25 Април 2024четвъртък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Посланикът на САЩ лъже, че доклад на БАН хвали ТТИП

Американски учени са писали положителния доклад за търговското споразумение, призна Кунева

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 1456

"Докладът, който анализира ефектите от търговското споразумение ТТИП между САЩ и ЕС, е разработен от екип от учени, работещи в САЩ. Такъв анализ не е изпълняван от БАН". Това се казва в писмен отговор на вицепремиера Меглена Кунева на въпрос на левия депутат Георги Гьоков дали съществува доклад на БАН за ТТИП, от кого е поръчан и кой го финансира.
На 20 май т.г. US посланикът у нас Ерик Рубин заяви пред Американската търговска камара в България, че "според проучване на БАН българският износ благодарение на ТТИП ще се увеличи със 7,7%, а производителността на труда - с 6,8%". Още в края на 2014 г. и бившата посланичка на САЩ Марси Рийс аргументира ползите за България от ТТИП с доклад на БАН.                 
Групата американски учени, създали доклад за ефектите от ТТИП, се ръководи от проф. Джеймс Андерсън от Бостън Колидж, а в екипа участвал и българинът Йото Йотов от Drexel University, който през лятото на 2014 г. е бил на изследователска позиция в Икономическия институт на БАН, става ясно от отговора на Кунева. Вероятно заради връзката на Йотов с Икономическия институт на БАН се създало впечатление, че това изследване е извършено от БАН, опитва се да замаже Кунева.
Въпросният "доклад на БАН" е използван от двама посланици за внушаване на ползи от ТТИП у нас, напомнят от сдружение "Солидарна България", което от края на 2014 г. алармира, че такъв доклад няма. На 3 декември 2014 г. Марси Рийс обосновава ползи за България чрез този "доклад" пред конференция с участието на Кунева, организирана от Американската търговска камара и Консултативния комитет на италианското предприемачество у нас в сътрудничество с посолството на САЩ и БТПП. "Очакванията са за повишаване на износа на България за САЩ със 7,7%  според проучване на БАН", заявява Рийс.
От "Солидарна България" са помолили с писмо посолството на САЩ да им предостави "доклада на БАН". Отговор няма. Според сдружението  единственият български доклад, прогнозиращ положителен ефект от ТТИП за България, е правен от Института за пазарна икономика, финансиран от САЩ. Сдружението призовава БАН да брани последователно името си от политически злоупотреби, а защитниците на пагубното споразумение ТТИП да ползват по-сериозни аргументи.


   

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ