне на президентските избори. Минава през активността на всички нас", заключи Паргов.


Корнелия Нинова обеща работа, пот и сълзи от радост и от това, че левицата ще даде надежда и перспектива на хората

Десетки социалисти, голяма част от които младежи, дойдоха в УАСГ, за да обсъдят предизвикателствата пред страната и БСП
снимки Благовеста Цветкова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ