26 Април 2024петък23:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трима френски олимпийци "изгоряха" за подсказване

Треньорът предавал ходове със смс-и

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 763

Трима френски национали бяха наказани от родната си федерация за "грубо нарушаване на спортната етика" по време на последната шахматна олимпиада в Ханти-Мансийск - Русия, през ноември 2010 г.
Дисциплинарната комисия на Френската шахматна федерация (ФШФ) наложи изключително строги наказания на участниците в представителния отбор Себастиян Фелер и Сирил Марзоло, както и на треньора на състава Арно Ошар за това, че по време на олимпиадата са организирали и реализирали хитра система за подсказване на ходовете, благодарение на която 19-годишният Фелер спечели златен медал за най-добър резултат на 5-а дъска (при резервите) с 6 т. от 9 партии.
Кълбото започнало да се разплита, когато вицепрезидентът на ФШФ Джоан Помян платила сметката за джиесем-а на Марзоло, който по онова време работел в нейната фирма, и попаднала на огромен брой смс-и, разменяни по време на олимпиадата между тримата обвинени. Впечатление й направил фактът, че близо 200-те съобщения били изпращани само в дните, когато играел Фелер, и то по време на партиите. Младият гросмайстор категорично отрече обвиненията, като заяви, че размяната на смс-и не е доказателство за измама, както и че текстовете на съобщенията не могат да служат като доказателства. Освен това той е поставил въпроса дали дисциплинарната комисия може да се занимава със събития, станали извън пределите на Франция и които не са организирани от ФШФ.
Като свидетел на обвинението се яви и президентът на ФШФ Жан-Клод Муен, който обясни, че охраната в Ханти-Мансийск щателно проверявала в игралната зала да не попаднат оръжие и взривни материали, но всеки можел да внесе мобилния си телефон. Той дори обяви своята версия за създадената система за подсказване. Според него Марзоло изпращал смс-и, съдържащи 10-цифрени телефонни номера, които функционирали като код. Първите две цифри винаги били 06 (това са началните цифри на всички мобилни оператори във Франция), другите две обозначавали номера на хода, а следващите две - началното поле на фигурата, която трябвало да се премести. Двете цифри след тях показвали полето, където фигурата трябвало да стъпи, а последните две цифри нямали никакво значение. Те били прибавяни само за прикритие на действителната информация Така например 06 01 52 54 37, 06 01 57 55 99, 06 02 71 63 84, 06 02 67 65 43 са кодовете за Латвийски гамбит (1.е4 е5 2.Кf3 f5).
Към обвиненията се присъедини и един от лидерите на френските национали - Лоран Фресине, който не успя да присъства на заседанието, но изпрати показанията си по електронната поща. Той твърди, че когато разбрал за подозренията в измама, решил да анализира 4 от партиите на Фелер с една от най-силните шахматни програми "Файърбърд". Сравнението показало, че в двубоите срещу грузинския гросмайстор Тамаз Гелашвили и срещу шампиона на Украйна за 2006 г. Захар Ефименко французинът е правил непрекъснато най-силните ходове, срещу англичанина Дейвид Хауел пък само веднъж се е отклонил от най-доброто продължение, а срещу руснака Артьом Тимофеев е допуснал едва 2 такива неточности.
В крайна сметка след двучасово обсъждане дисциплинарната комисия постанови, че има достатъчно доказателства да признае Фелер, Ошар и Марзоло за виновни за "нарушаване на спортната етика". На тримата бяха наложени и дисциплинарни санкции, като най-тежка е тази на Марзоло, на когото бе отнето правото да участва в турнири през следващите 5 години. Фелер  получи 3-годишна дисквалификация, последвана от 2 години обществено полезен труд за федерацията. Ако гросмайсторът откаже тази възможност, 2-те години се добавят към основното наказание. Ошар получи пожизнена забрана да бъде капитан на отбора. Комисията отбеляза, че при вземането на решенията е отчела възрастта на Фелер - той е бил само на 19 години по време на олимпиадата.
И тримата наказани обявиха, че ще оспорят решението на дисциплинарната комисия.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ