19 Април 2024петък20:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рашидов няма да закрива къщата-музей на Тодор Живков

Министърът на културата обяви, че бил срещу разрушаването на мавзолея

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 1437

Въпрос за функционирането на къщата на Тодор Живков в Правец като музей скара вчера в парламента министърът на културата Вежди Рашидов с депутатите Методи Андреев (ГЕРБ) и Мартин Димитров (РБ). Питането бе свързано със статута на къщи музеи и експозиции, "превратно отразяващи исторически събития и ръководни дейци на БКП от периода на комунизма 9.09. 1944-10.11.1989 г., обявен за престъпен със закон". На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.
Не обвинявайте музеите и творците, те не докарват идеологиите, а политиците, обърна се Рашидов към депутатите и обясни, че сградата на къщата-музей на Георги Димитров в София е с конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, а собственик е ВС на БСП. Рашидов допълни, Историческият музей в Правец е общински музей, който в административно и организационно отношение се ръководи от кмета. Също така родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Министърът обясни още, че къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района, и е единствената запазена жилищна сграда от края на 19 век в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешението на наследниците. Историческият музей в Правец пък организирал временни изложби в сградата на музейния комплекс с част от колекцията от подаръците на Тодор Живков в качеството му на държавен глава.
Рашидов обясни още, че във връзка с отбелязването на 1300 години България колекцията включва картини, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти. "Такъв вид експозиция представя следите на недалечното минало, с които следва да са запознати бъдещите поколения. В тази връзка музеят изпълнява една от основните си задачи, свързана с опазването и представянето на културните ценности, съхранявани в неговия фонд", каза още в отговор на нападките Вежди Рашидов. Той отговори на репликата на Мартин Димитров дали е виждал в Германия къща-музей на Хитлер, с думите, че ако има някой пострадал от комунизма, това е самият той. "Аз съм покръстен и съм ченге, мога да ви го докажа, заяви Рашидов и обясни, че историята се прави трудно. "Тя с гумичка не може, г-н Димитров, да се изтрие", посочи Рашидов и коментира, че има музей на Хитлер в Австрия, а той самият бил вечерял в къщата на Мусолини, която също е тип музей.
От парламентарната трибуна министърът на културата заяви още, че бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото "щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два".
"От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой - нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни", размаха пръст към депутатите Рашидов, а залата му отвърна с аплодисменти.
"Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", завърши министърът на културата.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ