26 Април 2024петък10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Започват изпитания на нов автомат от системата „Калашников“

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 69

Министерството на отбраната на РФ започва бойни изпитания на автомат АК-12, който концернът „Калашников“ разчита да включи в екипировката на войника на бъдещето „Ратник“. До края на годината ще стане ясно с какво ще воюва воинът на въоръжените сили на РФ.
„Бойните изпитания са последен етап преди приемането на новия образец на въоръжение. Автоматите ще се предават от едно военно подразделение на друго за потвърждаване на характеристиките при различни условия на експлоатация. Окончателното решение за съдбата на оръжието ще може да бъде взето през октомври“, е съобщил за „Руски дневник“ директорът по маркетинга на концерна „Калашников“ Владимир Дмитриев.
В конкурса за избор на перспективен стрелкови комплекс за екипировката „Ратник“ участват два автомата: АК-12 на концерна „Калашников“ (заводът е разположен в Ижевск, на 1200 км на изток от Москва) и АЕК-971 на завода „Дегтярьов“ в град Ковров (на 260 км на изток от Москва). Основното, по което се различават ижевският и ковровският автомат, е механизмът на работа на ударната група. В АК-12 е запазена класическата ударна автоматика, която повече от половин век служи вярно във всички автомати на системата на Михаил Калашников.
В АЕК-971 на затвора е противопоставен телескопичен балансьор с приблизително същата маса. След изстрела затворът и балансьорът едновременно се удрят в задната и предната част на автомата и по този начин гасят импулсите, действащи върху ръцете на стрелеца (фактически автоматът изпитва откат само като сила на противодействие от излитащия от цевта куршум).
Благодарение на това първите три куршума, изстреляни от АЕК-971, точно целят „десетката“, докато при автоматите от семейството на АК само първият куршум уцелва центъра на мишената.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ